YESSS

Oltás utáni láz? Ezt teheted, hogy hamar elmúljon!

Megkaptad az oltást, és most lázasnak érzed magad? Ne aggódj, ez teljesen természetes. Megmutatjuk, mit tehetsz az oltás utáni láz ellen, és mikor kell mégis orvoshoz fordulnod.

Ha oltást kapsz, az immunrendszered reagál rá – épp ezért teljesen természetes, ha az injekció után egy-két napig kellemetlen tüneteket tapasztalsz. Fejfájás, szédülés, fáradtság és oltás utáni láz léphet fel. Az oltás helye is kipirosodhat, megduzzadhat. Ritka esetben a nyak és a hónalj nyirokcsomói is megduzzadhatnak – ha mammográfiára mész az oltás utáni hetekben, mindenképp említsd meg az orvosnak, hogy oltást kaptál.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Oltás utáni láz 01

Az oltás utáni láz természetes dolog, az immunválasz jele!
Fotó: Pixabay.com

Az oltás utáni láz természetes reakció

Ne félj ezektől a mellékhatásoktól, hiszen az oltás utáni láz és a többi kellemetlenség teljesen természetes. Azt jelzi, hogy az oltás kiváltotta a megfelelő immunválaszt, dolgozik az immunrendszered. És gondolj bele, mennyivel rosszabb lenne, ha az enyhe kellemetlenségek helyett a Covid tüneteit kellene átélned. Van, akinél az első, van, akinél a második dózis vakcina okoz tüneteket, ez egyénenként változhat. De ha semmilyen kellemetlen tüneted nincs, akkor se aggódj, ez nem azt jelenti, hogy nem hatott a vakcina!

Pihenj minél többet!

Az oltás napjára lehetőleg ne tervezz semmilyen programot, ha lehet, munkába se menj, inkább menj haza pihenni. Ne ekkorra időzítsd a nagytakarítást, a költözést, a cipekedést, a bevásárlást, és az edzést is inkább tedd másik napra. Tarts egy pihenőnapot, aludj, olvass, vagy nézz meg egy jó filmet. Egyél könnyű, egészséges ételeket, igyál sok vizet, és kerüld a cukros édességeket és az alkoholt, így megkönnyítheted a szervezeted dolgát. Az oltás utáni láz ellen, ha 38 fok fölé megy a hőmérsékleted, bevehetsz egy lázcsillapító tablettát. Előre, megelőzésként azonban ne vegyél be semmilyen gyógyszert, különösen ne az oltás előtt!

Oltás utáni láz 02

Előre ne vegyél be gyógyszert, de ha felmegy a lázad, bevehetsz egy fájdalomcsillapítót!
Fotó: Pixabay.com

Mikor fordulj orvoshoz?

Vannak persze olyan esetek is, amikor orvoshoz kell fordulnod – ez már csak azért is fontos, mert ha egy vakcina beadása után súlyos mellékhatások lépnek fel, arról tudniuk kell az orvosoknak, és rajtuk keresztül az egészségügyi hatóságoknak. Ha az oltás helyén kialakuló duzzanat 24 óra elteltével is egyre nagyobb és fájdalmasabb, vagy ha az oltás utáni láz, hányinger, fejfájás, rosszullét pár nap alatt sem múlik el, mindenképpen konzultálj a háziorvosoddal. Egyes vakcinák beadása után rendkívül ritka esetekben vérrögképződéssel kapcsolatos problémákat figyeltek meg. Ha légszomjat, mellkasi vagy hasi fájdalmat, erős fejfájást, homályos látást tapasztalsz, a lábadban duzzanat keletkezik, vagy a bőröd alatt apró vérfoltokat látsz az injekció beadásának helyén kívül, akkor minél előbb fordulj orvoshoz. Azt azonban tudnod kell, hogy az oltás utáni komolyabb problémák rendkívül ritkák, az esetleges megfertőződés sokkal nagyobb kockázatokkal járna.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?