INSIDER

Bádog- és szemétvárosra bukkantunk Soroksár határában – Videó!

Egyszerűen nincsenek szavak azokra az állapotokra, amik Soroksár egyik dűlőjében fogadták lapunk munkatársait, amikor a szemétkommandót kísértük el egy bevetésre. Ez az a hely, ahol az ember az autóból sem száll ki, nehogy baja essen. Mint kiderítettük, a hatóságok szélmalomharcot vívnak a lakókkal – mindeddig alulmaradtak.
  • Szerző: Ripost

Budapest szép, falusias hangulatú peremkerülete Soroksár. Sok a kertes ház, a lakók rendben tartják a kerteket és az utcákat, egy-egy lakókörzetben ismerik is egymást. Éppen, mert adnak a környezetükre, felvették a küzdelmet azokkal, akik illegálisan szemetet helyeznek el a zöld részeken vagy grundokon. Erről a már beszámolt, van azonban egy terület, amivel még a szemétkommandó sem bír. Amikor ide érkezünk, arra intenek: ne is szálljunk ki a kocsiból, hátha nem tudunk majd visszaszállni.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Kibelezett autók mindenfelé: a szakemberek szerint ezek a telepek a „bűnözés melegágyai” (Fotó: Ripost)

Sokat látott kollégáinknak is tátva maradt a szája: lehetséges ez a 21. századi Budapesten?

Először néhány szerényen legelésző, kikötözött lovat pillantunk meg. Az állatok töméntelen mennyiségű szemét között ácsorognak és folyamatosan rázzák a fejüket, mert lepi, csípi őket a rengeteg légy.

Fotó: Ripost

„Most jön az a rész, ahol nem állunk meg, nem szállunk ki az autóból” – figyelmeztet kísérőnk, Ungvári János, a rendészek vezetője. „Itt rengeteg a kóbor kutya, a lakók se túl barátságosak.”

Halmokban áll a szemét... Fotó: Ripost

Ahogy továbbhajtunk, egy lepusztult gettóban találjuk magunkat. Földbe vájt lyukakban élnek emberek, körülöttük szeméthalmok, konténerházak, kibelezett autók, acsarkodó kutyák és mindenhol elképesztő mennyiségű sitt, szemét, törmelék. Akár több berendezett ház is megtalálható itt – csak éppen össze nem illő darabokban.

Valaha volt berendezési tárgyak állnak hegyekben (Fotó: Ripost)

Soroksár polgármestere azt mondja, hosszú évek óta küzdenek mind az illegális szemetelőkkel, mind az illegális területfoglalókkal.

„Ezeknek a telkeknek a nagy része magántulajdonban van, de a tulajdonosok nem törődnek velük, sokszor nem is föllelhetők” – panaszolja Bese Ferenc.

Döglött patkány egy „szemetesben” – rágcsálókból nem ritkák az ennél jóval nagyobb példányok sem (Fotó: Ripost)

„A rendészeink épp azért járőröznek a helyi rendőrökkel együtt, mert magánterületen csak az utóbbiak intézkedhetnek. Ez a terület külterületi szántó, ahol tilos lakóingatlant létesíteni, de amikor a hatóság ellenőrzést tart, az ott élők elpucolnak, aki marad, az is tagadja, hogy ott élne. De nem adjuk fel! Hosszú idő lesz, mire fel tudjuk számolni ezt a telepet, de bízunk benne, hogy a folyamatos járőrözés és büntetés előbb-utóbb célra vezet” – tette hozzá a polgármester, majd azt is elmondta: nagyon várják a hulladékrendészetet és az illegális szemeteléssel kapcsolatos új törvénycsomagot, mert azt remélik, szigorúbban léphetnek fel a bádogváros lakóival szemben.

Ezek a bűnözés melegágyai

Bese Ferenc polgármester szerint nemcsak a szemét a probléma, hanem az is, hogy ezek a szeméttelepek – és nem csak Soroksáron van ilyen – a bűnözés melegágyai. Ezt tapasztaltuk mi is, amikor elkísértük a szemétkommandót, hiszen lopott sírkövekre és fémkábelekre is bukkantunk. A rendőrségtől megtudtuk: érkezett bejelentés a kérdéses terület miatt, jelenleg is nyomozás van folyamatban, többek között illegális szemételhelyezés és szabálytalan kutyatartás miatt.

 

Miért nem sajátítja ki a területet az önkormányzat?

Közérdekre való tekintettel – például súlyos környezetkárosítás esetén is – az önkormányzat kisajátíthatja a területet, de ebben az esetben a tulajdonost kártalanítania kell.

„Megvizsgáltuk ezt a lehetőséget, de kisajátítás esetén a tulajdonosnak ki kell fizetni a terület értékét és a teljes eljárás költséget, ami az önkormányzatunk számára túl sokba kerülne. Arról nem beszélve, hogy ez még nem oldaná meg a problémát, ezek az emberek akkor is folytatnák az illegális tevékenységet” – véli a polgármester.

 

És ezeket olvastad már?