INSIDER

Erősen rákkeltő anyag van a Tesco kakaójában, erre nagyon figyelj

A Tesco egyik kakaóporában találtak a határértéknél több szennyezőanyagot.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Szennyezőanyagot mutatott ki a Nébih a Tesco zsírszegény kakaóporban, amit a rábapatonai Tutti Élelmiszeripari Kft. gyárt – derült ki a hatóság honlapjáról.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vizsgálata a megengedett határértéknél magasabb PAH-tartalmat mutatott ki a Tesco zsírszegény kakaóporában, amit a rábapatonai Tutti Élelmiszeripari Kft. gyárt – derül ki a Nébih jogsértési listáján közölt adatokból.

Képünk csak illusztráció.
Fotó: Pixabay

A Nébih ismertetése szerint A PAH-ok (policiklusos aromás szénhidrogének) főként a szerves anyagok tökéletlen égése során keletkeznek. Több száz vegyület tartozik a csoportba, mindenütt megtalálhatók a környezetben. A csoport egyes vegyületei rákkeltő hatásúak. A bevitelük nem kerülhető el, de az ésszerűen elérhető legalacsonyabb szintre kell szorítani. A legfontosabb képviselőjük az erősen rákkeltő benzo(a)pirén – olvasható a hatóság honlapján.

Az érintett termék: Tesco Zsírszegény kakaópor (10-12 százalékos kakaóvaj tartalommal (200 g, 09.09.2022 minőségmegőrzési idejű és L:0322 tétel azonosítójú termék.

A termék boltokból történő visszahívását ugyanakkor nem rendelte el a Nébih, így feltételezhetően az nem került az üzletekbe.

címkék:
És ezeket olvastad már?