POLITIK

Deutsch Tamás: Liberális elefánt egy kereszténydemokrata porcelánboltban

A Fidesz–KDNP európai parlamenti delegációvezetője Facebook-bejegyzésében élesen bírálta Donald Tuskot.
  • Szerző: Ripost

„Ki kell szabadítani az Európai Néppártot a lengyel belpolitika fogságából” – hangsúlyozta Deutsch Tamás a Fidesz-KDNP európai parlamenti delegációvezetője. A politikus azzal kapcsolatban mondta el véleményét, hogy a Fidesz néppárti tagságával kapcsolatban létrehozott ”bölcsek testülete„ – Donald Tusk színre lépésével – beszüntette tevékenységét.

Donald Tusk sajnos több tekintetben is szomorú és szánalmas helyzetet teremtett a Néppártban. Mindennek pedig az állatorvosi lova a Fidesz ügye – fogalmazott Deutsch Tamás, aki szerint a lengyel politikus „liberális elefánt egy kereszténydemokrata porcelánboltban”.

Donald Tusk ”liberális elefánt egy kereszténydemokrata porcelánboltban„

Felidézte, hogy tavaly márciusban minden érintett által elfogadott, közös döntés született a Fidesz tagságának felfüggesztéséről, a néppárti bölcsek testületének létrehozataláról, és arról, hogy a bölcsek és a Fidesz közös javaslatot tesz majd le a Néppárt vezetőségének az asztalára. Az egyeztetések jól haladtak – amíg nem jött Tusk. Az EPP új elnöke előbb valótlanságot állítva azt nyilatkozta, hogy a bölcsek letették a jelentésüket az asztalára, majd később már csak szóbeli összegzésről beszélt.

Deutsch rámutatott, hogy ezen a ponton már szó sem volt az eredeti megállapodás szerinti közös javaslatokról, amelyeken a néppárti és a fideszes tárgyalódelegáció dolgozott. Tusk immár diktátumokat fogalmazott meg, minden áron a Fidesz kizárását akarta. A januári közgyűlésen azonban hatalmas pofont kapott, kénytelen volt elismerni, nincs meg a többsége a kizáráshoz. Ezt olyan zavaros javaslatok követték, mint például a Fidesz ügyéről szóló rendkívüli kongresszus ötlete.

Deutsch Tamás úgy fogalmazott, a Fidesz–KDNP nevében együttérzését fejezi ki a néppárti bölcseknek, annak a három kiváló és tekintélyes politikusnak, akiket Tusk most méltatlan helyzetbe hozott, és nyilvánosan lejáratott.

Deutsch Tamás: A Néppárt legnagyobb problémája maga Tusk

Donald Tusk meglehetősen nagy intenzitással veri szét a Néppártot, mára a pártcsalád legfontosabb problémája a saját elnöke – fogalmazott. Deutsch emlékeztetett, az egész világot megrengető pandémia idején Tusk minden aktivitása arra irányult, hogy a legdurvább hazugságokkal és álhírekkel támadja a magyar kormányt, egészen odáig ment, hogy lényegében le is nácizta Orbán Viktor miniszterelnököt. A képviselő azt is példátlannak nevezte, hogy Tusk egész néppárti ténykedését alárendelte a lengyel belpolitikának. Lengyelországban közeleg az elnökválasztás, a győzelemre pedig a kormánypárt, a nemzeti–konzervatív Jog és Igazságosság az esélyes, nem pedig Tusk öt éve ellenzékbe szorult pártja.

Deutsch Tamás arra is felhívta a figyelmet, hogy a pártcsaládon belül jelenleg érdemi eszmecserének kellene folynia a jövőbeni irányvonalról. Emlékeztetett, a kereszténydemokrata irányvonal mellett állt ki Antonio Tajani, az EPP olasz alelnöke és François-Xavier Bellamy, a francia Republikánusok EP-delegációjának vezetője, valamint Orbán Viktor is memorandumot küldött a pártcsaládnak. Noha a pártcsalád egyik alelnöke, az egyik legnagyobb uniós ország néppárti delegációvezetője és az EPP egyik legsikeresebb pártjának elnöke is megszólalt, Tusk „a füle botját se mozdította”. Érdemi párbeszéd folytatása helyett Deutsch szerint az EPP elnöke pont azt teszi, amit a liberálisok és a szociáldemokraták remélnek: minden erejével a Fidesz kizárásán dolgozik, ezzel súlyosan megosztja, szétveri a pártcsaládot. Hangsúlyozta, az EPP-n belül ezzel párhuzamosan lépésről lépésre erősödik a Fidesz támogatottsága és pozíciója.

Ki kell szabadítani a Néppártot a lengyel belpolitika fogságából – fogalmazott Deutsch, aki szerint végre el kell kezdődnie annak az intenzív eszmecserének, ami megalapozza a pártcsalád jövőbeni stratégiáját. A képviselő hangsúlyozta, Tusk megkerülésével is meg kell találni ehhez a fórumot, az EP-frakció például alkalmas lehet egy kölcsönös bizalomra épülő, őszinte, alapos párbeszédre.

A teljes írás itt érhető el.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?