Létrehozva: 2021.03.13.

A természetvédelem nemzeti ügy – videó

Meg kell óvni a természetet a következő generációnak is. A kormány pedig elkötelezett a klímaváltozás elleni fellépés mellett.

A kormány elkötelezett a klímaváltozás elleni hatékony fellépés mellett és kitűzött célja a környezet megóvása a következő generációnak is – hangsúlyozta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkárával közös videoüzenetben.

A körforgásos gazdaság fejlesztéséért, valamint energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár közösségi oldalán a videót annak alkalmából tették közzé szombaton, hogy a kormány egy éve hirdette meg a klíma- és természetvédelmi akciótervet.

„Számunkra a természetvédelem nemzeti ügy” – fogalmazott a kormányszóvivő, hozzátéve, hogy a kormány nem csak beszél a témáról, hanem cselekszik is.

1 éves a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv 🌳 A kormány egy évvel ezelőtt a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv elfogadásával a tiszta, szép és élhető Magyarország mellett tette le voksát. 2030-ra vállaltuk a Magyarországon előállított energia 90 százalékos szén-dioxid mentességét, illetve a teremtett környezet konkrét akciók általi megóvását az energiabiztonság és a gazdaságfejlesztés céljainak figyelembevételével. 🍃 A magyar kormány nem csak beszél a klímavédelemről, hanem cselekszik is. Már egyetlen év alatt is sokat léptünk előre a célkitűzéseink felé: megkezdődött az illegális hulladéklerakó helyek felszámolása, valamint a folyóink megtisztítása a műanyagoktól és a külföldről hazánkba érkező illegális hulladékoktól. A faültetési program keretében már több mint 1 millió 100 ezer fát ültettünk, és továbbra is minden újszülött után 10 fát fogunk ültetni. Megkezdtük a Mátrai Erőmű modernizációját, így nagymértékben csökken majd Magyarország szén-dioxid-kibocsátása. Elindítottuk a Zöld Busz Programot, és támogatást biztosítunk elektromos gépjárművek, robogók és biciklik vásárlásához. Emellett a naperőművek kapacitásának növelése is megkezdődött, és 1,5 milliárd euró értékben bocsátott ki állampapírt intézményi befektetők számára. ♻️ Az évforduló alkalmából Steiner Attila államtitkár úrral a videóban bővebben is bemutatjuk az elmúlt egy év történéseit. Közzétette: Szentkirályi Alexandra – 2021. március 12., péntek

Az elmúlt év intézkedései közül Steiner Attila kiemelte a tavaly indított Tisztítsuk meg az országot! programot és a HulladékRadar okostelefonos alkalmazást, amelyek segítségével eddig 25 ezer tonna hulladékot gyűjtöttek össze országszerte. Ez a hulladék 800 darab vasúti tehervagont töltene meg – mondta.

Megjegyezte: a kormány nyártól betiltja az egyszer használatos műanyagok forgalmazását, illetve ösztönzik az újrahasznosítást, valamint a hulladék újra feldolgozását is.

Szentkirályi Alexandra úgy fogalmazott: mivel az emberi fogyasztásra alkalmas ivóvízkészlet véges, megkezdték a Duna és a Tisza műanyagoktól és szennyező anyagoktól való megtisztítását is. Személyesen is tapasztalta egy éve, milyen nagy erőfeszítéssel dolgoznak a vízügyi szakemberek azon, hogy megtisztítsák Magyarország folyóit a külföldről érkező illegális hulladékoktól – tette hozzá.

Steiner Attila fontos lépésnek nevezte, hogy a Mátrai Erőmű európai uniós forrásokból is támogatott modernizációjával leáll az utolsó széntüzelésű erőmű Magyarországon. A földgázalapú technológia bevezetésével egy fenntartható átállást biztosítanak a régiónak, és csökken a szén-dioxid-kibocsátás – mondta.

Szentkirályi Alexandra hangsúlyozta: az akcióterv célja az is, hogy 2030-ra 90 százalékban szén-dioxid-mentes legyen Magyarország energiatermelése, 2050-re klímasemlegessé váljon az ország.

Ennek érdekében támogatják az elektromos járművek használatát is, eddig több mint 2000 elektromos kerékpár, 300 robogó és 950 elektromos autó beszerzéséhez járultak hozzá – jelentette ki Steiner Attila.

Emlékeztetett, hogy a Zöld busz program révén nyolc vidéki városban tesztelhetik az elektromos buszokat, amelyek a dízel járműveket váltják ki. A teszt márciusban Zalaegerszegen kezdődik, majd Kaposvár és Kecskemét következik. Minden lecserélt dízelbusz után évente 50 ezer kilogramm szén-dioxid-kibocsátást spórol meg az ország, amit 800 fa tudna megkötni – mondta az államtitkár.

Steiner Attila közölte: megkezdődött a naperőművek kapacitásának növelése is, már 80 ezer családi ház, illetve kis- és középvállalkozás, valamint közintézmény tetején működnek napelemek, amelyek révén magyar családok és a vállalkozások olcsón juthatnak energiához

Szentkirályi Alexandra arról is beszámolt, hogy a faültetési programban már több mint 1,1 millió fát ültettek, az akció tavasszal folytatódik. Minden újszülött után tíz fát ültetnek, 2030-ra az ország erdővel borított területe 27 százalékra nő, 650 hektár erdőt telepítenek, 3 millió facsemete ültetésével – ismertette a kormányszóvivő.

Steiner Attila azt is elmondta: Magyarország eddig 1,5 milliárd euró értékben bocsátott ki zöld állampapírt intézményi befektetők számára. A zöld államkötvény bevételeit klímasemlegességi célok eléréséhez, az ezt elősegítő beruházásokra fordítják – jegyezte meg az ITM államtitkára.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

origo.hu

Újabb drámai részletek Károly király betegségéről

metropol.hu

Bocsánatot kért Katalin hercegnétől, azonnal törölte bejegyzését Ryan Reynolds felesége

vg.hu

Hivatalos: új gyárat épít a Rheinmetall német hadiipari óriás Magyarországon – már le is teszik az alapkövet

metropol.hu

„Mikes Anna csak egy van” – durván beszóltak Tóth Gabinak

mandiner.hu

Beindult a mémgyár: mutatjuk a legfelkapottabb Magyar Péterről szóló mémeket

astronet.hu

Nagy tavaszi szerelmi horoszkóp 2024.: nem fogunk unatkozni a következő időszakban…

ripost.hu

Sok probléma után váratlanul különválik a TV2 házaspárja

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Áprilisi pénzeső! Erre a 3 csillagjegyre rámosolyog a szerencse

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

INSIDER

"Ha lenne kiben hinni, akkor még ma is élne" – kiderült, ezért halt meg a miskolci lépcsőn Zoltán

INSIDER

Pusztított a tűz Pilisen: percek alatt hatalmas terület állt lángokban

INSIDER

Démon akarta felfalni Tímea lányát: retteg az éjszakáktól a veszprémi család

INSIDER

Dráma Szombathelyen: nyílt utcán élesztették újra a nyugdíjast