POLITIK

A kormánynak esze ágában sincs pénzt elvenni Budapesttől

A kormány semmilyen forrást nem vesz el Budapesttől, ezt legfeljebb Brüsszel teszi meg – közölte a Innovációs és Technológiai Minisztérium hétfőn.
címkék:
  • Szerző: Ripost

A tárca tájékoztatása szerint a kormány semmiféle döntést nem hozott a következő uniós pénzügyi ciklus forrásainak felhasználásáról, leginkább azért, mert a 2021-2027-es közös költségvetésről még nincs megállapodás, az Európai Bizottság és a tagállamok álláspontjai távoliak.

Budapest ahogy eddig, a jövőben is a brüsszeli bürokraták által meghatározott keretek között, az általuk megszabott feltételek mentén juthat támogatásokhoz – fűzték hozzá.

Hangsúlyozták: a Magyarországnak járó forrásokat éppen Brüsszel akarja elvenni a kohéziós alap tervezett, igazságtalan csökkentésével.

A magyar álláspont szerint elfogadhatatlan, hogy a gazdagabb tagállamok a közép-európai országok rovására kapjanak többet a közös költségvetésből – áll a közleményben.

Korábban a Népszava azt írta, a kormány célterületeket jelölt meg, hol használná fel az EU-s támogatásokat, Budapest pedig a lap nem hivatalos forrásból származó információi szerint nem szerepel ezek között. Jávor Benedek, Budapest Főváros Brüsszeli Képviseletének vezetője ezzel összefüggésben úgy vélte, egyértelműen kiolvasható kormányzati szándék, hogy az operatív programok struktúrájának átrendezésével telejes megszüntetnék a főváros EU-támogatását, ami egyenlő lenne Budapest pénzügyi kivéreztetésével. A lap felvetéseire reagálva azonban az ATV hétfő reggeli műsorában Palkovics László az ITM vezetője határozottan azt közölte, hogy nem létezik olyan kormányzati álláspont , mint amire Népszava hivatkozik, illetve az egyébként is teljes képtelenség, hogy Budapest semmilyen EU-s pályázati forráshoz se juthasson.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?