INSIDER

Órákon belül indul a magyarérettségi, ezek legyenek nálad, ha vizsgázol

Itt van néhány hasznos tanács, hogy biztosan minden nálad legyen és felkészülten indulj az írásbeli vizsgákra.
  • Szerző: Ripost

A hatalmas vizsgadrukkban hajlamosak lehetünk megfeledkezni erről-arról, éppen ezért itt egy lista azokról a dolgokról, amiket mindenképp készíts be az érettségihez!

Írj listát a mobilodba, így biztosan nem kerüli el semmi a figyelmed!

Szõlőcukor egy diák asztalán a középszintű magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsgán
MTI/Balogh Zoltán
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Fő a biztonság, legyen maszkod!

A járványhelyzet miatt bizony olyan tárgyakat is mindenképpen magaddal kell vinni az érettségi napján, ami eddig nem volt szokványos kellékek között. Maszk nélkül ki se lépünk az utcára, de a biztonság kedvéértlapuljon egy pótmaszk is a táskádban. Ha véletlenül elszakad, megsérül, leesik vagy piszkos lesz egyszerűen cserélni tudod és nem nyomja rá a bélyeget a teljesítményedre, hogy a maszkod miatt aggódsz. A kézfertőtlenítőt, törlőkendőt és papírzsepit is tedd be a táskádba – írja a Sulilife.

Fontos iratok

Az érettségi kezdete előtt a diákok személyazonosságát fényképes okmánnyal (személyi igazolvány, diákigazolvány, útlevél) ellenőrzik. Amennyiben emelt érettségire mész, szintén elengedhetetlen dokumentum a vizsgabehívó. Ha tömegközlekedéssel jutsz el az iskoláig, az is megeshet, hogy a nagy izgalom közepette, pont a bérleted marad otthon, úgyhogy indulás előtt győződj meg arról is.

Segédeszközök

Mindig győződj meg, hogy nálad vannak-e a megengedett segédeszközök, hiszen sok értékes pontot jelenthetnek. Az érettségi első napján magyar nyelv és irodalom tárgyból a helyesírási szótárra lesz szükséged.

Teli hassal minden könnyebb

A kedvenc szendvicsed, egy kis gyümölcs és csoki még a legnehezebb feladatokban is segíthet. Még a középszintű vizsgák is több órás koncentrációt jelent, amiben az étcsokoládé mellett a szőlőcukor is segíthet. A megfelelő folyadékbevitel érdekében másfél-két liter vizet (vagy üres palackot, amit a suliban megtöltesz) vigyél magaddal és kerüld az energiaitalokat.

Itt tudhatsz meg mindent a magyar érettségiről! Itt a Sulilife.hu érettségi percről percre cikke!

Ezzel ne bajlódj!

Amit nem kell betenned, azaz üres piszkozat papír, hiszen erről minden esetben az intézmény gondoskodik és kizárólag ezeket használhatod. A színes ceruza, kiemelők és tollak szintén csak a helyet foglalják, hiszen a vizsga során kizárólag kék vagy fekete színű tollal adható válasz. A vegyszeres javítás, átfestés szintén tilos, így a hibajavítót is hagyd otthon. Amennyiben tévesztünk, a zárójeles egyszeri áthúzás a helyes javítás módja.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?