Létrehozva: 2021.05.21.

Megjöttek a friss adatok: itt van minden, amit a jelenlegi járványhelyzetről tudni kell

Fontos, hogy a védelmi intézkedéseket továbbra is betartsuk!

Szerző Ripost

657 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 801 025 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 47 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 29 427 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 661 564 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 110 034 főre csökkent. 1645 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 195-en vannak lélegeztetőgépen.

Letörtük a járvány harmadik hullámát, közeledünk az 5 millió beoltott felé, amikor életbe lép az újraindítás újabb fokozata. Megszűnik a kijárási tilalom, a közterületi maszkviselés és számos más korlátozás – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel. Az online időpontfoglalóban a Sinopharm mellett – a készlet erejéig – Pfizer, Szputnyik és AstraZeneca oltások foglalhatóak. Már nem kell SMS értesítésre várni a Pfizer foglalásához sem – írja a koronavirus.gov.hu.

Fotó: MTI / Balázs Attila

Magyarország ma a járvány szempontjából védettebb és biztonságosabb, mint bármelyik Európai Uniós ország – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban. Hamarosan elérjük az ötmillió beoltottat, ami után kilenc enyhítés lép életbe.

  • Megszűnik a kijárási tilalom
  • Megszűnik az üzletek és éttermek nyitvatartási korlátozása
  • Megszűnik a kötelező maszkviselés a köztereken
  • Szabad a sport a közterületeken
  • Magán- és családi rendezvény megtartható 50 fő részvételével
  • A lakodalmak pedig 200 fő részvételéig korlátozás nélkül megtarthatóak. Szállodákban és éttermekben a helyiség üzemeltetője köteles gondoskodni arról, hogy az ilyen jellegű rendezvényeket külön teremben lehessen megtartani.
  • Szabad a kültéri események szervezése, de itt életben marad egy 500 fős korlát és zárt térben továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni rendezvényeken
  • A zenés, táncos rendezvényeken továbbra is kötelező a védettségi igazolvány felmutatása.
  • A 16-18 éves korosztály beoltott tagjai mostantól szabadon – felnőtt kíséret nélkül – mehetnek rendezvényekre.
  • Az oltási rendben az egészségügyi dolgozók az elsők, az ő kampányszerű oltásuk lezárult, de a második körös oltások folytatódnak és természetesen azokat az egészségügyben dolgozókat is még beoltják, akik most jelentkeznek oltásért a kórházi oltópontokon.

    Második körben az idősotthonok és a bentlakásos szociális intézmények oltását végezték el. Eddig összesen 90 ezren éltek az oltás lehetőségével, többségük már a második oltását is megkapta. Azok az idősek vagy szociális dolgozók, akik eddig nem éltek az oltás lehetőségével, de meggondolják magukat az intézmény vezetésénél jelezhetik e szándékukat. Az idősotthonokban már egyértelműen érezhető a védőoltás pozitív hatása.

    Harmadik körben, február első hetén elkezdődött a védőoltásra regisztrált legidősebbek oltása a kórházi oltópontokon és a háziorvosoknál. Az eddig regisztrált 65 év felettiek több mint 90%-a mostanra már megkapta az oltást. Akit még nem tudtak valamilyen oknál fogva beoltani, azokat is folyamatosan próbálják elérni a háziorvosok.

    Negyedik körben, február 11-én megkezdődött a 60 év alatti krónikus betegek oltása is. Erre az AstraZeneca vakcinát használták, mert az akkori előírások szerint csak 18-59 év közöttieket lehetett vele oltani. Március második hetétől az AstraZenecát már a 60 év felettiek oltására is használják.

    Ötödik körben megtörtént a védekezésben résztvevő rendőrök, rendvédelmi dolgozók és katonák oltása is. Erre azért van szükség, hogy a járvány elleni egészségügyi és rendvédelmi védekezés, az ország közbiztonsága és határvédelme továbbra is zavartalan legyen.

    Hatodik körben megkezdődött a kritikus infrastruktúrában dolgozók oltása. Például az ország áramellátását biztosító paksi atomerőmű, a tömegközlekedési vállalatok (MÁV, BKK, GYSEV) érintett dolgozóinak oltása.

    Hetedik körben megtörtént az óvodai, iskolai, bölcsődei dolgozók soron kívüli oltása is.

    Nyolcadik körben, már a 60 év alatti regisztráltakat is oltják. A háziorvosok szakmai vezetői ehhez szakmai ajánlást dolgoztak ki, hogy mely kockázati betegséggel rendelkezőknek javasolt elsőbbséget adni.

    A szakmai ajánlások szerint már a várandósok is kérhetik az oltást. Nekik szintén regisztrálni kell a www.vakcinainfo.gov.hu

    honlapon, majd a regisztráció tényét jelezni kell a háziorvosnak, aki egyéni mérlegelés alapján dönt az olthatóságról, és gondoskodik az oltás megszervezéséről: kórházi oltóponton (Pfizer) vagy a háziorvosi rendelőben (Moderna).

    Kilencedik körben április végén megtörtént a fogvatartottak oltása is.

    Tizedik körben május 13-án megkezdődött a 16-18 évesek oltása is. Aki még nem tette, továbbra is regisztrálhat a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon.

    Tizenegyedik körben már a Magyarországon élő külföldiek és a külföldön élő magyarok is jelentkezhetnek oltásra. https://vakcinainfo.gov.hu/

    Már ingyen le lehet tölteni azt a jelenleg tesztüzemmódban működő mobilalkalmazást, amely igazolja az oltás tényét, ezzel képes a védettségi igazolvány kiváltásra.A Google Play áruházban „EESZT alkalmazás” nevű, az App Store-ban pedig „EESZT Lakossagi” nevű applikáció nagyban megkönnyíti mind az oltottak, mind a sok embert fogadó szolgáltatók (pl. mozik, színházak, koncertek, fesztiválok, sport és egyéb rendezvények szervezőinek, vagy akár éttermek) dolgát. Azokon a helyeken, ahol a látogatás védettségi igazolványhoz kötött, a szolgáltató mostantól – a védettségi igazolvány felmutatása helyett – akár QR-kód leolvasóval is ellenőrizheti, hogy a látogató oltott-e vagy sem. Az alkalmazás Androidos és iOS-es mobiltelefonokra is letölthető, és az a szolgáltatóknak és az oltottaknak is ingyenes.

    Az oltásnak köszönhetően a járvány harmadik hullámát legyőztük. A járványügyi készültség azonban továbbra is indokolt, mert a vírus itt van, fertőz és megbetegíti azokat, akik nincsenek beoltva. A magyar emberek több mint 50%-a már védett, az átoltottság egész Európában nálunk a második legmagasabb. Magyarország ma járványügyi szempontból védettebb és biztonságosabb ország, mint a szomszédaink vagy bármelyik nyugat-európai ország. Az ötmillió beoltottnál már fel tudjuk oldani a járványügyi korlátozások nagy részét.

    A fokozatosság azonban továbbra is indokolt, ezért maradnak olyan korlátozások, ami alól csak a beoltottak, a védettek kapnak felmentést. Ötmillió beoltott után – az Operatív Törzs jóváhagyásával – napokon belül a következő szabályok lépnek életbe:

    Vége a kijárási tilalomnak, a közterületi maszkviselésnek és a távolságtartásnak, de vannak kivételek.

    A jelenlegi szabályok szerint éjfél és reggel 5 óra közötti kijárási tilalmat megszüntetjük. Ezzel párhuzamosan a múlté az este 11 órás zárási kötelezettség is az üzletek, a vendéglátó üzletek és a szabadidős létesítmények esetében is.

    A települések belterületén nem lesz kötelező a maszkviselés, s a 10 ezer fő feletti településeken sem szabályozhatják külön a polgármesterek a közterületi maszkhasználatot. A közterületen megszűnik a másfél méteres távolságtartási szabály is, valamint az egyéni-, és csapatsportolásra vonatkozó valamennyi korlátozás.

    A bevásárlóközpontokban azonban egyelőre fenntartjuk a másfél méteres távolságtartást és a kötelező maszkviselést is. A 16-18 éves korosztály felügyelet nélkül is járhat például étterembe, moziba, ha rendelkezik védettségi igazolvánnyal.

    Minden olyan helyen továbbra is kötelező a maszk használata, ahol védettek és nem védettek zárt térben találkozhatnak, így a tömegközlekedés során és az üzletekben történő vásárláskor is kötelező a maszk használata.

    Családi és magánrendezvények

    Lakodalomban legfeljebb 200 fő vehet részt, más családi esemény vagy magánrendezvény esetén pedig az 50 fős létszámkorlát érvényes. A lakodalomban, családi esemény vagy magánrendezvény zenés, táncos rendezvény is lehet.

    Ha vendéglátó üzletben tartják, abban az esetben a vendéglátó üzletekre vonatkozó védelmi intézkedéseket kell alkalmazni. Amennyiben a rendezvény céljára az egész vendéglátó üzletet kibérelik, vagy ott biztosítható a résztvevők elkülönítése a többi vendégtől, akkor a koronavírus ellen nem védett személy is részt vehet rajta és az elkülönített részen nem kötelező a maszkviselés sem.

    Ugyanez az érvényes szabályozás a szállodai rendezvényeknél is, azonban a védettségi igazolás nélküli személyek a szálláshelyet az esemény végén kötelesek elhagyni, kivéve, ha egyébként jogszerűen tartózkodnak a szálláshelyen.

     

     

    Mikortól érvényesek a változtatások?

    A Magyar Közlönyben hamarosan megjelenő rendelet az ötmilliomodik COVID-19 elleni védőoltás beadásának másnapján lép hatályba, kivéve egy esetet: a gyűlésekre vonatkozó korlátozások 2021. június 14. után szűnnek meg.

    Szerző Ripost

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Megalázta Szoboszlai csapatát a sportvilág 17 éves szupertehetsége

    origo.hu

    Háborús üzenetet küldött Oroszország Amerikának

    metropol.hu

    Szuper hírt kapott Szoboszlai, ő lehet a meglepő liverpooli edzőváltás nyertese

    magyarnemzet.hu

    Ritkán látható dühkitörés borzolta a kedélyeket a sznúker-vb-n + videó

    origo.hu

    G.w.M hatalmas titkot árult el születendő kisfiáról

    mindmegette.hu

    Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

    she.life.hu

    A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

    videa.hu

    Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

    origo.hu

    A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    INSIDER

    Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

    INSIDER

    Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

    INSIDER

    Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

    INSIDER

    Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

    INSIDER

    Folytatódik a felmelegedés vagy újra be kell gyújtani? - Ekkor ér véget a fűtési szezon

    INSIDER

    Dömötör Csaba: A magyar baloldal előterjesztette és meg is szavazta a Magyarország elleni EP-jelentést

    INSIDER

    Magyar Péter háborúpárti

    INSIDER

    Lázár János: Kik döntenek a migrációról és háborúról?