INSIDER

Éber kómában van az egyik sziámi iker

Újabb videókat tettek közzé a bangladesi sziámi ikrekről, akik a dr. Csókay András idegsebész által vezetett magyar orvoscsoportnak köszönhetik, hogy immár külön-külön élhetik az életüket. Fuch Richárd videóiból egy összeállítást készítettünk, melyből sok érdekes részlet kiderül.
  • Szerző: Ripost

Rukia sajnos még mindig éber kómában van, Rabia tud néhány szót magyarul is. Rukia a fejét sem tudja megtartani, Rabia már sétál.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A két kislány eltérően élte meg a műtétet és az azt követő rehabilitációt. A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány orvosai utoljára decemberben jártak a kislányoknál.

Négy hónappal a szétválasztó műtét után azért utaztak Bangladesbe, hogy két újabb rehabilitációs műtétet hajtsanak végre és megvizsgálják a rehabilitáció lehetőségeit. Pótolták Rukia koponyacsontját, Rabia hajas fejbőre alá pedig további speciális öntáguló szövettágítókat ültetettek be.

A műtéteket dr. Pataki Gergely plasztikai sebész, dr. Csókay András és dr. Valálik István idegsebész, illetve dr. Csapody Marcell aneszteziológus végezte. Császár Zsuzsanna klinikai szakpszichológus szerint sokkal jobb állapotban találták a lányokat, mint amit vártak.

A bangladesi ikrek szétválasztását a nemzetközi orvosi szakirodalom is a csodák közé sorolja. Legközelebb márciusban utaznak a magyar orvosok Bangladesbe, újabb koponyarekonstrukciós műtétre.

 

És ezeket olvastad már?