INSIDER

Ezért húznak vasárnap rengetegen felemás zoknit, ma van a Down-szindróma világnapja

A kezdeményezéshez Nyitrai Zsolt, miniszterelnöki megbízott is csatlakozott a Facebook-oldalán.
  • Szerző: Ripost

Mindenki értékes és egyenjogú tagja a társadalmunknak – erre hívja fel a figyelmet március 21-én a Down-világnapon a Rejtett Kincsek Down Egyesületének kampánya, melynek során az emberek feltűnő színű és felemás zoknit húznak a lábukra.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Rejtett Kincsek Down Egyesület

A kezdeményezéshez Nyitrai Zsolt, miniszterelnöki megbízott is csatlakozott Facebook-oldalán. A világnapon a Down-szindrómával élőkre figyelünk, hogy elősegítsük a fogyatékossággal élő emberek elfogadását és tudatosítsuk: legfontosabb alapértékeink közé tartozik a társadalmunk sokszínűsége és az esélyegyenlőség.

A példaértékű kampányhoz közel 60 művész, sportoló és közéleti szereplő csatlakozott, köztük Gyurta Dániel, Lackfi János, Ónodi Eszter, Kapás Boglárka, Miklósa Erika és a Bagossy Brothers Company.

„Mindig is fontosnak éreztem, hogy ismertségemet nemes célokra használjam és szóljak azok nevében, akiknek ez nem adatik meg” – fogalmazott Kapás Boglárka olimpiai bronzérmes, világbajnok és hatszoros Európa-bajnok úszónő.

„A segítségnyújtás, az egymásra való odafigyelés, a másik elfogadása a lehető legtöbb és legfontosabb, amit egymásért tehetünk. Ebben a szellemiségben fogom büszkén viselni a felemás zoknit” – mondta a sportoló.

Fotó: Rejtett Kincsek Down Egyesület

 

Mi is az a Down-szindróma?

A Down-szindróma veleszületett genetikai eltérés, amely véletlenszerűen alakul ki. Hazánkban körülbelül 1000 újszülöttből egynél fordul elő. A Down-szindróma nem betegség, hanem állapot, amely nagy mértékben javítható, főként kora gyermekkori fejlesztések segítségével. A Down-szindrómával élő gyermekeknek és felnőtteknek a legtöbb esetben ugyanolyan céljaik és vágyaik vannak, mint ép társaiknak: szeretnének boldog életet élni, szeretni, tanulni, elfogadott és elismert tagjai lenni egy közösségnek.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?