INSIDER

A Hableány legénységét is keresik, ezt mondják róluk a kollégák

Amint értesültek a balesetről a hajósok, mind menteni siettek. Az eltûntek között van a Hableány magyar kapitánya és egy matróz is.
  • Szerző: Ripost

Közvetlen közelről nézte végig a tragédiát egy fiatalember. A kapitány egy szintén turistákat szállító hajót kormányzott a közelben, amikor a Viking Sigyn szállodahajó nekiütközött a dél-koreai turistákkal teli Hableány sétahajónak."Magyarul és németül is bemondtam a rádióban, hogy ember van a vízben, aztán egy mentőgyűrűvel próbáltam meg segíteni a bajbajutottaknak. A nagy sodrás miatt nagyon nehézkes volt, de két embernek szerencsére sikerült elkapnia. Az utasaink segítségével húztuk fel őket" – emlékezett vissza a drámai pillanatokra a Borsnak a neve elhallgatását kérő hajóvezető. Elmondása szerint egy tucatnyi hajó részt vett a mentésben, mindenki próbálta segíteni a bajbajutottakat.

A svájci hotelhajó, a Viking Sigyn a németországi Passauba tartott, amikor a Margit hídnál keresztezték egymás útját a Hableánnyal. A magyar felségjelű turistahajó, fedélzetén 33 turistával és a kéttagú magyar legénységgel másodpercek alatt elsüllyedt. 7 embert a környező hajókon utazók mentettek ki, 7 embernek pedig már csak a holttestét találták meg, mindannyian dél-koreaiak voltak. 21 embert, köztük egy ötéves kislányt, több 70 év körüli turistát keresnek.

Az eltűntek között van a magyar sétahajó 58 éves vezetője, L. László és az 53 éves P. János matróz.

"László rendkívül kitartó, strapabíró, rutinos hajós, kiváló szakember, aki nehéz helyzetekben is kitűnően megállta a helyét. Öt éve volt a cégnél, egy jó kedélyű embert ismertem meg benne"– mondta megtörten a lapnak a két hajós kollégája.

"Teljesen megrendülten állok a tragédia előtt. Mindkettejüket jól ismertem, évek óta hajóztunk együtt. A baleset előtti napon még kezet fogtam velük. Akkor én is szolgáltam a Hableányon. Közel két éve ismerem őket, a barátaim voltak" – mondta Levente, aki szerint sajnos nincs rá sok esély, hogy barátai élve előkerüljenek. Levente szerint János, aki 2016 óta volt a hajótársaságnál, régóta tervezte a felmondását. Mint mesélte, nem a céggel volt baja, csupán a rengeteg munka miatt kicsit pihenni szeretett volna.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?