Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2021.01.20.

Müller Cecília: a 89 év felettiek következnek az oltási sorban

Még mindig zajlik az egészségügyi dolgozók és az idősotthonokban élők oltása, a következők pedig a 89 év felettiek lesznek – mondta el Müller Cecília tisztifőorvos az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján.

Az operatív törzs mai tájékoztatóján Müller Cecília tisztifőorvos kiemelte: a kedvező járványügyi adatok alapján úgy tűnik, a koronavírus mutációjának terjedése még nem súlyos.

Az aktív fertőzöttek száma egyre kevesebb, mint a gyógyultak száma.

Eddig kb. mintegy 130 ezer főre való vakcinát kapott az ország, de ma megérkezett az újabb Pfizer- szállítmány, ami közel 36 ezer fő beoltására elég. Kiemelte: közel 3000-en megkapták már a második oltásukat is. Hangsúlyozta: fontos, hogy mindenki megkapja a második oltást is.

Eddig 120 ezer egészségügyi dolgozó kapott oltást, de a tisztifőorvos kiemelte: még nem teljes a létszám, ezért arra kéri őket, hogy jelentkezzenek, hiszen nagyon fontos, hogy az első vonalban dolgozók védettek legyenek.

Müller Cecília azt is elmondta: az idősotthonokban is folytatódnak az oltások. Kiemelte: hamarosan a tömeges oltások is elkezdődhetnek.

1 millió 755 ezer fő regisztrált már egyébként oltásra, a tisztifőorvos szerint ez a magas szám is azt mutatja, hogy az emberek szeretnék visszakapni a korábbi megszokott életüket.

Az idősek kapcsán kiemelte: ők lesznek a következők az oltási sorban, méghozzá a 89 évnél idősebbeket, akik otthonukban tartózkodnak, vagyis nem idős otthonok lakói.

„Közülük sokan már dédimamák, sőt, üknagymamák, és rendkívül fontosak számunkra. Kérem a családot, hogy segítsenek nekik a regisztrációban, hogy minden idősről tudjunk, aki igényli a védőoltást. Az ő oltásuk valószínűleg az otthonaikban fog történni, vagy a háziorvos, vagy az oltócsoport tagjai mennek majd ki. Eddig közülük 10 ezren jelezték, hogy felvennék az oltást.” – hangsúlyozta a tisztifőorvos.

Fotó: MTI

Kérdésekre válaszolva Müller Cecília elmondta: aki éppen beteg, az nem kaphatja meg az oltást, legyen bármilyen akut betegsége, csak azután miután meggyógyult.

Kiöntik-e a fel nem használt vakcinák tartalmát? – érkezett egy ilyen kérdés is.

A tisztifőorvos ezen megdöbbent: „Pontosan kiszámítják a szükséges vakcina mennyiségét, az összes vakcinát el kell oltani, amit arra a napra szánnak. De ezt az oltópontok ügyesen megszervezik: ha azt látják, hogy valaki nem jelent meg, akkor azonnal behívják a következő oltakozni szándékozót. Nagyon jól végzik a dolgukat, és ezt köszönöm is nekik.”

Müller Cecília azt is elmondta: nagyon sok vakcinát lekötöttek, 19,7 millió oltóanyagot összesen az Európai Unióban: ezek a Pfizer, Moderna, CureVac, Astra- Zeneca, Jannsen. Kiemelte: ennél sokkal többet szeretnének, de ennyi van. Viszont többet kell oltani, ezért vizsgálják az orosz és a kínai vakcinákat.

976 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 354 252 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 95 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 11 615 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 233 232 fő, az aktív fertőzöttek száma 109 405 főre csökkent. 4 218 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 294-en vannak lélegeztetőgépen. Az eddig Magyarországra érkezett vakcinákat mára gyakorlatilag felhasználták, eddig 130 318 fő kapott oltást, 2939 fő már a második oltását is megkapta. Az eddig beoltottak többsége egészségügyi dolgozó, emellett már tízezer idősotthonban lakó és dolgozó oltása is már megtörtént. Az oltás ütemét, gyorsaságát a vakcinák érkezése határozza meg. A következő vakcinaszállítmány ma érkezik, a Pfizer az előzőnél kevesebb, közel 36 ezer ember oltására elég oltóanyagot szállít. A kormány lassúnak tartja az EU által koordinált vakcinaszállítmányok ütemét, ezért keleti (kínai, orosz) vakcinák beszerzését is megcélozta, hogy mielőbb megkezdődhessen a lakosság tömeges oltása és korlátozások feloldása.

A koronavírus-járvány elleni védekezés új szakaszához érkezett azzal, hogy megérkezett a vakcina Magyarországra és december 26-tól zajlik az egészségügyi dolgozók oltása. Magyarország eddig 19,7 millió adag nyugati vakcinát kötött le, több tízmilliárd forint értékben különböző gyártóknál (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac), ezekből jelenleg csak a Pfizer és a Moderna vakcinák rendelkeznek az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyével. Az első szállítmány a Pfizer-vakcinából érkezett Magyarországra 2020. december 26-án, így a kórházi oltópontokon elkezdődhetett az egészségügyi dolgozók oltása. A Moderna-vakcinából az első szállítmány január 12-én érkezett Magyarországra.

A Pfizer mai szállítmánya, az előzőnél kevesebb vakcinát tartalmaz, 35 685 fő oltását teszi lehetővé. Ezzel elsősorban az egészségügyi dolgozók oltása folytatódik. Kérjük, hogy azok az egészségügyi dolgozók, akik még nem tették meg, mielőbb jelentkezzenek az oltópontokon időpontért. Kórházi oltópontok elérhetősége: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/korhazi-oltopontok-elerhetosege-egeszsegugyi-dolgozok-szamara

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rendkívüli hírt jelentett be a Fradi Dejan Sztankovicsról

origo.hu

Bugyi nélkül fotózták a Magyarok Világszépe királynőjét

metropol.hu

Visszahívják az emberek kedvenc jégkrémét: nagy probléma van vele

mandiner.hu

Nyugaton végre megfejtették, miért menekülnek a németek Magyarországra

ripost.hu

Meglepő döntést hozott Kis Grófo testvére a szolnoki luxusházzal kapcsolatban

mandiner.hu

A spanyolok szerint Magyarország már nem tartozik Európához

origo.hu

Brutális bírságot kapott az RTL Klub

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 20.: az Ikreknek fontos felismeréseket hoz a szombat, a Mérleg menjen biztosra

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Özönlenek a gratulációk Vastag Csabának és feleségének

ripost.hu

"Ki fog látszani a s*nám" - Kiakadtak a túl szexi ruha miatt az olimpikonok

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Semjén Zsolt: a Magyarok kenyere ünnep, a búza- és kenyérszentelés ünnepe a magyar nemzet egységéről szól

INSIDER

Hornung Ágnes: a kormány 14 éve kiemelt figyelmet szentel a családoknak és a gyermeket vállalóknak

INSIDER

Hátborzongató: váratlan helyen jelent meg Vera rég elhunyt dédanyjának szelleme – fotó

INSIDER

„Sajnos a legrosszabbra is fel kell készülnünk” – Kétségbeesetten keresik a 46 éves marcali családapát