INSIDER

5 ezerért szekrény? Fillérekért ad kincseket az újrahasználati központ

Másnak még jó lehet: lomtalanítás helyett vigyük ide a holminkat, és valaki szinte ingyen elviheti – erre az elvre jött létre Budapesten az FKF Szemléletformáló és Újrahasználati Központja. Sokan nem tudnak róla, pedig már megnyílt a második ilyen központ is, és már az interneten is meg lehet nézni az elvihető tárgyakat. A Ripost a rákospalotai központba látogatott el.
  • Szerző: Ripost

Egy kisebb antikváriumban nincs annyi könyv, mint amennyit a polcokon látunk az FKF Szemléletformáló és Újrahasználati Központjában Rákospalotán. Kategóriánként rendszerezve sorakoznak a jó állapotú könyvek, 100-120 forintért megvehetünk bármit. Gyerekjátékok, poharak, görkorcsolya is van hasonló áron.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az FKF Szemléletformáló és Újrahasználati Központ XV. kerületi telephelyén jártunk.
Fotó: Keller Mátyás / Ripost

Beljebb a bútorok között lehet válogatni, 300 forintért éjjeliszekrényt, 5 ezerért szekrényt, 10-ért már bőrgarnitúrát vihetünk haza. Sok darabon már ott szerepelt a foglalt címke. „Airbnb-lakások berendezésére tökéletesek, nem kell aggódni, hogy tönkreteszik a bérlők a drága bútort” – mondja egy nézelődő. Ráadásul már az interneten is ízelítőt kaphat az ember a felhozatalból.

Az FKF Szemléletformáló és Újrahasználati Központ XV. kerületi telephelyén bútorok is akadnak
Fotó: Keller Mátyás / Ripost

„Budapest lakosságszámához képest kevesen ismerik, de akik tudnak róla, szívesen viszik oda a számukra felesleges, de még használható dolgaikat. Ezek a „beszállítók” túlnyomórészt visszajáró ügyfelek” – tudtuk meg az FKF sajtóosztályától. Főleg könyveket, bútorokat és apróságokat (edények, poharak, konyhai kiegészítők) visznek be, hogy ne kelljen kidobni, de előfordulnak bakelit hanglemezek, CD-k, DVD-k is.

Az FKF Szemléletformáló és Újrahasználati Központ XV. kerületi telephelyén autósülésekből és sporteszközökből is akad
Fotó: Keller Mátyás / Ripost

„Csak tiszta és rendeltetésüknek megfelelő tárgyakat veszünk be, melyek között az érintésvédelmi szabályok miatt nem lehet elektromos készülék” – közölte a -tal Kőrös Gábor csoportvezető. Hozzátette: a behozott, de bevételre nem alkalmas tárgyak a központ melletti hulladékudvarba kerülnek.

Aki behozza a feleslegessé vált holmiját, nem kap érte pénzt, de jó érzéssel töltheti el, hogy az nem a szemétre kerül, hanem aprópénzért olyan emberekhez, akiknek szükségük van rá.

MOdern külsővel büszkélkedhet az FKF Szemléletformáló és Újrahasználati Központ XV. kerületi telephelye
Fotó: Keller Mátyás / Ripost

Három és fél éve nyitotta meg kapuit Budapesten a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. első Szemléletformáló és Újrahasználati Központja. A vásárlók száma a 2016-os átadás óta folyamatosan emelkedik. Az elmúlt három és fél év során a két központban, Rákospalotán és Pestszentlőrincen mintegy 200 ezer látogatást regisztráltak.

Érdemes időt szánni a körülnézésre az FKF Szemléletformáló és Újrahasználati Központ XV. kerületi telephelyén
Fotó: Keller Mátyás / Ripost

A nyitás óta több mint 150 ezer tárgyat vettek át, közülük 140 ezret vittek el az érdeklődők. Ez ugyan a 6-700 ezer tonna fővárosi össz-hulladékmennyiséghez képest szerény mennyiség, ám így ezek a tárgyak nem váltak szemétté, hanem használatban maradtak és nem kellett újat gyártani helyettük. A központok az újrahasználat mellett hulladékudvart és oktatótermet is üzemeltetnek. A hármas funkciójú központok uniós forrásból épültek meg, az ingatlanokat a XV. és XVIII. kerületi önkormányzat biztosította hozzá.

 

Hol keresd a neten?

A használt tárgyak között lehet böngészni az interneten, mégpedig a www.fkf.hu/szuk-bongeszo oldalon.

És ezeket olvastad már?