INSIDER

Fejlemény a veronai busztragédia ügyében, ez jön most

Ha év végéig sem születik megállapodás, bírósághoz fordulnak a 2017-es veronai buszbaleset túlélői és áldozatainak családtagjai.
  • Szerző: Ripost

Büntetőeljárás van folyamatban Olaszországban, illetve polgári jogi kártérítési igény zajlik – egyelőre peren kívül – Olaszországban és Magyarországon is párhuzamosan –ismertette a 2017-es veronai buszbaleset máig ható jogi következményeit az InfoRádióval Pörzse Tamás ügyvéd.„Mind a magyar, mind az olasz polgári törvénykönyv ismeri az egyetemleges felelősség kérdését, ami azt jelenti, hogy a károsult bármelyiktől kérheti a kártérítést, a felelősök pedig egymás között elszámolnak, osztoznak.

Az utasok kérhetik a busz felelősségbiztosítójától, kérhetik az olasz autópálya kezelőjétől, a buszt üzemeltető társaságtól, nyilván abba az irányba kell elmenni, amelyből nagy valószínűséggel a magas kárösszegek meg is térülnek, ez pedig a biztosító vagy az autópályakezelő lehet" – mondta az ügyvéd.

Az egyeztető tárgyalások egy kicsit megrekedtek, a felelősségbiztosító kivárásra, időhúzásra játszik, csöpögtet kárelőlegeket, de ezek „köszönőviszonyban sincsenek a károkkal” – tette hozzá Pörzse Tamás.

A károsultak elindultak egy olaszországi vonalon is, ott is egyeztetési fázisban vannak.

„A büntetőjogi vonal november-december körülre kideríthet dolgokat, ha addigra elismerik a felelősségüket azok, akiknek el kell, meggyorsulhatnak a folyamatok" – fogalmazott a jogi képviselő. Arra a kérdésre, hogy Magyarországon lehet-e büntetőeljárás az ügyben, az ügyvéd azt mondta: nem látni, milyen szakmai szabályt szeghetett meg az érintett sofőr kezelőorvosa.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A mézeskalács-recept, amit mindenki el fog kérni
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?