INSIDER

Anyáznak a kutyások a méhlegelők miatt: veszélyes lehet az ebekre!

Már a kutyások is kiakadtak a Karácsony-féle méhlegelőkre. Ezeken ugyanis halomban áll az elszáradt toklász, ami rendkívül veszélyes, hiszen befúródhat a kutya különböző testrészeibe, a tappancsába, a fülébe, a nyálkahártyájába, de akár a szemébe is.
  • Szerző: Ripost

A Metropolnak több fővárosi állatorvos is megerősítette: az utóbbi időben megsokszorozódtak a toklászos esetek. A toklász az egérárpa nevű gyomnövény megszáradt, széteső kalászának darabkája. A kiszáradt növény termése lehullik, és potenciális veszélyt jelent a kutyákra. A toklász, ha megakad a nyálkahártyáján vagy az orrában, az állat akár meg is fulladhat.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Metropol

A lap egyik olvasója kétéves kistestű kutyájának a mancsából bányászta ki a toklászt. Egy másik olvasójuk ebének a torkából kellett kioperálni: altatással, műtéttel együtt mindez 48 ezer forintba került. A toklász, ha megtapad, a kutya mozgásával fúrja magát egyre mélyebbre a bőrben, ínyben, fülben vagy akár a szemben is.

Fotó: Metropol

Több toklász van mostanában?

A Metropol Buda egyik legkedveltebb kutyasétáltató-helyére, a Tabánba látogatott, ahol a fővárosi vezetés néhány hete kialakított egy újabb méhlegelőt.

Szabina kutyája (Fotó: Metropol)

Szabina és keverék kutyája:

„Nem megyek oda, ahol sok a toklász, nincs is locsolva, a méhlegelőről már ne is beszéljünk. A gaz már a térdemig ér, és el is száradt. A kutyusnak eddig sikerült megúsznia. Van itt a tabáni méhlegelőben toklász, parlagfű, az én lányom is allergiás rá. Miért pont ide kellett ezt rakni? Ha meg már méhlegelőt csinálnak, legalább locsolnák!”

Szabina (Fotó: Metropol)

Erika és kutyája, Tádé:

„Több toklász van mostanában, nem igazán gondozzák, évente kétszer ha levágják. Tádé rövid szőrű, neki szerencsére kevésbé okoz gondot a toklász, de gondoljon bele, mit jelent ez egy uszkárnak. Nagyon jól hangzik, hogy méhlegelő, de ez csak gaz. Itt néhány kis virágon kívül nem találni mást, csak elszáradt kórót. Ez a méheknek se jó.”

Tamás és kutyája, Fifike:

„Nem feltétlenül ellenzem a méhlegelőt, még méheket is láttam itt pár héttel ezelőtt. De nem viszem a közelébe Fifit, így elkerülöm a toklászokat. Megvan a taktikám az ilyen esetekre: a méhlegelővel szemben sétálunk, így elkerüljük a baleseteket.”

Hogyan védjük kedvenceinket?

Dr. Bendzsel Dávid állatorvos (FuzioVet Állatkórház) szerint most alapvetően a nagy szárazság az, ami erősen megdobta a toklászos esetek számát. A méhlegelők tovább rontanak a helyzeten, de ez statisztikailag feltehetően nem kimutatható. Az állatorvos szerint sokat javulna a helyzet, ha a növényeket nem csupán lekaszálnák, de el is vinnék. A toklász a rövid szőrű kutyáknál is okozhat bajt, de a közepes vagy hosszabb szőrűekre fokozottan figyeljünk – mondta. Minden séta után érdemes átnézni a talppárnáikat és a fülük környékét. A kutyánál az erős hunyorgás és a fejrázás is intő jel lehet egy kiadós séta után. Ritkábban fordul elő, de nagyobb a probléma, ha a kutyánk felszippantja a toklászt, ami prüszkölést, orrvérzést okozhat. Nagyon kell vigyázni, mert a toklász bejuthat a középfülbe is, és a bőr alatt képes akár 10 centimétert is vándorolni.

Huszonhárom kerület, 22 méhlegelő

A fővárosban összesen 22 helyszínen vannak méhlegelők, amiket a FŐKERT kezel, de ebben nincsenek benne a kerületek által fenntartott méhlegelők, mert például a XII. kerületi természetes réteken több is van.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?