KÜLFÖLD

Szerző WM

Létrehozva: 2024.10.02. 05:30
Módosítva: 2024.10.02. 08:14

Világháború: ismét egy lépéssel közelebb kerültünk hozzá

Izrael támadja Libanont, cserébe Irán bosszút esküdött a zsidó állam ellen, miközben az Egyesült Államok több ezer katonát küld a Közel-Keletre, hogy megvédje Izraelt. A harmadik világháború esélye napról napra nő.

Egyelőre ellentmondásos információk láttak arról napvilágot, hogy az izraeli hadsereg valóban bevonult-e Dél-Szudánba, de mindenesetre az biztos, hogy a térségben heves harcok alakultak ki Izrael és a Hezbollah terrorszervezet emberei között. A Hezbollah a minap azt közölte, hogy újabb tűzérségi támadást indított Izrael északi részeinek további területei ellen: katonákra lőttek a libanoni határhoz közeli Avivim régióban. Közben az izraeli hadsereg is támadja Hezbollah dél-libanoni állásait, az a céljuk, hogy felszámolják a síita milícia infrastruktúráját, hogy ne támadhassák az észak-izraeli településeket. 

A folyamatos összecsapások mellett mindenki fenyeget mindenkit a Közel-Keleten. Az Egyesült Államok úgy akarja stabilizálni a helyzetet, hogy több ezer újabb katonát küld a térségbe. A világháború veszélye egyre közelebb kerül  Fotó: Atef Szafadi

A legnagyobb veszély azonban az, hogy a regionális háború feltehetően eszkalálódni fog. A Hezbollahot és a Libanont támogató régiós nagyhatalom, Irán ugyanis arra szólította fel az összes muszlimot, hogy lehetőségeik szerint minden eszközzel támogassák őket az Izrael elleni harcban. Szintén növeli a feszültséget, hogy nincsenek egyértelmű bizonyítékok arra nézve, hogy Irán rendelkezik-e nukleáris fegyverekkel vagy sem.

Az iráni fenyegetés lehet az egyik oka annak, hogy az Egyesült Államok úgy döntött, több ezer katonát küld a térségbe. Ezzel két céljuk van:

  • stabilizálni a helyzetet
  • megvédeni Izraelt

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter arról beszélt egy interjúban, hogy a katonák küldésére még úgy is szükség van, hogy már 40 ezer amerikai katona szolgál a Közel-Keleten. Ezek közül azonban csak pár százan lehetnek Izraelben, a legtöbben Szíriában, Szaúd-Arábiában, Irakban és Katarban állomásoznak. 

Az amerikai vezetés egyébként abban bízik, hogy a katonai jelenléttel sikerül Iránt elriasztani attól, hogy csapást mérjenek Izraelre. 

Irán megtámadta Izraelt

Az amerikai reakciók sem tántorították el attól Iránt, hogy több száz rakétát lőjenek ki Izrael irányába kedden este. A történtek hatására közel 10 millió ember vonult óvóhelyekre. Egy palesztin életét vesztette Ciszjordániában, és két izraeli sérült meg a lehulló törmelékektől, amelyek károkat és tüzeket okoztak a térségben.

 A támadás után, amely nagyrészt sikertelen volt, Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök figyelmeztette Teheránt:

Nagy hibát követtek el ma este, és meg fognak fizetni érte.

Izrael támogatása befektetés saját biztonságunkba

Izrael állam Magyarország stratégiai partnere. Ez a partnerség kölcsönös tiszteleten, mély, történelmi, kulturális és emberi kapcsolatokon, egyre szélesedő gazdasági együttműködésen, közös értékeken és kölcsönös érdekeken alapul 

– mondta el Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter, majd hangsúlyozta: a térség konfliktusai, a migráció és a terrorizmus formájában közvetlenül fenyegetik Európát is. Izrael támogatása befektetés saját biztonságunkba. Szerinte ezekkel a szervezetekkel nem lehetséges, nem elképzelhető a kapcsolatok bármilyen normalizálása.

A miniszter azzal folytatta, hogy Izrael államnak és népének jogában áll biztonságban élnie saját hazájában. Ez a jog nem korlátozható, ez a jog nem köthető feltételekhez. Ez a jog viszont kikényszeríthető.

Amerika hamarosan választ

Az Egyesült Államokban november 5-én választásokat tartanak, ahol az emberek nem csak az elnök személyéről, de a háború és béke kérdéséről is döntenek. A Demokrata Pártnak ugyanis érdeke a háborúk folytatása, így az orosz-ukrán és a közel-keleti konfliktusban sem várható jelentős előrelépés Kamala Harris győzelme esetén. 

Donald Trump azonban a béke embere lehet.

A republikánusok elnökjelöltje ugyanis többször kijelentette, hogy ha 2020-ban ő maradhatott volna az Egyesült Államok elnöke, akkor nem tört volna ki egyik fegyveres konfliktus sem. Trump éppen ezért azzal kampányol, hogy az idei újraválasztása esetén rövid idő alatt véget vet a háborúknak és egy sokkal békésebb hellyé változna a világ.  

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek