INSIDER

Ennyi idő alatt biztosan műtőasztalra kerül a magyar beteg

Bármilyen műtétről legyen is szó, öt hónapon belül műtőasztalra kerülhet a beteg. Ez nagy szó, mert néhány éve például egy csípő- vagy térdprotézis műtétre két-három évet is kellett várni. A tavalyihoz képest a várólisták körülbelül a felére csökkentek, és mód van arra is, hogy a beteg ott műttesse meg magát, ahol hamarabb sorra kerül.
  • Szerző: Ripost

Egy éven belül bármilyen műtétet elvégeznek, de újabb 6 milliárd forintot fordítanak a várólisták további csökkentésére – közölte egy évvel ezelőtt Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. A most, egy év elteltével arra volt kíváncsi, hogyan alakultak a várólisták, van-e eredménye annak, hogy ezt a pénzt újabb műtétek finanszírozására fordították.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Kovács Tamás / MTI

A nyilvános adatokat böngészve kiderült, hogy átlagosan kevesebb, mint a felére csökkent a várakozási idő. A legtöbbet, közel öt hónapot (a február 28-i adat szerint 122 napot) a szívbillentyű-műtétre kell várni. A betegnek ez is lehet hosszú idő, de tavaly még közel két év (630 nap) volt a várakozás. Korábban a legtöbbet csípő- és térdprotézisre kellett várni, most a csípőprotézist átlagosan 72 nap várakozás után elvégzik – tavaly még 88 nap volt az átlagos várakozási idő -, a térdműtétre alig több mint négy hónap – (a múlt pénteki adat szerint 125 nap) elteltével kerül sor, ez hasonló a tavalyihoz. Persze az ország különböző kórházaiban lehet ennél valamivel több vagy kevesebb a várakozási idő.

Fotó: Varga György / MTI

Számos beavatkozásra viszont egyáltalán nem kell várni, például az artroszkópiára, vagyis az ízület tükrözésére, amit terápiás céllal is alkalmaznak, leggyakrabban a térd-, a váll-, a könyök, a kéz- és a boka ízületeinél. A diagnosztikus szívkatéterezést, pajzsmirigy műtétet, urológiai kisműtétet is azonnal elvégzik, amint szükségessé válik. Ugyancsak elhanyagolható a várakozási idő az epeműtét, a gerincsérv operálása, a mandula, orrmandula műtét, a nőgyógyászati beavatkozások többsége, a sztentbeültetés esetén.

Fotó: Varga György / MTI

A várakozási idő intézményenként és országrészenként is eltérő. Csípőprotézisre Közép-Magyarországon kell a legkevesebbet várni, átlagosan 55 napot, a legrosszabb helyzetben az észak-magyarországiak vannak. A gerincstabilizáló műtétre a Dél-Alföldön kell a legkevesebbet várni, ott húsz napon belül sorra kerül a beteg, míg a Dél-Dunántúlon fél év is eltelhet addig. Az ortopédiai nagyműtétet a Dél-Dunántúlon végzik el a leggyorsabban.

A várakozók száma nem csökkent, de nem is nőtt tavaly óta, múlt pénteken 28.821-en voltak, a szám napról napra változik. A legtöbben, több mint tízezren szürkehályog műtétre várnak, átlagosan egy hónapig. A legnagyobb türelemmel Orosházán kell lenni, ott 145 nap a jelenlegi várakozási idő, míg Közép- és Észak-Magyarországon két héten belül elvégzik a műtétet.

Térdprotézisre is több mint ötezren várnak, Dél-Közép-Magyarországon végzik el a leggyorsabban, két hónapon belül.

Ha ezt a két számot levonjuk és mindazokat, akik lényegében azonnal vagy két-három héten belül sorra kerülnek, alig több mint ötezer beteg van, akinek türelemmel kell lennie.

Felzárkóztunk az élmezőnyhöz

Magyarország egy évvel ezelőtt nemzetközi összehasonlításban a középmezőny elején állt, most felzárkózott az élmezőnyhöz, a miénknél jóval gazdagabb országokat is megelőzünk. Kanadában például fél évet kell várni egy csípőprotézis műtétre, Lengyelországban több mint egy évet, de a vezető Hollandiában is több mint egy hónapot.

2012 óta nyilvánosak a listák

A kormány 2012-ben hirdette meg a várólisták felszámolását, akkor született meg a jogszabály a műtéti várólisták országos és egységes kezeléséről, valamint arról, hogy naprakészen nyilván kell tartani és nyilvánosan hozzáférhetővé kell tenni, hol mennyit kell várakozni egy-egy műtétre. A kórházak naprakészen jelentik az adatokat az online rendszernek, és az előjegyzett beteg maga is meg tudja nézni, hol mikor kerülne sorra. Ha nem ragaszkodik ahhoz, hogy a lakóhelye szerinti kórházban műtsék meg, elutazhat műtétre oda is, ahol azt hamarabb elvégzik. Igaz, vannak speciális beavatkozások, amiket csak bizonyos szakellátó intézményben, például a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben végeznek el.

VÁRÓLISTA

Műtét jellege Várakozók száma Átl. tényleges várakozási idő (elmúlt 6 hónapban)
Bélrendszer nagyobb laparaszkópos műtét 67 105 nap
Artroszkópos műtétek (ízület) 36 51 nap
Csípőprotézis műtét 3528 72 nap
Diagnosztikus szívkatéterezés 1460 8
Epekőműtét feltárással 4 1
Epekőműtét laparaszkópiával 439 15
Gerincstabilizáló műtét 865 31
Gerincsérv műtét 50 5
Hasfali, lágyéksérvi műtét 481 18
Jelentős kiterjesztett gerincműtét 52 53
Mandula, orrmandula műtét 933 15
Nyitott szívműtét 647 52
Nőgyógyászati laparoszkópos beavatkozás 5 5
Nőgyógyászati műtétek 412 6
Orrmelléküreg műtét 144 16
 

Ortopédiai nagyműtét

32 64
Sztentbeültetés (szív) 1460 8
Pajzsmirigy műtét 1 0
 

Prosztataműtét (jóindulatú megnagyobbodás)

318 10-12
Szív elektrofiziológiai vizsgálata 469 16
Szürkehályog műtét 10775 31
Sérvműtétek 703 15
Transzkatéteres szívbillentyű beültetés 423 142
Térdprotézis műtét 5480 125
Urológiai kisműtét 1 191
Varix (lézeres visszérműtét) 36 51

Összesen 28.821 beteg

Forrás: NEAK várólista, 2020. február 29.

Itt nézheti meg a várólistákat: jogviszony.neak.gov.hu/varolista_pub

Ripost előfizetés banner

És ezeket olvastad már?