INSIDER

Bevetik a szemétkommandót az illegális hulladéklerakók ellen

Éjjellátóval, kamerával, fényképezővel és GPS-el szerelték fel a soroksári „szemétkommandó” tagjait, akik két hete éjjel-nappal járják a kerületet. Bese Ferenc független polgármester szerint a kommandó jól végzi a dolgát, a külterületeken ugyanis jelentősen kevesebb az illegálisan kitett szemét.
  • Szerző: Ripost

Komoly felszerelés segíti a hatékony akciókat

Megelégelte az illegális szemétleraklást Soroksár polgármestere: Bese Ferenc úgy döntött: egyedi módszerrel próbálnak úrrá lenni a problémán, és az önkormányzat alá tartozó rendészeti osztály keretében létrehozták a „szemétkommandót”.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Éjjel-nappal járják a környéket

„Egyelőre tízen vannak a fiúk, de minden segítséget megadunk nekik a munkához: kapnak gps-el felszerelt autót, valamint éjjellátó készülékeket, fényképezőket és kamerákat, amikkel rögzíteni tudják a bizonyítékokat” – árulta el a -nak a polgármester, majd hozzátette: a kommandó 0-24 órában járja a kerületet és a környékét.

Sokan maguk szedik fel a saját szemetüket

„Ha tetten érnek valakit, sok ilyen eset volt már, akkor azonnal helyszíni bírságot szabnak ki, hiszen ehhez meg van a jogosultságuk. Ha pedig netán veszélyes hulladék lerakását észlelik, vagy döglött állat kidobását, akkor feljelentést is tesznek. Ami viszont meglepő, ám pozitív, hogy akiket tetten érnek, azok közül sokan maguk ajánlják fel, összeszedik a szemetüket. Természetesen a kollégáink azt is leellenőrzik” – mondta Bese Ferenc.

Áttúrják a szemetet bizonyítékok után

A szemétkommandó akkor is dolgozik, ha csak szemetet talál, de elkövetőt nem: maszkban és gumikesztyűben „helyszínelnek”: áttúrják a szemetet, hátha találnak valamit, amiből kiderül, hogy ki tehette azt oda.

„Ez lehet egy számla, egy személyes okmány, bármi, amiből rájöhetünk, hogy ki volt az elkövető, és ez általában működik is, mert ezt a hibát sokan elkövetik” – mondja a polgármester, aki szerint akkora sikere van a kommandónak, hogy már több civil jelezte, csatlakozna, akár önkéntesen is, úgyhogy bővülhet a létszám.

Bese Ferenc polgármester ráadásul még tovább ment: megkereste Gyál és Alsónémedi vezetését is, ez utóbbi település polgármesterével pedig aláírtak egy közös szándéknyilatkozatot, hogy a jövőben az ott működő mezőőri szolgálattal együttműködve fognak dolgozni.

„Az a célunk, hogy az emberek a hulladékudvarokba vigyék a szemetüket, ahova való, vagy kérjenek konténert. A kommandó egyébként eredményesen működik, mert a külterületeken jelentősen megcsappant az illegális hulladéklerakás” – árulta el a polgármester, hozzátéve: a belterületeken illegális szemétlerakók ellen kamerarendszerrel harcolnak.

Döglött állatokat is a szemét közé dobnak

„Nem egyszer több tonnányi építési törmeléket találtunk az erdő közepén, olyan halmokat, ami jóval magasabb egy embernél, de egy komplett padlás tartalmát is felfedeztük már. Ráadásul nem ritka, hogy a halmok között fekete zsákokban döglött állatok teteme is előkerül” – mesélte lapunknak Ungvári János, a rendészeti osztály vezetője.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?