INSIDER

Figyelmeztetnek a szakértők: a betegeknél egy új súlyos poszt-Covid tünet tarol

A fertőzöttek egyharmadánál, de leginkább a kórházban kezelt betegeknél tapasztalták a tünetet.
  • Szerző: Ripost

A koronavírus-fertőzés nemcsak a betegség alatt okoz panaszokat, sok esetben a megbetegedés után határozatlan ideig kellemetlen, poszt-Covid tünetekkel kell megküzdenie a betegeknek.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az ezzel kapcsolatos kutatások jelenleg is zajlanak, ezért időről időre újabb kellemetlenségekről számolnak be a szakemberek – írja a Bors.

Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay

A megfertőződés után sokan szenvedhetnek alvászavar, ízületi fájdalmak, szív- és tüdőproblémák jelentkezésétől. A tünetek listája azóta újabb taggal bővült: mint kiderült, a koronavíruson átesett betegek mintegy harmadánál állapítottak meg valamiféle neuropszichiátriai problémát.

A The Lancet Psychiatry nevű tudományos folyóiratban publikált tanulmány kutatócsoportja az Oxford Egyetemen végezte a felméréseket, amelyek részeként 81 millió amerikai ember egészségügyi adatait vizsgálták. Közöttük találták azt a több mint 236 ezer beteget, aki igazoltan elkapta a koronavírus-fertőzést, és akik 33,6%-ánál kimutattak valamilyen neurológiai vagy pszichiátriai problémát a megbetegedést követő hat hónapban.

A kutatók arra is rájöttek, hogy a közel százmillió ember közül sokkal inkább a koronavírusos betegekre jellemző ez a probléma, mint például egy sima influenzás megbetegedés esetén.

Azok között, akik ezt a poszt-Covid tünetet produkálták, 14 különböző fajta neuropszichiátriai probléma merült fel. Ez magában foglalja a hangulati rendellenességeket, a szorongást, a szerhasználati problémákat és az álmatlanságot is. Ide tartozik még a demencia, és az olyan orvosi vészhelyzet is, mint az iszkémiás sztrók.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?