INSIDER

Dadusnak áll az étteremvezető: Így élik túl a járványt a leleményes magyarok

A koronavírus-járvány miatti szigorítások közepette is feltalálják magukat a leleményes magyarok. Az étteremvezető dadusnak, a riksás ételfutárnak állt, és a taxis is házhoz szállítja a finomságokat. Minden bizonnyal ez is közrejátszik abban, hogy a magyar gazdaság 11,3 százalékos növekedést ért el a harmadik negyedévben az előző negyedévhez képest a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorsjelentése szerint.
  • Szerző: Ripost

Nem sopánkodnak, sokkal inkább kreatívan tesznek azért a magyarok, hogy a koronavírus miatt elvesztett munkájuk helyett legyen másik. Sokan arra is hajlandók, hogy egészen mással foglalkozannak, mint korábban.

Dadusnak áll az étteremvezető

Olyan is van, aki egészen másra vállalkozna, mint amit eddig csinált.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Pár napja beszéltünk a polgármester úrral arról, hogy Gyömrőn sok intézményben elkel a segítő kéz. Akkor ajánlottam fel, hogy én akár dadusként is nagyon szívesen besegítek az óvodákban, hogy a gyerekek ellátásában ne legyen fennakadás” – meséli Győri Emese a gyömrői Negresco Étterem üzletvezetője. Emese kollégája, Kun Dániel felszolgáló, szintén jelezte, hogy munkát vállalna a városban zajló önkormányzati építkezéseken. Az étterem más dolgozói pedig közterület felügyelői munkát vállalnának.

Győri Emese és Kun Dániel Fotó: Olvasói

Kénytelenek voltak bezárni a szép éttermet

Ételt szállít a taxis turisták helyett

Mivel sok étterem nem szokott házhoz szállítani, számukra nagy segítség, hogy a szállításba bevonhatóak a taxisok. A jogszabályok ugyanis lehetővé teszik, hogy az ételszállításba becsatlakozó taxisoknak ne kelljen külön engedélyt kiváltaniuk ételkiszállításra.

20200331 Budapest
Koronavírus-járvány
fotó: Havran Zoltán (HZ)
Magyar Nemzet

„Mi nem szoktunk kiszállítani, nem is terveztünk ilyent, de most kénytelenek leszünk, ha nem akarunk bezárni. Új embert nem akartam felvenni, mert bizonytalan a helyzet, viszont az egyik szomszédom taxis, akit szintén visszahúzott a járvány. Megbeszéltük, hogy összedolgozunk, amíg ilyen a helyzet, s így mind a ketten jól járunk” – mondta a -nak egy zuglói kisebb étterem tulajdonosa.

Angolul beszélt a pizzás doboznak

„Riksásként dolgoztam a járvány előtt, turistákat vittem városnéző körutakra. A járvány miatt nincsenek már turisták, egyértelmű volt, hogy ebből nem tudok megélni” – mondta a -nak Zsolt. Az első hullám után kedvezményes áron vitt belvárosi körútra magyar családokat, majd meglátta, hogy egyik ételkihordó cég futárt keres.

Képünk illusztráció

„Eddig is bicikliztem, van saját biciklim, ismerem a várost, testhezálló feladat” – mondta. „Előfordul, hogy ételkiszállítás közben azon kapom magam, hogy a nevezetességekről mesélek angolul, aztán rájövök, hogy ételesdoboz van hátul, nem turista” – tette hozzá.

Szállodából kórházba került

Edit egy körúti szállodában dolgozott takarítóként. Mivel napi bejelentéssel alkalmazták őt, most, hogy nem fogadhatnak vendégeket a hotelek nem tartanak igényt az ő munkájára sem.

„Jelentkeztem kórházi takarítónak, nagyon örültek neki, hogy van tapasztalatom, rögtön felvettek, másnap kezdhettem” – meséli. Megtudtuk: külön örül annak, hogy nem napi bejelentéssel alkalmazták, hanem hivatalosan felvették rendes munkaviszonyba.

Pultosból lett futár

A -nak nyilatkozó vendéglátósok azt mondják, rengetegen futárnak álltak közülük. Péter is pultos állását volt kénytelen feladni a járvány miatt, ő biciklire pattant.

„Rengetegen vagyunk, akik valamilyen vendéglátóhelyen dolgoztunk korábban. Most ezt dobta a gép” – mondta lapunknak.

Pakkokat szállítanak házhoz

Az egyik budapesti reggeliző hely is házhoz szállításra, és elviteles kávékra áll rá.

„Megpróbálunk különféle pakkokat összerakni, akár vegyítve a reggelit együtt az ebédmenüvel. Akárcsak az első hullám idején, most is lesz elviteles kávénk, így vendégeinknek csak a beülés élménye fog elmaradni” – mondta lapunknak az ügyvezető, aki kérte, hogy a nevét ne említsük.

Mosogatna is a luxusétterem szakácsa

Budapest egyik luxuséttermének szakácsa az egyik álláskereső csoportba írta ki, hogy bármilyen munkát elvállalna, akár mosogatást is.

„Nehéz helyzetben vannak a szakácsok, főleg egy olyan, aki már évtizedek óta ezzel foglalkozik. Egyszerűen nem értünk máshoz, de kénytelen vagyunk valamit dolgozni” – kommentálta az esetet lapunknak egy budapesti szakács.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Pogácsától a sós rúdig! A legfinomabb sós vendégvárók az ünnepekre

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?