POLITIK

Így húztak át Budapest felett a Gripen vadászgépek

A háromgépes Gripen-kötelék a 97 esztendős korában, 2020. december 30-án elhunyt Frankó Endre nyugállományú főhadnagy temetésének napján, szombaton búcsúzott a díszelgő áthúzással. Az egykori pilóta a legendás 101. Puma Honi Légvédelmi Vadászrepülő Osztály utolsó, harcban is bevetett pilótája volt.
  • Szerző: Ripost

Frankó Endre a Magyar Királyi Légierő 101. Puma Honi Légvédelmi Vadászrepülő-ezred utolsó ismert, harcban bevetett pilótája volt. Bár a Héja típusú gépre képezték ki, de a front közeledte miatt átképezték a német Messerschmidt Bf 109-es vadászgépre. Első bevetéséig mindössze hat óra tíz percet repült a „Messzerrel”. Néhány bevetés után a fiatal pilótákat, köztük Frankó Endrét is tartalékba helyezték. Mire újra repülhettek volna, az alakulat elvesztette az összes gépét. 1945. május 5-én hadifogságba esett, karácsonyra azonban már hazaért.

A búcsúztató repülésre sokan voltak kíváncsiak, lévén, hogy hónapok óta ez volt az első valamirevaló látnivaló a szabadban.

 

Frankó Endre nevéhez fűződik egyébként a budapesti, János-hegyen ma is működő Libegő. Nemcsak az ötlet volt az övé, de a felvonó fő- és gépésztervezője is volt.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?