POLITIK

Egy piacot rohantak le a terroristák

A terrortámadás abban az országban történt, ahol nemrég egy magyar államtitkár is járt.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

Azbej Tristan államtitkár karácsony előtt Burkina Faso fővárosában, Ouagadougouban találkozott Philippe Ouedraogo bíborossal, aki a Burkina Faso-i püspöki karral közösen számolt be a keresztény közösség országban tapasztalható helyzetéről. A megbeszélést követően az államtitkár Burkina Faso külügyminiszterével, Alpha Barry-vel, valamint az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) helyi képviselőjével, Ioli Kimyaci asszonnyal tárgyalt.

Ezt követően ellátogatott az ország terror sújtotta észak-keleti régiójába is, ahol felkereste a helyi belső menekülteknek ideiglenes szállást nyújtó menekülttáborokat, és beszélgetést folytatott a keresztényeket célzó terrortámadások túlélőivel, valamint találkozott a térség kormányzójával is.

A Burkina Faso-i látogatás során Azbej Tristan

a magyar emberek szolidaritásáról biztosította a helyi üldözött keresztény közösséget,

és őket bevonva térképezte fel, hogy milyen módon tud rajtuk segíteni a Hungary Helps Program, melynek alapelve, hogy a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, nem a bajt idehozni.

A helyi viszonyokat jól szemlélteti, hogy az államtitkár utazását teljes titokban kellet megszervezni, hogy ne keltsék fel a dzsihadista terrorszervezetek figyelmét.

Most éppen ezek a szervezetek hajtottak végre újabb terrortámadást.

Harminchat civil életét vesztette Burkina Fasóban egy piac elleni támadásban – közölte a nyugat-afrikai ország kormánya kedden. A tájékoztatás szerint terroristák rohanták le hétfőn a Sanmatenga tartományban található Alamou település vásárát. A fegyveresek, miután többeket lemészároltak, felgyújtották a piacot.

„Az ártatlan civilek elleni ismételt támadások igazi együttműködést követelnek a védelmi és a biztonsági erők között”– hangsúlyozta az ouagadougoui vezetés közleményében.

Roch Marc Kabore elnök kétnapos gyászt hirdetett a támadást követően. Egyelőre nem világos, hogy melyik szélsőséges csoport felelős a történtekért.

Burkina Fasóban az utóbbi két évben százak vesztették életüket és majdnem egymillióan kényszerültek elmenekülni otthonaikból az erőszak fellángolása miatt, amelynek következtében az államhatalom gyakorlatilag összeomlott az ország északi részében.

Az ENSZ szerint Burkina Faso a világ tíz legszegényebb országa közé tartozik. A nyugat-afrikai állam északi, Malival és Nigerrel határos szegletében iszlamista szélsőségesek vetették meg a lábukat, és rendszeresen indítanak portyákat a polgári lakosság ellen. Egyes frakciók az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz, mások az Iszlám Államhoz tartoznak.

Novemberben legalább harminchét civil vesztette életét, és több mint hatvanan megsebesültek Burkina Faso keleti részében az aranybányákat üzemeltető kanadai SEMAFO bányásztársaság konvoját ért támadásban.

Szíria sorsára juthat Burkina Faso – figyelmeztetnek az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) munkatársai.

A burkinai humanitárius krízis folyamatosan súlyosbodik. Az ország nagy része folyamatos támadásokat szenved el különböző, az északi vidékekről és Maliból jövő szélsőséges csoportoktól. Az erőszakosságok következtében közel háromszázezer – nagyjából két miskolcnyi – embernek kellett elhagynia az otthonát, csak az elmúlt négy hónapban. Ezeknek az embereknek se az élelmezése, se a vízellátása, se a menedéke (sátor, konténerek, bármi) nincs megszervezve. Az életben maradáshoz nélkülözhetetlen alapszükségleteknek gyakorlatilag a lehetősége sincs megteremtve.

Mary Awad, a WFP szóvivője így fogalmazott a Radio France Internationale-ban:

„Burkina Faso a Száhil öv (másnéven az éhségöv, arabul a sivatag szegélyét jelenti – nyugati részét alkotó három ország egyike, ahol gyorsan terjedő fegyveres konfliktusok veszélyes elegyével kell szembe nézniük az ottaniaknak, aminek következménye a nagyon nagy számú társadalmi mozgás.”

Az ENSZ ügynöksége aggodalmát fejezte ki az otthonukat elhagyni kényszerülők számának folyamatos növekedése miatt.

A körülmények túlzottan is hasonlítanak a szíriai helyzetre, így arra figyelmeztetnek, ha nem történik semmi, Burkinából lehet a következő Szíria.

Awad egy másik interjújában így fogalmazott:

„Nem akarunk egy újabb Szíriát. Szíriával foglalkoztam három évig, ott az emberek sokkal jobban tisztában vannak egy felkelés vagy a szélsőségek mibenlétével.

Itt viszont azt mondták, hogy ők csak az egyenlőtlenségek kihasználását látják a harcokban azzal, hogy fiatalok csatlakoznak a fegyveres csoportokhoz.”

Ahogy a fiatalság is egyből fegyvert ragad, csak növeli az erőszak mértékét az országban. Olyan falvakból elhurcolt férfiakról is hallani, akiket a fegyveres csoportok kényszerítenek szolgálatra.

Az ENSZ munkatársai úgy gondolják, itt többről van szó, mint pusztán egy olyan esetről, amit katonai beavatkozás segítségével orvosolni lehetne. Véleményük szerint egy széleskörűen megszervezett humanitárius segítségnyújtás volna szükséges, amely kifejezetten Burkina Faso legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő és legszegényebb lakóit támogatja.

A logikájuk mentén arra számítanak, ha ez bekövetkezik, a szélsőséges csoportok egy idő után képtelenek lesznek toborozni újabb fiatalokat soraikba.

 

címkék:
És ezeket olvastad már?