POLITIK

Gothár-botrány: Gulyás Gergely válasza Karácsony Gergely levelére

A főpolgármester úgy véli, hogy a kormány kultúrafinanszírozásra vonatkozó előterjesztése sérti a művészi és az önkormányzati autonómiát, s erről levelet írt Gulyás Gergelynek. A választ a Miniszterelnökség közleményben tudatta.
  • Szerző: RIPOST

A főpolgármester Gulyás Gergelyhez intézett levelében azt írja: úgy véli, hogy az „egyes kultúrstratégiai intézkedésekról” szóló, 2019. decemberi keltezésű kormányzati előterjesztés szövege azt a szándékot tükrözi, miszerint a kormány radikálisan alakítaná át a kultúrafinanszírozás rendszerét.

A javaslat megítélésem szerint egyszerre sérti a művészi és az önkormányzati autonómiát azzal, hogy a művészi szabadságot kiszolgáltatja a politikai kinevezetteknek.

Gulyás Gergely válaszában így fogalmaz:

Tisztelt Főpolgármester Úr!

A Kormány megítélése szerint nem söpörhetőek szőnyeg alá és nem maradhatnak következmények nélkül a Katona József Színházban történtek. Nem csupán a szexuális zaklatás ténye az, amely mélyen elítélendő és elfogadhatatlan, de az is, hogy egy színház vezetése ezt egy éven keresztül eltitkolja és eltussolja anélkül és ahelyett, hogy azonnali hatállyal elbocsájtotta volna az elkövetőt.
A Kormány nem von el hatáskört a Fővárosi Önkormányzattól, de minden olyan törvényjavaslatot támogat, amely tiszta felelősségi és finanszírozási viszonyokat teremt. A Fővárosi Önkormányzat által fenntartott és finanszírozott színházak működéséért kizárólag a Fővárosi Önkormányzatnak kell a felelősséget vállalnia, míg kormányzati támogatás esetén a közpénzek botrányoktól mentes elköltéséért csak akkor tudjuk a felelősséget viselni, ha a színházigazgató kinevezésére a Kormány és a Fővárosi Önkormányzat közötti egyetértésben kerül sor.

Meggyőződésem, hogy Főpolgármester Úr a Kormányhoz hasonlóan elítéli a szexuális zaklatás valamennyi formáját, ezért értetlenül állok azelőtt, hogy az ügyben a Fővárosi Önkormányzat részéről a Katona József Színház esetében a mai napig nem került sor a szükséges konzekvenciák levonására. Ez is megerősíti a világos felelősségi viszonyok megteremtésének indokoltságát.

 

És ezeket olvastad már?