INSIDER

Ezt teszi a hulladékgyűjtő szigetekkel a környezetvédő Karácsony

Óriási a felháborodás a lakosság körében, mivel a Főváros sorra számolja fel a szelektív hulladékgyűjtő szigeteket ahelyett, hogy rendben tartaná azokat, vagy más alternatív megoldást kínálna.
  • Szerző: Ripost

Jelenleg Budapesten 94 hulladékgyűjtő szigetre vihetik az emberek a fém-, a papír-, a műanyag-, illetve a fehér és színes üveghulladékot. Ám ezeknek a száma rohamosan csökken. A Facebookon működő helyi zárt csoportokban folyamatos a felháborodás: „Tudja valaki, hogy mi történt a Vezér utca elején lévő szelektív szemétgyűjtő szigettel? Egyik napról a másikra elszállították, és azóta nincs a helyén semmi. (Füredi utca felőli végén, a Spar előtt) Olyan szempontból mondjuk nem bánom, hogy szinte mindig iszonyú kosz volt körülötte.” – mondja el posztjában Gábor.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Hulladék gyűjtőszigetek

Budapest, Mexikói út (Forrás: Ripost)

A hulladékgyűjtő szigetek általános állapota egyértelműen leírható: üvegtörmelék, karton hegyek, elhagyott ruhák, cipők, műanyag dobozok, zacskók, sok helyen gyújtogatási nyomok és bűz.

„A nagy környezetvédő Karácsony Gergely, vajon miért nem tartja tisztán ezeket a területeket? Tény, hogy a szelektív hulladékgyűjtő szigeteket sokan normál szemétlerakónak tekintik, de ez nem lehet mentség az ilyen állapotokra. Ugyanakkor az is előfordul, hogy nemcsak hozzák, de viszik is a szemetet” - mondta az egyik 9. kerületi járókelő. „Éjszakánként idejönnek és hosszú botokkal húzzák ki a fém és alumínium hulladékot, amit aztán eladnak.”

Hulladékgyűjtő sziget

(Forrás: Ripost)

Az Egressy út és a Gizella út sarkán található étterem tulajdonosát, Gábort kérdeztük a szomszédságukban álló, de 1-2 hónapja felszámolt szelektív hulladékgyűjtő szigetről: „Igazából ugye szelektív hulladékgyűjtőnek voltak kitéve a kukák, ennek ellenére volt itt minden: bútoroktól elkezdve, a ruhás zsákokig. Az étterem előtt is volt egy kisebb szemetes azt is felszámolták. Mivel elég sok hajléktalan lakik erre, mi napi szinten szembenézünk azzal, hogy sörös dobozokat, üvegeket dobálnak be az étterem kerthelyiségébe, mindent ide szórnak. Tehát az tök jó, hogy felszámolták a szelektív hulladékgyűjtő szigetet, de megoldás az nincs, mert az emberek ugyanúgy elszórják szemetet a környéken. Ráadásul a kisebb útszéli hulladékgyűjtők is eltűntek. Ez komoly probléma még mindig.”

Hulladékgyűjtő szigetek

Egyszerűbb volt felszámolni, mint rendben tartani... Budapest, Egressy út és a Gizella út (Forrás: Ripost)

„Békés, szép park és itt ez a szörnyűség.” – írja le a hulladékgyűjtő szigetet Erzsébet a Pillangó Park területén. „Körbedobálják szeméttel és üveggel éjszakánként. Beáll egy kis autó, nem tudom honnan hozzák az üvegeket, de itt dobálják be a kukába. Nem lehet tőle aludni.”

Egy másik hozzászóló Andrea szerint „más kerületekben ezt meg tudják oldani, mert biztosítanak elég szelektív kukát”. Egyes kerületekben előfordul az is, hogy megfelelő mennyiségű konténerek mellett még kamerákkal is megfigyelik a hulladékgyűjtő szigetek területét és szabálytalanság esetén bírságolnak.

Hulladékgyűjtő szigetek

Budapest, a 9. kerületben (Forrás: Ripost)

A Pillangó Parktól nem messze a Lidl és a Tesco közötti területen, régen hírhedtté vált gyűjtő szigetet körülbelül 1 hónapja számolták fel, tudjuk meg az egyik lakótól. A probléma nem a hulladékgyűjtő szigetek felszámolása, derül ki a lakossági véleményekből, hiszen senki sem örül a szeméttel járó látványnak és bűznek. A probléma az, hogy a helyi önkormányzatok nem biztosítanak alternatív megoldást a szelektív hulladékgyűjtésre lokálisan.

A hulladékgyűjtő szigetek létesítéséről, áthelyezéséről és felszámolásáról a helyi önkormányzatok a Környezetvédelmi Bizottsággal és a Fővárosi Közterület Fenntartó Nonprofit Zrt együttműködve intézkednek. Az FKF Kft. részére küldött írásos megkeresésünkre érdemi válasz még nem érkezett.

A szelektív hulladékgyűjtésről és annak módjáról a lakosságnak is van még mit tanulnia, de az önkormányzat, a közterület-felügyelet és a szemétszállítással foglalkozó cégek sokat tehetnének azért, hogy ne ilyen áldatlan állapotok uralkodjanak Budapesten.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?