INSIDER

Dr. Rusvai Miklós elárulta: ekkor kisebb a kockázata a szívizomgyulladásnak

A koronavírus egyik leggyakoribb szövődménye a szívizomgyulladás, de az oltás mellékhatásaként is kialakulhat. Hogy oltás után vagy a vírusfertőzés miatt nagyobb-e a kockázata? Dr. Rusvai Miklós elárulta.
  • Szerző: Ripost

Mint ismert, a koronavírus egyik leggyakoribb szövődménye a szívizomgyulladás, de sokan attól tartanak, hogy az oltás mellékhatásaként jelentkezik. De mégis mikor nagyobb a kockázata?

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Sokkal kockázatosabb a vírusnak kitenni a szívünket, mint a vakcinának. A koronavírusnak számos súlyos szövődménye van, de az egyik leggyakoribb a szívizomgyulladás. A vakcina viszont százezer esetből lehet, hogy egyszer okoz enyhe, átmeneti szívizomgyulladást. Tehát a vírus okozta károsodás sokkal erőteljesebb. Ezért van az, hogy a koronavírus-fertőzés szempontjából az egyik legfontosabb rizikótényező a korábbi szívinfarktus vagy bármilyen egyéb vérkeringési probléma” – fejtette ki a virológus a kérdésére.

Dr. Rusvai Miklós (Fotó: Markovics Gábor / Ripost)

Hogyan kezelhető a szívizomgyulladás?

A szívizomgyulladás nehezen kezelhető. „Két olyan szervünk, amiben, ha elpusztulnak a sejtek, akkor nem regenerálódik. Ez a kettő a szív és az agy. Más szóval, az a szívizomsejt, ami a szívizomgyulladás során elpusztul, soha nem pótlódik – magyarázza a szakember.

Az oltással kisebb az esély a betegség súlyosabb kialakulására

Hogy a későbbiek során a szívizomgyulladás milyen fokú szívelégtelenséget okoz, az attól függ, hogy mennyi sejt pusztult el. „Amennyiben sok, onnantól kezdve mindig probléma lehet a szív működésével. Tehát a szívizomgyulladás is lehet súlyosabb vagy enyhébb lefolyású, okozhat maradandó betegséget is.

Éppen ezért fontos, hogy az oltással megelőzzük a vírusfertőzés okozta kialakulását”

– hangsúlyozza a virológus.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?