INSIDER

Döbbenet, ezért nem kapott három aranyat a magyar merülőbajnok lány

Ma érkezik haza Magyarországra Korok Fatima, a szabadtüdős merülés első magyar világbajnoka, aki – ahogyan azt a Ripost megírta – 81 méter mélyre ereszkedett le a tengerben kötél mentén. A versenyek befejezése után a 26 éves lány nyilatkozott a Ripostnak.
címkék:
  • Szerző: Ripost

: Láttuk a képeket, hogy egy korongot kellett elérned. Hogyan zajlik a szabadtüdős mélymerülés, menet közben dől el, milyen mélyre úszol?

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Korok Fatima: Nem, azt előző nap be kell jelenteni, és aki a legnagyobb mélységet jelöli meg, az merül először. Ha szabályosan és sikeresen végrehajtja a merülést, övé a bajnoki cím, ha nem, a következő az esélyes, és így tovább.

: Te a kötél mentén végrehajtott merülésben lettél világbajnok, de három számban is indultál. Milyen esélyeid voltak a másik kettőben?

F: Kis szerencsével azokban is világbajnok lehettem volna. Kedvenc számom az eszköz nélküli merülés, amiben az ukrán versenyző 66, én 64 métert jelöltem meg. Az ukrán lány elájult, emiatt kizárták a versenyből, így, ha teljesítem a 64 métert, én lettem volna a világbajnok. Azt mondták, egy órával a verseny előtt ott kell lenni, de arról nem tájékoztattak, hogy a versenybíróknál le is kell jelentkezni. Ezt elmulasztottam, emiatt zártak ki.

: Nagyon rosszul esett?

F: Persze, bevallom, sírva fakadtam. De nem volt sok idő a búslakodásra, készültem a következő számra.

: A kötél mentén 81 méter mélybe mentél, és ezzel világbajnok lettél. Biztos voltál benne, hogy meg tudod csinálni? Nem féltél egyedül a mélyben?

F: Bíztam benne, hogy meglesz. Elhatároztam, hogy csak addig merülök, ameddig jól érzem magam. Odalent a mélyben egyedül van az ember, körülbelül 30-35 méteres mélységből kísérnek vissza a búvárok. Élveztem a merülést, és nagyon boldog vagyok, hogy megszerezhettem hazámnak az első világbajnoki aranyérmet ebben a sportágban.

: Harmadszor páros uszonnyal merültél, pedig sellőuszonnyal sokkal könnyebb. Miért nem azzal indultál?

F: Általában ezt a két számot külön veszik, ha így lett volna, a páros uszonyos merülésben is világbajnok lehettem volna, mert abban a legmélyebbre mentem. Nincs még sellőuszonyom, arra már nem futotta a felkészülési keretből.

: Szüleid, szülőfalud és vadidegen magyar emberek adták össze a pénzt az indulásra. Milyen érzés ez?

F: Szívmelengető, egyben arra kötelez, hogy a lehető legjobb teljesítményt nyújtsam. Hálás vagyok mindenkinek, aki segített, aki drukkolt, aki lélekben velem volt. Sokat számított, hogy a szüleim az első két nap itt voltak velem, személyesen is biztattak.

: Mik a további terveid?

F: Most két hétig itthon leszek, több iskola is meghívott előadást tartani, és szeretnék kicsit pihenni, a családommal lenni. Aztán utazom vissza Egyiptomba, Dahabba, ahol dolgozom és ahol már nagyon vár a párom. Versenyzőket készítek fel és folytatom az edzéseket is. Én magam most nem készülök versenyre, de jövőre mindenképp szeretnék indulni a világbajnokságon.

címkék:
És ezeket olvastad már?