INSIDER

Segítünk eligazodni: minden tudnivaló az Eucharisztikus Kongresszusról

Hogy érdemes közlekedni, mit vigyünk magunkkal, hol lehet gyónni – íme a válaszok.
  • Szerző: Ripost

Szentmisével kezdődik a katolikus világtalálkozó. Egy héten át Budapest lesz a katolikus világ fővárosa: vasárnap 15 órakor a Hősök terén tartott nyilvános szentmisével és tömeges elsőáldozással megkezdődik a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus.

20210831_Budapest Hősök tere előkészületek a 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus megrendezésére.

A rengeteg program és esemény több tízezer zarándokot vonz fővárosunkba a világ minden tájáról. A csúcspont Ferenc pápa szentmiséje lesz jövő vasárnap a Hősök terén. A kongresszus első óriási tömegrendezvénye most vasárnap lesz a Hősök terén, ahol 15–18 óra között nyilvános szentmisét és elsőáldozást tartanak 1300 fiatallal. Szombaton 20 órától Fassang László orgonaművész koncertezik a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban (Bp. V. ker., Március 15. tér). Vasárnap 19 órától A világhírű Klukon Edit, Ránki Dezső zongoraművész házaspár lép fel Liszt Ferenc Via crucis című művével a Gazdagréti Szent Angyalok templomban (Bp. XI. ker., Gazdagréti út 14.). Az egész hetes, 400 előadásból álló ingyenes programkínálatot itt nézheted meg.

20210831_Budapest Hősök tere előkészületek a 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus megrendezésére.

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alatt a főváros területén forgalmirend-változások lépnek életbe, ezért a szervezők azt javasolják, hogy gyalogosan vagy tömegközlekedéssel közelítsük meg a helyszíneket.

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus miatt forgalomkorlátozás lesz Budapest V., VI., VII., VIII., X., XIII. és XIV. kerületében is – írja a rendőrség.

A közlekedési változásokról és lezárásokról a BKK folyamatosan tájékoztatást ad. A legfrissebb információk a https://kozut.bkkinfo.hu/ oldalon olvashatók.

Ha mégis autóval indulnál útnak, mutatjuk, hol lesznek lezárások.

A biztonság miatt bizonyos dolgokat nem lehet bevinni a rendezvény területére. A programfüzetben felsorolják a szervezők tételesen a tiltott tárgyakat, hogy senki ne érjen meglepetés.

A pápa által celebrált zárómisének még szigorúbbak a szabályai. Nem csak bicska nem lehet nálunk, de drónt és rollert, biciklit sem vihetünk be a rendezvény területére.

Ajánlott, hogy legyen nálunk mindig víz, különösen, hogy visszatért a meleg.

Fotó: Ripost/Markovics Gábor

A szervezők arra kérnek mindenkit, hogy probléma esetén mindenképpen a helyszíni személyzethez forduljanak először (jelenlévő szervezők, önkéntesek, hatóság). A rendezvényeken folyamatos orvosi és mentőügyelet működik. Javasolják továbbá, hogy feltöltött mobiltelefonnal érkezzenek, és a rendezvényeken kapcsolják a készülékeket csendes üzemmódba.

A Ferenciek terén szeptember 6. és 12. között a magyar nyelvű gyóntatás mellett angol, német, olasz, francia, spanyol, horvát, orosz és román nyelven járulhatnak a hívek a bűnbánat szentségéhez.

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Karácsonyi menüötletek
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?