POLITIK

A Momentum magyarellenessége az ellenzéknek sem tetszik

Politikai botrányt kavart, hogy nemrégiben Fekete-Győr és Donáth Anna is egy román, illetve szlovák politikust támogatott a választásokon – a magyar jelöltekkel szemben.
  • Szerző: Ripost

A Nézőpont Intézet által a Magyar Nemzet számára készített közvélemény-kutatásából az derül ki, hogy a magyar felnőtt-társadalom 53 százaléka nem tartja elfogadhatónak azt, hogy magyarországi politikusok a környező országokban ne a határon túli magyar képviselők vagy pártok mellett álljanak ki.

Arra a kérdésre, hogy ­elfogadható-e, ha magyarországi politikusok „nem a határon túli magyar politikusok vagy pártok mellett állnak ki?” az összes megkérdezett 53 százaléka válaszolt nemmel és csak 34 százaléka igennel.

Érdekes, hogy a magukat Momentum-szimpatizánsnak mondók 50 százaléka szerint is elfogadhatatlan a határon túli magyar politikusoktól megtagadott támogatás, s csak 42 százalékuk szerint elfogadható.

A többi ellenzéki párt szavazói még a Momentumnál is jobban ellenzik a nem magyar jelöltek támogatását. Az LMP-támogatók 67 és a Jobbik-szimpatizánsok 63 százaléka mondta ezt.

A fiatal, 30 év alatti választók fele-fele arányban (46 és 45 százalék) gondolják, hogy lehet, illetve nem lehet mást, mint a magyarokat támogatni.

A 60 év felettiek 60 százaléka ugyanakkor elkötelezett a határon túli magyar politikusok támogatása mellett.

Elgondolkodtató azonban, hogy Fekete-Győr kijelentéséről a magyaroknak csak a 38 százaléka hallott, 60 százaléka nem. A 30 év alattiaknak csak 17, míg a 60 év felettieknek 61 százaléka értesült az ügyről.

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása 2019. november 25. és 29. között készült, 1000 fő telefonos megkérdezésével.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?