INSIDER

Sírrablókat buktatott le a kommandó Soroksáron

Sírrablók, kábelégetők, szemétmaffia: elkísértük egy bevetésre a soroksári szemétkommandót. Néhány órás utunk alatt elképesztő dolgokkal találkoztunk a külterületi dűlőkben.
  • Szerző: Ripost

Három autóval indultunk a túrára: a soroksári szemétkommandó tagjai is ha tehetik, legalább két autóval, minimum öten erednek az illegális hulladéklerakók nyomába, hiszen – saját bevallásuk szerint – sokszor voltak már veszélyben, vigyázniuk kell egymásra. GPS-el, kamerával, éjjellátóval járják a külterületeket, ahol egészen elképesztő állapotok uralkodnak. Július 1-től egyébként Palkovics László innovációs miniszter javaslatára országosan is felveszi a kormány a harcot az illegális szeméttel: hulladékrendészetet állítanak fel, a rendészek tettenérés esetén kényszerintézkedést is alkalmazhatnak a tervek szerint.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Ripost

Sírkövek a szemét között

Olyan helyen is jártunk, ahol korábban annyi szemét volt, hogy két lakóházat is eltakart. Ezt egy hét alatt el kellett volna tüntetnie az illetékeseknek. A rendészek szerint a mostani állapot már sokkal jobb, mint az egy héttel ezelőtti, szerintünk még így is iszonyat: sitt mindenfelé, kidobált bútorok, szétkapott autók, háztartási gépek maradványai, némi használt koszos ruhával és gyerekjátékokkal megspékelve.

Sírkő és virágtartó a hulladék között Fotó: Ripost

A rendészek elképesztő felfedezést tesznek a maradék hulladék között: egy sír maradványaira bukkannak. Rendőrt hívnak.

„Ez szintén bűncselekmény. A házak lakói nem jönnek ki, mi pedig nem mehetünk be – ilyenkor már értesíteni kell a rendőrséget” – magyarázza a rendészek vezetője, Ungvári János.

Gránitvirágtartó és még több sírkő .. Fotó: Ripost

A rendőrök hamar kiérkeznek, kihallgatják a házak lakóit, akik természetesen semmit sem tudnak a sírkövekről. A szemét viszont sokszor árulkodik, ez most is így történt: a hulladék között van egy rendszámtábla is. Nem sok, de legalább valami nyom, amin el tudnak indulni.

… és ez még csak a jéghegy csúcsa.

A szemétkommandó bevetéséről további részletek a keddi napilapban!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?