"Börtönbe juttatlak" - Magyar Péter megfenyegette volt barátnőjét

INSIDER
POLITIK

Szerző t.t.

Létrehozva: 2024.10.11. 05:45
Módosítva: 2024.10.11. 09:14

Vakcinabotrány. Bíróság tárgyalja Ursula von der Leyen korrupciógyanús ügyét

Túlárazott szerződés, eltűnt SMS-ek, titkosított dokumentumok. A 35 milliárd eurós vakcinabotrány újabb részletei.

Vakcinabotrány újratöltve: november 15-én talán kiderül, mi állt von der Leyen és a Pfizer-főnök vakcinaszerződéssel kapcsolatos SMS-üzeneteiben. Azt már tudjuk, hogy a gyógyszeripari óriás hatalmas profitra tett szert az erősen túlárazott 35 milliárd eurós üzleten.

Vakcinabotrány
Ursula von der Leyent ismét utolérte a vakcinabotrány. Bírúság tárgyal a korrupciógyanús ügyről - Fotó: NurPhoto via AFP /  AFP

Vakcinabotrány prominens szereplőkkel

Az EU legfelsőbb bírósága november 15-én tárgyalja az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen és Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója között a Covid-19 elleni védőoltások beszerzésével kapcsolatos privát SMS-üzenetek közzétételével kapcsolatos jogi vitát.

Vials,Of,Liquid,The,Logos,Pfizer,And,Biontech,In,The, oltás
35 milliárd eurós szerződés a gyógyszeripari óriással - Fotó: Melnikov Dmitriy / shutterstock


A New York Times 2023-ban beperelte a Bizottságot, mert a vakcinaszerződés „fontos kérdéseket vet fel az Európai Unió demokratikus felügyeletével kapcsolatban" idézi a lap szóvivőjét a Financial Times
Ugyanis von der Leyen bizottsága megtagadta, és továbbra is megtagadja, hogy az emberek megismerjék az Európai Unió történetének egyik legnagyobb közbeszerzési szerződésének részleteit.
Az újság az SMS-ek közzétételét akarja elérni, mivel azokból fény derülhet arra, hogyan tárgyalt Brüsszel, személy szerint pedig Ursula  von der Leyen a több milliárd eurós oltóanyag-beszerzésről. Az Európai Bíróság november 15-én tárgyalja az ügyet.
A Financial Times beszámolója szerint Bourla már korábban elmondta, hogy ő és von der Leyen privát szöveges üzeneteket váltottak, von der Leyen pedig közölte, hogy személyesen részt vett az oltóanyag-vásárlási szerződések tárgyalásában. 
A bíróság várhatóan dönt a bizonyítékok elfogadhatóságáról, majd felkéri az Európai Bizottság jogi képviselőit, hogy magyarázzák meg, léteztek-e valaha a szövegek, és ha igen, miért nem rögzítették őket. Várhatóan azt is megkérdezik, hogy megsemmisültek-e az SMS-ek, és ha igen, milyen alapon.
Von der Leyen ugyanis azt állítja, hogy a Bourlával folytatott üzenetváltás nagy részét törölte.
Egy másik ügyben július közepén az EU bírósága már kimondta, hogy a Bizottság jogalap nélkül titkolta el a Pfizerrel és az AstraZenecával kötött, több milliárd eurós Covid vakcinaügyletek részleteit.
Az Európai Parlament képviselőinek egy csoportja 2021-ben hozzáférést kért a vonatkozó dokumentumokhoz, a Bizottság csak egy erősen cenzúrázott változat kiadásába egyezett bele, és nem volt hajlandó felfedni a tárgyalócsoport tagjainak kilétét. A törvényhozók ezt követően bírósághoz fordultak az ügyben.

Mint ismeretes, az Európai Bizottság 1,8 milliárd adag vakcinát vásárolt 35 milliárd euróért a Pfizertől. Az adagonkénti 19,5 eurós ár elképesztően magas, az önköltségi ár ugyanis még a Pfizer szerint is csak 5,9 euró volt. Ma már azt is tudjuk, hogy a vásárlás előtt, 2020 decemberében az Európai Bizottság elnökének férje, Heiko von der Leyen az Orgenesis nevű gyógyszergyártó cég igazgatója lett, amely cég szorosan együttműködik a Pfizerrel. A Pfizer és az Orgenesis legfőbb részvényesei pedig azonosak.



 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek