INSIDER

Bagdy Emőke: Derűsebben indult az új év, megkaptam a védőoltást

Bár sokan próbálták lebeszélni, nyugalommal tölti el, hogy már megkapta a koronavírus elleni védőoltást Bagdy Emőke. A 79 éves klinikai szakpszichológus szerint – akivel a Metropol készített interjút – a járvány gyerekkori sebeket is feltéphet.
  • Szerző: Ripost

Metropol: Sokan várták, hogy vége legyen 2020-nak, ám az új év egyelőre nem hozta el a várt felüdülést. Önnek hogy indult 2021?

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Bagdy Emőke: Tavaly kicsit mindannyian elfáradtunk a bizonytalanságban, de most végre felcsillant egy reménysugár, a vakcina. Szeretném, hogy mindenki megértse, nincs más kiút ebből a helyzetből. Jómagam is megkaptam az első oltást, mint az egészségügyben dolgozó, így számomra már sokkal derűsebben indult az új év.

Fotó: Megyei Hírlap

Voltak, akik le akarták beszélni az oltásról?

Sokan mondták, hogy ne csináljam, ne kockáztassak, de az oltáselleneseket öt perc alatt leszerelem. Kiállok a tudomány és a józan érvek mellett.

Tapasztalt mellékhatást?

Az egyetlen mellékhatás, amit érzek, az a nyugalom, és ez nemcsak az én tapasztalatom. Jó érzés, hogy ráléptem a biztonság útjára, február elején pedig a második oltásra is sor kerül.

Vagyis már látja a fényt az alagút végén. 2020 viszont maga volt a nagybetűs bizonytalanság. Élt már át valaha hasonlót?

1941 nyarán születtem, ősszel Magyarország belépett a II. világháborúba. Amikor tavaly márciusban krízist hozott a koronavírus, felújult néhány háborús emlékem. Pincében, sötétben együtt, a szinte kézzel fogható félelem, amit a felnőttek arcáról tudtam leolvasni. Akkor ott én a szüleim karjában a nehézségek ellenére is biztonságban éreztem magam. Valahogy így lehetünk most is biztonságban, ha szeretet vesz körül.

Ezek szerint a koronavírus okozta félelem akár múltbéli sebeket is feltéphet?

Meg vagyok róla győződve. Nem véletlen, hogy sok a szorongásos és pánikbeteg. Amikor a gyermekkort idézzük vissza, gyakori köztük a túlvédett, aki nem tanult olyan megküzdési bátorságot, amire vészhelyzetben szükség van. Sajnálatos, hogy az agresszió is jelentősen fokozódott az emberek között. Ez a bezártsággal, karanténhelyzettel, de a védekezési tehetetlenséggel is összefügg. A legnagyobb veszélyt a családon belüli erőszak fokozódása jelenti.

Azoknál is jelentkezhet pánikbetegség, illetve szorongás, akik megjárták a koronavírus poklát?

Az igazán fájdalmas tapasztalatok beégnek a tudat mélyére, emlékük vissza-visszakísérthet. Ez azonban már nem pánikbetegség, könnyebben múló félelmi maradvány. Az átélések pozitív hozama azonban jelentős, ilyen a túlélés, megszabadulás öröme, felfénylik az élet valódi értelme, amiről hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Akik átélték a koronavírust, azok számára már nem kétséges, az egészségnél és az egymást segítő szeretetkapcsolatoknál nincs fontosabb.

Milyen más pozitív hozadéka lehet még a vírusnak?

Megtanultuk mindnyájan a hálát átélni. Ki azért, mert megúszta eddig, ki azért, mert megmenekült, meggyógyult. Amikor a járvány elzárta a külvilágot, nem tudtunk hova menekülni, ezért szerencsére sokan elkezdtünk foglalkozni lelki dolgokkal, saját magukkal. Rájöttünk, hogy milyen fantasztikus értékek vannak a mélyben. A krízisnél sokszor valóban nincs jobb tanítómester.

Gyógytornászból lett klinikai szakpszichológus

Bagdy Emőke 1941. augusztus 18-án született Tiszafüreden. Édesapja református lelkész volt, édesanyja valódi nagytiszteletű asszony, három gyermek édesanyja. Gimnáziumi tanulmányait Miskolcon végezte. Budapesten a Gyógytornászképző Főiskolára járt és évekig gyógytornászként dolgozott, míg 1964-ben, a rendszer enyhülésével felvették az ELTE Pszichológiai szakára. A kezdetektől fontosnak tartotta a társadalommal folytatott párbeszédet, a lélektani ismeretek terjesztését, médiaszereplései és ismeretterjesztő könyvei is ezt a célt szolgálják.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?