INSIDER

Ezen a vidéken található a Magyar Eldorádó

Valóságos aranylázban égnek a a Börzsöny környéki falvak lakói egy most napvilágot látott kutatás miatt, ami azt állítja, hogy 1076 tonna aranyat és 909 tonna ezüstöt rejt a hegy gyomra, melynek összértéke 50- 60 milliárd euró. Az aranyat kibányászni azonban nem kis feladat, most mégis van erre vállalkozó.
  • Szerző: Ripost

„A területen már a késő Árpád-kor óta termeltek ki nemesfémet, geológiai és geofizikai megkutatottságának bőséges az irodalma. Az 1930-as években már bejegyeztek Párizsban egy bányászati társaságot, melynek feladata az itteni arany és ezüst kitermelése lett volna, de a háború akkor közbeszólt. Aztán a szocializmus idején újabb próbafúrásokat és vizsgálatokat végeztek és a rendszerváltás utáni kormányok is foglalkoztak a területtel, majd a kutatási eredmények a Horn-kormány alatt rejtélyesen eltűntek és csak pár évvel ezelőtt került elő egy pontos számokat tartalmazó tanulmány egy frankfurti banktrezorból„ - kezd bele a történetbe Varga István, a Hun-Bányászat Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Kft. tulajdonosa és kutatási igazgatója aki gigantikus vállalkozásba vágná csákányát: felhozná az aranyat, amit eddig még senki sem hozott fel.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Varga István (Fotó: Ripost)

50-60 milliárd eurónyi ezüst és arany lapul a hegyben

A cég azonban nem csak a történelmi feljegyzésekre alapoz. A rendelkezésre álló adatok, valamint újabb kutatások elvégzése után földmintákat küldtek a világ három, ezzel foglalkozó legjobb független laborjába ahol kimutatták, hogy a Börzsöny alatti földrétegekben világviszonylatban is magas az arany jelenléte.

Fotó: Ripost

„Az általam feltárt és szakemberek által leigazolt számítások szerint 50- 60 milliárd euró értékű ezüst és arany van a hegy alatt ebből 36-37 milliárd euró a tiszta nyereség, ami kitermelhető és ehhez jönnek még az egyéb fémek és ásványi anyagok amelyeket a kitermelés során a felszínre tudnánk hozni. Ennek a forintra átszámolt tiszta nyeresége 19 ezermilliárd forint, tehát a jelenlegi magyar államadósság több mint 40 százaléka. Arról nem is beszélve, hogy ha beindul a bányászat, az biztos munkahelyet teremt majd a térségben” – sorolta Varga István, aki terveit és számításait tavaly elküldte a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálathoz (MBFSZ),ám hamar kiderült, hogy mennyi pénzt kéne befektetni ahhoz, hogy elkezdődhessen a munka.

Ha kíváncsi vagy, hogy ez mennyi pénz, hogy a munkák megkezdése után naponta hány kiló aranyat lehetne felszínre hozni, keresd a 7 kedden, vagyis október 5-én megjelent számát az újságárusoknál, vagy egyéb árusítóhelyeken!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?