INSIDER

Müller Cecília elmondta, hol kaphatják meg a 89 év felettiek a koronavírus-vakcinát

Eddig 134 554 fő kapott oltást, amiből 4 030 fő már a második oltását is megkapta. Az eddig beoltottak többsége egészségügyi dolgozó.
  • Szerző: Ripost

Müller Cecília az országos tisztifőorvos közölte: 1410 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést. Elhunyt 98 többségében idős, krónikus beteg. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 235 276 fő, az aktív fertőzöttek száma 108 673 főre csökkent.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Eddig 134 554 fő kapott oltást, 4 030 fő már a második oltását is megkapta. Az eddig beoltottak többsége egészségügyi dolgozó, emellett már tízezer idősotthonban lakó és dolgozó oltása is már megtörtént.

Fotó: YouTube – M1

„Itthon kedvezőek az adatok, de egyelőre nem indokolt az enyhítés” – mondta Müller Cecília.

Már hatvan országban azonosították a brit mutációt, és újabbak is megjelennek. Jelenleg a legfőbb kérdés az, hogy a jelenlegi védőoltások mennyire védenek a mutációk ellen. A brit variáns ellen hatékony a már elkészült vakcinák. A védőoltás az egyetlen specifikus védelem a járvány ellen.

Az országos tisztifőorvos bejelentette: az OGYÉI engedélyezte az AstraZeneca és a Szputnyik vakcinák alkalmazását Magyarországon. Ez egy vészhelyzeti engedély, ami azt jelenti, hogy hat hónapra szól, és egyszer meghosszabbítható. Ezek vektor vakcinák, amik már szaporodásra, fertőzésre alkalmatlan legyengített vírust tartalmaznak. Az NNK laboratóriuma minden tételt megvizsgál, ezután adhatók be ezek az oltások.

A csütörtöki nap folyamán a háziorvosok egy információcsomagot fognak kapni az oltással kapcsolatban, mivel jellemzően ők végzik majd a 89 év felettiek oltását!

Egy újabb jó hírt is közölt az országos tisztifőorvos: magyarországi kutatók sikeresen kitenyésztették a brit mutánst. Ez azért kiemelten fontos, mert ezzel jelentős lépést tettek a hatékony magyar vakcina kifejlesztéséhez.

Budapest, 2020. június 17.
Kiss Róbert rendõr alezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelõs operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Kiss Róbert rendőr alezredes közölte: Az elmúlt 24 órában a maszkviselési szabályok megszegése miatt 145 esetben intézkedtek a rendőrök.

Szerdán 273 esetben kellett intézkedni a kijárási tilalom megszegése miatt. A tranzitszabályok megszegése miatt 46 rendőri intézkedés történt. 8962 esetben ellenőriztek hatósági házi karantént.

Az újonnan engedélyezett oltóanyagokkal felgyorsítható a védőoltások beadása – mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján csütörtökön.

Müller Cecília jelentős előrelépésnek nevezte az AstraZeneca és Szputnyik V vakcina magyarországi engedélyezését.
Úgy fogalmazott: fontos, hogy felgyorsítsák a védőoltások beadását, mert csak így lehet a jelenlegi, kedvezőbb hazai járványügyi helyzetet fenntartani.
Hozzátette, hogy az eddig érkezett oltóanyag nem elegendő mennyiség, hiszen az öt alkalommal érkezett Pfizer és az egyszer érkezett Moderna vakcina 165 ezer ember oltását teszi lehetővé. Eddig 134 554 embert oltottak be, közülük 4030-an már megkapták a második dózist is.
A két új vakcinát csak azután adhatják be, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriuma minden gyártási tételt megvizsgált – jegyezte meg.

Müller Cecília közölte azt is: egy információs alapcsomagot állítottak össze a háziorvosoknak, ebben minden – a védőoltásokkal kapcsolatos – ismeretet összefoglaltak. Erre azért van szükség, mert számítanak a háziorvosokra is 89 éven felüliek oltásánál. Hozzátette: reméli, hogy minden háziorvos megkapta már legalább a védőoltás első dózisát.
Az országos tisztifőorvos bejelentette azt is, hogy NNK laboratóriumában sikerült a vírus angol mutációjánál sejttenyésztést végezni, ami azért jelentős előrelépés, mert ez segíthet a magyar vakcina fejlesztésében is.
Megjegyzete ugyanakkor, hogy a kutatások szerint a jelenlegi védőoltások hatásosak a vírusmutációkkal szemben.
Az oltási reakciókról szólva elmondta, ez eddigi tapasztalatok jók, komoly mellékhatásról nem érkezett bejelentés.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?