INSIDER

Elképesztő: 400 milliót nyúlt le a két banki alkalmazott, ez volt a módszerük

Hosszú éveken át tartó pénzügyi ügyeskedést követően bukott le az a két banki alkalmazott, aki a vád szerint 400 millió forinttal károsította meg ügyfeleit.
  • Szerző: Ripost

Hosszú éveken át tartó pénzügyi ügyeskedést követően bukott le az a két banki alkalmazott, aki 52 ügyfelét közel 400 millió forinttal károsította meg.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Hogy mi volt a módszerük? Máris eláruljuk!

A történet fontos eleme, hogy több esetben is kétszemélyes fiókként működtek, ennél fogva felettük álló vezető, vagy harmadik személy nem ellenőrizte mit csinálnak, vagy mit nem.

Így aztán a meg nem nevezett takarékszövetkezet alkalmazottjaiként szinte minden létező – tehát lakossági és vállalati egyaránt – számlához hozzáfértek, 2012 márciusától pedig – szoros együttműködésben – megkezdték svindlijüket, mellyel félszáznál is több ügyelet mintegy 400 millió forinttal károsítottak meg.

Kidolgozott módszerük volt

Az ügyben érintett gyanúsítottak tehát éveken keresztül nagyban játszottak, és a lebukás elkerülésének érdekében trükkjeik között szerepeltek az aláírást nem tartalmazó, vagy hamisított bizonylatok. Szövevényes tevékenységük során kifürkészhetetlen pénzügyi labirintust igyekeztek létrehozni, az ide-oda tologatott tranzakciók során 864 millió forintnyi összeget mozgattak meg, amiről természetesen a tulajdonosok nem tudtak.

Képünk illusztráció (Fotó: Pixabay.com)

A bizalomra építettek

Az ügyeskedés fontos részét képezte az ügyfelekkel történő kapcsolattartás, megismerni azoknak készpénzfelvételi igényeiket, a bizalmukba férkőzni, és az előbb említett pénzmozgatások során biztosítani, hogy ha egy ügyfél pénzt akar felvenni, legyen a számláján a fedezet. Mindehhez elengedhetetlen volt elérni a közvetlen kapcsolattartásra vonatkozóan a személyükkel kapcsolatos kizárólagosságot.

Ha beesett egy nem várt tranzakció, új időpontot javasoltak, és persze távollétüket is előre jelezték az ügyfeleknek.

Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay.com

Akár 10 évet is kaphatnak

A sikkasztássorozat azért is tarthatott ilyen hosszú ideig, mert az elkövetők látszólag mindenre ügyelve építgették vagyonukat. Azonban ahogyan a filmekben, úgy egyszer az életben is minden történet véget ér, a gépezetbe hiba csúszott...

A Debreceni Törvényszék által közzétett információk alapján a két vádlottal szemben „különösen nagy értékre, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett sikkasztás és más bűncselekmények miatt” emelt vádat az ügyészség.

A Büntető Törvénykönyv szerint a különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás esetében öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?