INSIDER

Belegondolni is szörnyű, milyen időjárás lesz a héten

Hétfőre még viharriasztásokat ad ki a meteorológiai szolgálat, de már közeleg a perzselő forróság: keddtől egyre nagyobb hőség lesz országszerte, a hét második felében már 35 fokig kúszhat a hőmérő higanyszála.
  • Szerző: Ripost

Hétfő a heves zivatarok, villámárvizek utolsó napja: Magyarországra csaknem az összes megyére riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat.

 

Nyugat-Európában már riadót fújtak

De közben nyugatról már jön a hőség! Afrika felől perzselően forró levegő árad be Spanyolországba, Franciaországba és Németországba, ahol 40 fokos hőséget várnak és minden rekord megdőlhet! Sőt, Bajorország egyes részein 42 fokot is jeleznek a számítások. A nyugati sajtó egyenesen „hőhengernek” nevezi a forró levegőáradatot, ami a Szahara felől érkezik.

Nálunk is fullasztó idő lesz 35 fokkal

A szomszédos Ausztriára szerdára „csak” 39 fokot jeleznek előre, ami jó 10 fokkal magasabb, mint a sokévi átlag. Itt, Magyarországon, ha szerencsénk van, megússzuk „mindössze” 35 fokos hőséggel, de a hőérzetünk ennél nagyobb hőséget jelez majd, mert a rengeteg eső után fullasztóan párás a levegő. Ez nagyon megviseli az idősek, betegek szervezetét, de az autósoknak is érdemes óvatosan közlekedni, mert az utak teli lesznek feszült, dekoncentrált, fáradékony sofőrökkel.

Kedden és szerdán országos hőség alakul ki

– fogalmaz a köpönyeg.hu előrejelző portál, hozzátéve:  napsütés, derült idő lesz eső nélkül, 30-33 fok közötti hőmérséklettel. Aztán jön az igazi rekkenő hőség: 35 fok, tűző napsütésssel!

Trópusi ország lettünk?

„15 éve minden év melegebb, mint az előző. Az egyre növekvő hőmérséklet egyre nagyobb viharokat okoz. Minél melegebb ugyanis a levegő, annál több nedvességet tart meg. Mire kiengedi, addigra már óriási mennyiségű csapadék gyűlt össze, és a légnyomáskülönbség miatt hatalmas szelek is keletkeznek” – mondta Bart István, az Energiaklub társelnöke.

Olyan az időjárás, mintha trópusi ország lennénk: iszonyatos felhőszakadások, villámárvizek váltogatják egymást brutálisan forró időszakokkal – miközben trópusi, nagyot csípő szúnyogfajok is megjelentek az országban, mint az ázsiai zebraszúnyog, a koreai szúnyog és az ázsiai bozótszúnyog. Nem csoda, hogy már az Országos Meteorológiai Szolgálat is így kezdte az egyik előrejelzését: Üdv a trópusokon!

Most még a viharkárokat számolgatják

A hétvégén rengeteg kárt okoztak az országban a viharok és a villámárvizek. Csak a szombati viharok miatt országszerte több mint 200 helyszínen kellett a tűzoltóknak beavatkozniuk, főleg a rengeteg esővíz miatt. A hétvégén Tata utcáit is villámárvíz öntötte el. A legtöbb bejelentés Fejér, Komárom-Esztergom és Bács-Kiskun megyéből érkezett.

 

És ezeket olvastad már?