INSIDER

Ezreket próbál tönkretenni egy csaló cég. Vinnék a kocsit, a házat is!

Sorra kapnak felszólító leveleket, majd fizetési meghagyást egy számukra ismeretlen cégtől olyanok, akik valamikor meghirdették az ingatlanukat. Van, aki csak azt vette észre, hogy jelzálog van bejegyezve a házára.
  • Szerző: Ripost

A utánajárt: egy régi csaló offshore cég, a Weltimmo nevében próbálkoznak újra. Többen már feljelentést is tettek.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

20200509 Szeged
Eladó ingatlanok a Sárga üdülőn.
Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország DM

Újra pénzt követel valaki a Seychelles-szigetek adóparadicsomában bejegyzett Welltimmo Ltd. nevében. A -nál több károsult is jelentkezett, és mint kiderítettük: több mint ezerre rúghat azok száma, akiket megpróbálnak átverni.

A tiszakécskei Gábor valamikor másfél évtizede hirdette meg Tisza-parti nyaralóját, több mint tíz éve el is adta. Tavasszal kapott egy levelet, hogy tartozik egy Welltimmo nevű cégnek, de mivel tudta, hogy ilyen tartozása nincs, nem törődött vele.

Mígnem tavasszal közjegyző értesítette: végrehajtást indítanak 54 ezer forintos tartozásra, majd a végrehajtó a nem létező tartozás fejében lefoglalta több mint egymilliót érő gépkocsiját. Az ügyvéd azt mondta neki, mivel elmulasztotta, hogy a közjegyzői fizetési meghagyással szemben ellentmondással éljen, immár nem tehet semmit. Ő azonban feljelentést tett a Kecskeméti Rendőr-főkapitányságon. Kiderült: nem ő az egyetlen, csak Tiszakécskén még nyolcan kerültek hasonló helyzetbe.

Ibolya ügye szintén már a végrehajtónál van. „2010-ben meghirdettem az ingyenes hirdetőfelületen az ingatlanomat. Idén kaptam egy dunaújvárosi közjegyzői felszólítást, miszerint tartozom a Weltimmo nevű cégnek„ – kezdi Ibolya. Mivel ő már 2010-ben írt a cégnek és jelezte, hogy nem vett igénybe fizetős szolgáltatást, nem is foglalkozott a közjegyző levelével.

„Júliusban aztán a korábbi 38 ezer forintos ”tartozásom„ miatt kaptam egy szegedi végrehajtótól végrehajtói okiratot, 200 ezer forintos összegről.” Ibolya azonnal felkereste a végrehajtót, aki felfüggesztette az eljárást az ügy tisztázásáig.

Szilvia arról értesült, hogy szülei házának a tulajdoni lapjára 40 ezer forintos jelzálogot jegyeztetett be egy végrehajtó. Másnap el akarta vinni az autójukat. A követelést az ő esetükben is a Welltimmo adta be.

De hogyan lehetséges, hogy bírósági végrehajtók egy kamucég nem létező tartozását hajtják be? – kérdeztük a Magyar Közjegyzői Kamarát.

„A fizetési meghagyásos eljárásról szóló jogszabály nem ad lehetőséget arra a közjegyzőnek, hogy megvizsgálja a kérelmező követelésének indokoltságát, jogosságát. Lényegében csak formai okokra hivatkozva tagadhatja meg a közjegyző, hogy kibocsássa a fizetési meghagyást. A kérelmezőnek nem kell dokumentumokat csatolnia ahhoz, hogy bizonyítsa követelése jogosságát, a fizetési meghagyást, ha a kérelem megfelel a követelményeknek, kibocsátja a közjegyző” – válaszolta a kamara. Hozzátették: az adósnak, akivel szemben az eljárás megindult, lehetősége van arra, hogy ellentmondással éljen, amennyiben vitatja a követelést, bírósági eljárás indul.

Igen ám, de sokan úgy gondolják, egy nem létező cég nem létező követelése ellen nem kell fellépniük, és elmulasztják a jogi lépést. Előfordul az is, hogy a fizetési meghagyás régi címre megy, és ha a szabályos kiküldést követően másodszor sem veszik át, kézbesítettnek minősül. A kárvallott pedig csak akkor értesül róla, amikor a végrehajtó megtalálja őt.

Ingyenes hirdetés útján szereztek adatokat

Az adóparadicsomban bejegyzett Welltimmo Ltd. trükkje az volt, hogy 2010 körül több internetes portált indított ingatlanhirdetésre és ott egy hónapig ingyenes szolgáltatást kínált, ám azt akkor is felszámolta utána fizetős hirdetésként, ha az ügyfél nem kérte a folytatást. Így jutott hirdetők adataihoz, majd ezekkel visszaélve elkezdte követelésekkel bombázni az egykori hirdetőket. 2012-ben a Gazdasági Versenyhivatal kimondta, hogy a cég a fogyasztókkal szemben tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott. A weboldalakat eleinte a Seychelles-szigeteken székhellyel rendelkező Experient Enterteiment Ltd., később a szlovákiai székhelyű Weltimmo S.r.o üzemeltette, majd újabb offshore cégeken keresztül próbálják a teljesen jogtalan követeléseket behajtani. A Weltimmo-ügy kapcsán az Európai Unió bírósága is hozott egy határozatot, mert azzal próbálkoztak, hogy a külföldről üzemelő internetes portállal szemben a magyar hatóság nem járhat el. A bíróság kimondta: külföldi államban regisztrált cég tevékenységére is alkalmazható a magyar jog, amennyiben tevékenysége magyarországi felhasználókra irányul.”

2017-ben a már írt a kamucégről

A három évvel ezelőtt beszámolt arról, hogy a Weltimmo nem létező követeléseket akar behajtani, akkor a hatóság lépett is ebben az ügyben. 2018-ban azonban a cég újraalakult, újra egy Seychelles-szigeteki székhellyel, és azokat a követeléseket igyekszik behajtani, amikről már több ízben kimondta a bíróság, hogy jogtalan. Csakhogy amikor beadják a fizetési meghagyást a közjegyzőnek, ez nem derül ki.

Ne hagyja magát!

Ha valaki felszólítást vagy fizetési meghagyást kap a Weltimmo követelésével, nem szabad semmibe venni, azonnal ellent kell mondani, és ebben az esetben a Welltimónak kellene bizonyítania, hogy a követelése jogos, ami a fentiek értelmében aligha sikerülhet. Emellett érdemes feljelentést tenni csalás és személyes adatokkal való visszaélés miatt.

Jelentkezzenek a károsultak!

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság a megkeresésére megerősítette: az ügyben nyomozás van folyamatban. Jelenleg 9 sértett ismert a nyomozó hatóság előtt, a további, esetleges sértettek felkutatása folyamatban van. Akitől a Welltimmo pénzt követel, jelentkezzen a rendőrségen!

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?