INSIDER

A természetvédelem nemzeti ügy – videó

Meg kell óvni a természetet a következő generációnak is. A kormány pedig elkötelezett a klímaváltozás elleni fellépés mellett.
  • Szerző: Ripost

A kormány elkötelezett a klímaváltozás elleni hatékony fellépés mellett és kitűzött célja a környezet megóvása a következő generációnak is – hangsúlyozta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkárával közös videoüzenetben.

A körforgásos gazdaság fejlesztéséért, valamint energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár közösségi oldalán a videót annak alkalmából tették közzé szombaton, hogy a kormány egy éve hirdette meg a klíma- és természetvédelmi akciótervet.

„Számunkra a természetvédelem nemzeti ügy” – fogalmazott a kormányszóvivő, hozzátéve, hogy a kormány nem csak beszél a témáról, hanem cselekszik is.

1 éves a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv

? A kormány egy évvel ezelőtt a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv elfogadásával a tiszta, szép és élhető Magyarország mellett tette le voksát. 2030-ra vállaltuk a Magyarországon előállított energia 90 százalékos szén-dioxid mentességét, illetve a teremtett környezet konkrét akciók általi megóvását az energiabiztonság és a gazdaságfejlesztés céljainak figyelembevételével.

? A magyar kormány nem csak beszél a klímavédelemről, hanem cselekszik is. Már egyetlen év alatt is sokat léptünk előre a célkitűzéseink felé: megkezdődött az illegális hulladéklerakó helyek felszámolása, valamint a folyóink megtisztítása a műanyagoktól és a külföldről hazánkba érkező illegális hulladékoktól. A faültetési program keretében már több mint 1 millió 100 ezer fát ültettünk, és továbbra is minden újszülött után 10 fát fogunk ültetni. Megkezdtük a Mátrai Erőmű modernizációját, így nagymértékben csökken majd Magyarország szén-dioxid-kibocsátása. Elindítottuk a Zöld Busz Programot, és támogatást biztosítunk elektromos gépjárművek, robogók és biciklik vásárlásához. Emellett a naperőművek kapacitásának növelése is megkezdődött, és 1,5 milliárd euró értékben bocsátott ki állampapírt intézményi befektetők számára.

♻️ Az évforduló alkalmából Steiner Attila államtitkár úrral a videóban bővebben is bemutatjuk az elmúlt egy év történéseit.

Közzétette: Szentkirályi Alexandra – 2021. március 12., péntek

Az elmúlt év intézkedései közül Steiner Attila kiemelte a tavaly indított Tisztítsuk meg az országot! programot és a HulladékRadar okostelefonos alkalmazást, amelyek segítségével eddig 25 ezer tonna hulladékot gyűjtöttek össze országszerte. Ez a hulladék 800 darab vasúti tehervagont töltene meg – mondta.

Megjegyezte: a kormány nyártól betiltja az egyszer használatos műanyagok forgalmazását, illetve ösztönzik az újrahasznosítást, valamint a hulladék újra feldolgozását is.

Szentkirályi Alexandra úgy fogalmazott: mivel az emberi fogyasztásra alkalmas ivóvízkészlet véges, megkezdték a Duna és a Tisza műanyagoktól és szennyező anyagoktól való megtisztítását is. Személyesen is tapasztalta egy éve, milyen nagy erőfeszítéssel dolgoznak a vízügyi szakemberek azon, hogy megtisztítsák Magyarország folyóit a külföldről érkező illegális hulladékoktól – tette hozzá.

Steiner Attila fontos lépésnek nevezte, hogy a Mátrai Erőmű európai uniós forrásokból is támogatott modernizációjával leáll az utolsó széntüzelésű erőmű Magyarországon. A földgázalapú technológia bevezetésével egy fenntartható átállást biztosítanak a régiónak, és csökken a szén-dioxid-kibocsátás – mondta.

Szentkirályi Alexandra hangsúlyozta: az akcióterv célja az is, hogy 2030-ra 90 százalékban szén-dioxid-mentes legyen Magyarország energiatermelése, 2050-re klímasemlegessé váljon az ország.

Ennek érdekében támogatják az elektromos járművek használatát is, eddig több mint 2000 elektromos kerékpár, 300 robogó és 950 elektromos autó beszerzéséhez járultak hozzá – jelentette ki Steiner Attila.

Emlékeztetett, hogy a Zöld busz program révén nyolc vidéki városban tesztelhetik az elektromos buszokat, amelyek a dízel járműveket váltják ki. A teszt márciusban Zalaegerszegen kezdődik, majd Kaposvár és Kecskemét következik. Minden lecserélt dízelbusz után évente 50 ezer kilogramm szén-dioxid-kibocsátást spórol meg az ország, amit 800 fa tudna megkötni – mondta az államtitkár.

Steiner Attila közölte: megkezdődött a naperőművek kapacitásának növelése is, már 80 ezer családi ház, illetve kis- és középvállalkozás, valamint közintézmény tetején működnek napelemek, amelyek révén magyar családok és a vállalkozások olcsón juthatnak energiához

Szentkirályi Alexandra arról is beszámolt, hogy a faültetési programban már több mint 1,1 millió fát ültettek, az akció tavasszal folytatódik. Minden újszülött után tíz fát ültetnek, 2030-ra az ország erdővel borított területe 27 százalékra nő, 650 hektár erdőt telepítenek, 3 millió facsemete ültetésével – ismertette a kormányszóvivő.

Steiner Attila azt is elmondta: Magyarország eddig 1,5 milliárd euró értékben bocsátott ki zöld állampapírt intézményi befektetők számára. A zöld államkötvény bevételeit klímasemlegességi célok eléréséhez, az ezt elősegítő beruházásokra fordítják – jegyezte meg az ITM államtitkára.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?