INSIDER

16 tonna tiltott vegyszert foglaltak le a magyar hatóságok

Brutális fogást könyvelhettek el a magyar hatóságok: egy titkos EUROPOL-akció keretében rekordmennyiségû illegális növényvédő szerre bukkantak, melyet ha felhasználnak, számtalan hazai zöldséget és gyümölcsöt, azokon keresztül pedig tömegeket mérgezhettek volna meg.
  • Szerző: Ripost

Ijesztő veszélyt hárítottak el a magyar hatóságok: egy 20 napos akció során 23 esetben, összesen 16,1 tonna illegális növényvédő szert találtak, illetve kapcsoltak le.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Kiemelt Ügyek Igazgatósága 15,9 tonna áruval kapcsolatban forgalomba hozatali és felhasználási tilalmat rendelt el, 136,4 kiló ismeretlen eredetű, idegen nyelvű címkével rendelkező, illegális engedélyköteles terméket pedig megsemmisített. A %% információi szerint a fenti mennyiség nagyságát jól érzékelteti, hogy azzal négyszer is be lehetett volna permetezni Budapestet! Márpedig, ha az ismeretlen, illetve kétes eredetű összetevőket tartalmazó vegyi anyagok kikerülnek a földekre, komplett zöldség- és gyümölcsterméseket tehetnek mérgezővé, melynek beláthatatlan következményei lehetnek.

Ha kíváncsi vagy arra, mit találtak a razzia során, milyen veszélyei vannak a hamisított növényvédő szereknek, és mit tehetünk azért, hogy elkerüljük a méregbombákat, elolvashatod a %% hétfői számában!

Egész Európát megrázta a tojásbotrány

Több tízmillió tojást, illetve azokból készült termékeket kellett megsemmisíteni, valamint jelentős mennyiségű tojót is levágtak, mert számos, elsősorban holland tojástermelő is olyan illegális rovarirtó szert használt. A nem engedélyezett készítménytől egészségkárosító idegméreggel, úgynevezett fipronillal szennyeződtek a tojások.

 

Harmadszor is lesújtott az ezüst fejsze

Az EUROPOL szervezte Silver Axe III (Ezüst fejsze III) akció célja a hamis és illegális engedélyköteles növényvédő szerek forgalmazásának és felhasználásának felderítése volt. A több hétig tartó razziában 27 ország, köztük hazánk is részt vett. Az összehangolt munka eredményeként új rekord született: összesen 360 tonna hamis és illegális növényvédő szert találtak, ezzel megakadályozva, hogy 48 ezer négyzetkilométernyi területen termesztett zöldségre és gyümölcsre veszélyes permet kerülj

És ezeket olvastad már?