POLITIK

Szerző t.t.

Létrehozva: 2024.10.03. 08:00

Riasztás a Hezbollah miatt Németországban. Készültségben a biztonságiak

A libanoni milícia Németországban is aktivizálja tagjait. Riasztás van érvényben.

Riasztás van érvényben a német biztonsági hatóságoknál, miután egy izraeli csapásban meghalt a Hezbollah-főnök Hassan Nasrallah. A Welt információi szerint az Izrael elleni ellenállás arcaként ismert libanoni terroristavezér likvidálása „még elszántabbá teheti a Hezbollah támogatóit” nemcsak a Közel-Keleten, hanem Németországban is. Tovább fűtheti az Izrael-ellenes indulatokat az izraeli csapatok libanoni inváziója is.

Riasztás
Riasztás van érvényben a német biztonsági hatóságoknál a háborúval fenyegető közel-keleti helyzet miatt- Fotó: NurPhoto via AFP / AFP

Riasztás: a Hezbollah Németországban is aktivizálja tagjait

A Szövetségi  Alkotmányvédelmi Hivatal szerint körülbelül 1250 tagja és támogatója van Németországban a Hezbollahnak. A libanoni terrorista milícia támogatói jellemzően Berlinben,  Hamburgban és Észak-Rajna-Vesztfália nagyvárosaiban élnek. A megfigyelők azonban azt feltételezik, hogy a támogatók száma lényegesen magasabb lehet, és a németországi milícia gerincét a dél-libanoni migrációs hátterű emberek és leszármazottaik alkotják.
Tavaly júliusig a Hamburgi Iszlám Központ (IZH) volt a Hezbollah központja Németországban. A Westdeutsche Allgemeine Zeitungnak adott interjújában például a CDU belügyi szakértője, Christoph de Vries riadtan állapította meg, hogy Németország az iszlám teokrácia „központi cselekvési és műveleti területe”.
A FOCUS online kutatása szerint Németországban az IZH bezárása óta is számos olyan mecset és klub működik, amelyek ideológiailag közel állnak a Hezbollahhoz. Jelenleg a németországi síita iszlám közösség (IGS) adhat teret a Hezbollah propagandájának, bár az IGS ezt tagadja, és deklarálta, hogy „az európai társadalmi rend és annak hatályos törvényi” keretei szerint működik.
A Hezbollah fontos propagandaeszköze az „Al-Manar” iszlamista tévécsatorna is, amit Németországban 2008-ban betiltottak, de műholdon, interneten keresztül továbbra is gond nélkül láthatóak a tévécsatornán a  Hezbollah vezetőinek Nyugat és Izrael elleni fenyegetései.
Alberto Fernandez, a Közel-Kelet Médiakutató Intézet alelnöke a Report Münchenben arra figyelmeztet, hogy az „Al-Manar” antiszemita narratívákat terjeszt nemcsak Izrael, hanem a nyugati zsidók és általában a Nyugat ellen is. Úgy véli, rendkívül veszélyes megengedni, hogy „ez a fajta méreg" beszivárogjon olyan társadalmakba és közösségekbe, ahol az emberek nem őslakosok, nem beszélik a nyelvet, és a Közel-Keletről kapott információkra támaszkodnak.

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek