POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.09.28. 19:36

Trump a háború gyors befejezését ígérte Zelenszkijnek

New Yorkban fogadta az ukrán elnököt.

Donald Trump amerikai republikánus párti elnökjelölt az ukrajnai háború gyors befejezésére tett ígéretet megválasztása esetén Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek, akit a New York-i Trump-toronyban fogadott pénteken.

Trump a megbeszélés előtt újságírókhoz szólva elmondta, hogy kész Ukrajnával és Oroszországgal is együttműködni a konfliktus rendezése érdekében.

„Nagyon jó kapcsolatunk van (Zelenszkijjel), és mint tudják, nagyon jó a viszonyom Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is ” – jelentette ki. „Úgy vélem, ha győzünk (a választáson), akkor nagyon gyorsan rendezni tudjuk az ukrajnai konfliktust” – tette hozzá.

Zelenszkij a sajtónak azt mondta, hogy egyebek között a „győzelmi tervét” szeretné megvitatni Trumppal.

Hozzátette, hogy Trump demokrata párti kihívójával, Kamala Harrisszel is találkozik, mert Ukrajnának erős amerikai támogatásra van szüksége a folytatódó háborúhoz.

A találkozót követően Zelenszkij az X-en angol nyelven közzétett bejegyzésében nagyon produktívnak nevezte megbeszélését Trumppal, mondván, hogy egyetértettek abban: véget kell vetni az immár két és fél éve tartó háborúnak.

„Nagyon gyümölcsöző találkozóm volt Donald Trumppal (…) bemutattam neki győzelmi tervünket, és részletesen áttekintettük az ukrajnai helyzetet és a háború következményeit népeink számára. Számos részletet megvitattunk” – írta Zelenszkij.

„Osztjuk azt a nézetet, hogy le kell állítani a háborút Ukrajnában. Putyin nem győzhet. Az ukránoknak kell győzniük” – tette hozzá.

Donald Trump a mintegy 40 perces megbeszélést követően Zelenszkij oldalán a Fox News hírtelevíziónak nyilatkozva azt mondta: „mindketten szeretnénk (a háború) végét és egy igazságos megállapodást látni”. „Az elnök szeretné ha véget érne, mégpedig a lehető leghamarabb. Tisztességes alkut szeretne” – húzta alá a republikánus párti elnökjelölt.

Zelenszkij kijelentette, hogy a háborúnak nem lett volna szabad kitörnie, és megismételte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökre nyomást kell gyakorolni a háború leállítása végett.

Joe Biden amerikai elnök az Ukrajnának szánt biztonsági támogatás növelésére adott utasítást – közölte a Fehér Ház helyi idő szerint szerdán. A közlemény szerint a katonai segítség növeléséről Joe Biden személyesen tájékoztatta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt New Yorkban, amikor a két politikus az ENSZ Közgyűlése keretében rövid megbeszélést folytatott.

Az elnöki hivatal szerint a támogatás fokozásának részleteit Biden csütörtökön jelenti be, amikor Washingtonban hivatalosan is fogadja az ukrán államfőt. A Fehér Ház közleménye annyit tartalmaz, hogy a biztonsági támogatás segíteni fogja Ukrajnát a győzelemben. A New Yorkban tartott rövid találkozón Volodimir Zelenszkij nagy vonalakban ismertette az általa képviselt ukrán „győzelmi tervet”, amelynek részleteit a Fehér Ház közleménye szerint szintén a csütörtöki megbeszélésen fejti ki majd ki az ukrán elnök Joe Biden előtt.

Ezzel egy időben szerdán az amerikai külügyminisztérium új katonai csomagot jelentett be 375 millió dollár értékben az ukrán haderő számára. A közlemény szerint a szállítások tartalmaznak kritikus fontosságú, 105 és 155 milliméteres lövedékeket, valamint mobil rakétarendszerekbe való eszközöket, taktikai járműveket, járőrhajókat, Javelin rakétákat, páncéltörő eszközöket és kis fegyvereket.

A 375 millió dollár értékű új katonai szállítmány az elnök felhatalmazása alapján az amerikai hadsereg készleteiből azonnal lehívható.

Az ENSZ Közgyűlésének eseményeire összegyűlt mintegy 30 ország vezetője szerdán nyilatkozatot fogadott el, amelyben kötelezettséget vállal Ukrajna újjáépítésére, valamint rövid és hosszú távú pénzügyi szükségleteinek biztosítására. A négy pontból álló nyilatkozat a többi között tartalmaz egy nagy összegű hitelcsomagot, amelynek eredményeként Ukrajna 50 milliárd dollárhoz juthat. A nyilatkozat szerint az ukrajnai pénzügyi segítség előteremtésére a nyugati joghatóság alatt álló, lefoglalt orosz vagyonokat szintén felhasználhatják, és fegyvertámogatásra is fordíthatják.

Az aláírók azt is kifejezték a nemzetközi jogra hivatkozva, hogy Oroszországnak kell felelősséget vállalnia és fizetnie az általa okozott háborús károkért.

A 30 ország csatlakozásával elfogadott dokumentumban ugyanakkor Ukrajna feladatául szabtak többi között gazdasági, igazságszolgáltatási reformokat, korrupcióellenes intézkedéseket, és hangsúlyozták, hogy a reformlépések szükségesek Ukrajna talpra állításához és újjáépítésének hosszú távú finanszírozásához.

Az orosz hadsereg az elmúlt nap folyamán a donyecki régióban elfoglalta Liszivka és Marinjivka településeket – közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

Az elmúlt hétre vonatkozó orosz hadijelentés a hat ukrajnai frontszakasz közül négyről számolt be előretörésről. Az összefoglaló szerint szeptember 21-27. között a „különleges hadművelet” övezetében 103 ukrán ellentámadást vertek vissza, az elesett vagy súlyosan megsebesült ukrán katonák száma pedig kevés híján 16 ezer. Az említett időszakban 66 ukrán katona adta meg magát.

A beszámoló szerint Ukrajnában az orosz fél az elmúlt héten 33 csoportos csapást mért precíziós fegyverekkel, köztük hiperszonikus Kinzsal rakétákkal, valamint pilóta nélküli légijárművekkel hadiipari üzemekre, őket támogató energetikai létesítményekre, katonai repülőterek infrastruktúrájára, egy nyugati fegyvereket és felszerelést szállító vasúti szerelvényre. Támadások légi és tengeri drónokat előállító és tároló létesítményeket, hadi- és üzemanyagraktárakat, valamint az ukrán hadsereg és a külföldi „zsoldosok” ideiglenes telepítési helyeit is érték.

Jevgenyij Balickij, Zaporizzsja megye kormányzója a RIA Novosztyinak pénteken azt mondta, hogy az orosz hadsereg elérte Huljajpolje város peremét.

Szergej Lebegyev, a „mikolajivi földalatti mozgalom koordinátora”, ugyanennek a hírügynökségnek nyilatkozva azt állította, hogy péntekre virradóra a román légvédelem is részt vett az Izmajil város elleni orosz támadás elhárításában. Mint mondta, a támadás végén két román vadászgép berepült Ukrajna légterébe.

Lebegyev azt mondta, hogy a csapás a Duna-menti városban kikötői infrastruktúra létesítményeit, köztük a nyugati páncélozott járműveket rejtő épületeket érintett, valamint román „zsoldosokat” és ukrán katonákat „likvidált”.

A heti hadijelentés a megsemmisített ukrán katonai eszközök között sorolt fel egyebek között 23 harckocsit, 99 páncélozott harcjárművet, harminc külföldi gyártmányú,155 milliméteres önjáró és vontatott tarackot, egy amerikai ATACMS műveleti-harcászati rakétát, tíz nagy hatótávolságú irányított Neptun rakétát, két amerikai HARM radarelhárító rakétát, két, földi célok támadására átalakított Sz-200-as légvédelmi rakétát, 20 francia HAMMER irányított légibombát, amerikai HIMARS és cseh Vampire sorozatvetők 39 rakétáját, továbbá 482 drónt. A drónok közül 164-et a műveleti területen kívül.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több más településéről is jelentettek pénteken ukrán tüzérségi és dróntámadást.

Oroszország rakétacsapást mért Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szülővárosára, a Dnyipropetrovszk megyei Krivij Rihre pénteken, az eddigi információk szerint egy halálos áldozata és öt sebesültje van a támadásnak – közölte Szerhij Liszak, a kelet-ukrajnai régió kormányzója.

A tisztségviselő arról tájékoztatott a Telegramon, hogy egy nő holttestére bukkantak a mentést végzők az országos rendőr-főkapitányság épületének romjai alatt, amelyet eltalált egy orosz rakéta. Hozzátette, hogy tovább kutatnak túlélők után. A rendőrségi épületen kívül egy oktatási intézményt, 23 családi házat és három kilencemeletes épületet romboltak le az orosz erők, valamint több mint nyolcvan autóban okoztak károkat.

Vadim Filaskin, a szomszédos Donyeck megye kormányzója pénteken azt írta a Telegramon, hogy előző nap négy ember halt meg és 11 sebesült meg a régió elleni orosz támadásokban.

Jurij Fedorenko ukrán zászlóaljparancsnok arról számolt be, hogy az orosz erők nagyszabású gépesített támadást indítottak deszantosokkal a Harkiv megyei Kupjanszk térségében lévő Piscsane településnél ötven páncélossal – köztük harckocsikkal és gyalogsági harcjárművekkel -, az ukrán erők azonban visszaverték a rohamot, az orosz csapatok pedig negyven haditechnikai eszközt veszítettek. Megsemmisült egyeben mellett öt gyalogsági harcjármű és három harckocsi, az ukrán vadászgépek pedig eltaláltak tíz harckocsit és ugyanennyi gyalogsági harcjárművet.

Ruszlan Muzicsuk ezredes, az ukrán nemzeti gárda szóvivője egy tévéműsorban arról beszélt, hogy az orosz erők tíznél több település ellen hajtanak végre rohamműveleteket a Donyeck megyei Pokrovszk város térségében. Kiemelte, hogy az elmúlt nap alatt 187 összecsapás volt az ukrajnai frontvonalakon, amelyből több mint 70 közvetlenül Pokrovszk és Kurahove térségét érintette.

Az ukrán vezérkar legfrissebb, pénteki összesítése szerint az orosz hadsereg Ukrajnában már közel 650 ezer katonát veszített el. Az ukrán erők csütörtökön megsemmisítettek egyebek mellett 21 orosz harckocsit, 58 tüzérségi és két légvédelmi fegyvert, valamint 85 drónt – tették hozzá.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek