BOZÓT

A fővárosi idősotthoni elhunytak 70 százaléka a Pesti úton lakott

Bárhogy is csűri-csavarja a szót Karácsony Gergely, a Pesti úti idősotthonból került ki a fővárosi fertőzöttek 26 százaléka, és a Magyarországon elhunytak 11 százaléka ebben az otthonban lakott. Még drámaibb a Pesti úti helyzet, ha az idősotthonokat hasonlítjuk össze.
  • Szerző: Ripost

Karácsony Gergely főpolgármester és hivatala a járvány kitörése óta tagadja, hogy higiénés hiányosságok lettek volna az intézményben.

A főpolgármester a keddi népjóléti bizottsági ülésen azt mondta, az önkormányzat fenntartásában működő időseket ellátó intézmények közül kettőben találtak fertőzötteket. Mindkét esetben kórházból visszatérő betegnél jelentkeztek a tünetek – mondta, és hangsúlyozta: egyik intézménynél sem állapítottak meg jogszabálysértést, továbbra is készséggel állnak a vizsgálatok elé.


MTI/Mónus Márton

Nacsa Lőrinc (KDNP) viszont úgy fogalmazott, nem látnak tisztábban a főpolgármester beszámolója után. Kitért arra, hogy az országosan 55 ezer idősotthoni helyből 3800 fővárosi, ez az összes hely 7 százaléka, de itt a legmagasabb, 67 százalék a megbetegedési arány.

Az Origo kérdésére válaszolva Müller Cecília tiszti főorvos elmondta, országszerte 27 idősotthont tartanak nyilván, ahol már előfordult pozitív eset az ápoltak vagy a dolgozók körében. Jelenleg 627 pozitív gondozottat tartanak számon, és 317-en vannak kórházban közülük, 66 fő meghalt. Budapesten 360 pozitív gondozott van, és 49 fő halt meg.

Így – s ezt már mi tesszük hozzá – a Pesti úti idősotthon sajnos mintegy 70 százalékos aránnyal vezeti ezt a szomorú statisztikát.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?