INSIDER

Automata adagolja a szenteltvizet a templomokban

Évezredes hagyománnyal kellett szakítania a katolikus egyháznak a Covid-19 miatt: mint arról a Ripost beszámolt, a járvány kezdetén a szenteltvíz is karanténba került. Most megtudtuk: sok helyen érintésmentes szenteltvíz-adagolókat helyeztek ki, és elvitelre is kérhető üvegcsében a megáldott víz.
  • Szerző: Ripost

A járványügyi helyzet az egyházat is érinti, de sok kreatív megoldással tartották a kapcsolatot a hívekkel a papok és rengeteg érdekes újítást vezettek be: online miséztek, e-mailben küldtek imádságokat és mint a megtudta, a szenteltvíz használatára is született biztonságos, vírusmentes megoldás.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

 

Változást hozott a hitéletben a járvány

Egy darabig a tamplomok is zárva tartottak, elmarad a kézfogás és a klasszikus nyelvre áldoztatás. Karanténba került a szenteltvíz is: még a járvány kezdetekor elrendelte a szenteltvíztartók kiürítését a templomokban a Magyar Püspöki Konferencia.

Lapunk megtudta: továbbra is üresen maradnak a szenteltvíztartók, de kreatív megoldásokkal igyekeznek megadni a lehetőséget a híveknek arra, hogy Isten áldását magukra vegyék. Egyes templomoknál érintésmentes szenteltvíz-adagolót helyeztek ki, de olyan templom is van, ahol elvitelre lehet kérni a szenteltvizet.

Érintésmentesen vehető fel a szenteltvíz

„Templomainkban a szenteltvíztartók használata helyett folyóvizes szenteltvíz-adagolók lettek elhelyezve„ – közölte a Váci Egyházmegye. Ezeknek használatához útmutatást is adnak: a kézfertőtlenítős adagolónál érdemes kezet mosni, majd a szenteltvíz-adagolóból – ami szintén lábbal helyezhető üzembe – egy keveset a kézre csorgatva kell keresztet vetni a templomba lépéskor.

Automata szenteltvíz-adagolót helyeztek ki a csíksomlyói kegytemplomnál is. A hívek örültek, hogy végre van megoldás, mert a templomba lépéskor nagyon hiányzott az automatikus mozdulat, amivel korábban a szenteltvíztartóba mártva ujjukat vetettek keresztet. Így most újra van lehetőségük arra, hogy Isten áldásával lépjenek a templomba.

 

Kedves testvérek,
szeretettel ajánljuk használatra a kegytemplomban elhelyezett automata szenteltvíz adagolót!???

Közzétette: Csíksomlyó – kegyhely2020. augusztus 19., szerda

 

Érintésmentes az áldás is

Olyan papok is vannak, akik elvitelre adják a szenteltvizet azoknak, akik igényt tartanak rá.

„A szenteltvíz a pap által megáldott víz, és ez független attól, hogy miben tárolják” – mondta a -nak a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtószóvívője. Hozzátette: elvitelre több helyen van mód, például kis üvegcsékben. A papok is érintésmentesen végzik el az áldást és kézfertőtlenítés után kézbe áldoztatnak.

 

Frissítőkendőbe kapják a szenteltvizet a bonni hívők

 

Egy hívő, aki hiányolta a szentelvizet, felkeresett egy nedves frissítőkendőket gyártó céget, majd megkérte a helyi papot, hogy áldjon meg 80 liter vizet. A szenteltvizet a kölni gyárba szállították és 18 ezer szenteltvizes kendőt gyártottak. A nagy érdeklődésre tekintettel már dolgoznak az utángyártáson.

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?