Orbán Viktor: A hazai szakemberek felkészültek az árvíz elleni védekezésre, van elegendő ember, pénz és megfelelő technika

POLITIK
POLITIK

Szerző t.t.

Létrehozva: 2024.09.10.

Összeomlóban az ukrán védelem. Tízezrek dezertálnak a hadseregből

Az év első négy hónapjában 19 ezer katona dezertált az ukrán hadseregből. Összeomlóban a védelem a frontvonalon.

Ukrajna erőszakkal besorozza és a háborús húsdarálóba küldi a férfiakat, akik igyekeznek egyre távolabb kerülni az összeomló frontvonaltól. A hadsereg számára óriási problémát jelent a parancsmegtagadás és a tömeges dezertálásírja a CNN névtelenséget kérő ukrán parancsnokokra hivatkozva. A helyzet különösen súlyos Pokrovszk városa és a keleti arcvonal más részein. 

Ukrainian artillerymen fire multiple rocket launcher in Donetsk region
Ukrán tüzérek rakétavetőt töltenek be a donyecki régióban. Összeomlóban a frontvonal - Fotó: NurPhoto via AFP / AFP

A CNN hat parancsnokkal beszélt, akik a közelmúltig harcoltak vagy vezettek egységeket a térségben. Mindannyian azt mondták, hogy a dezertálás és a parancsmegtagadás súlyos probléma, különösen az újonnan toborzott katonák körében.
„Nem minden mozgósított katona hagyja el a pozícióját, de a többség igen. Ha túlélik a bevetést, megtagadják a harcot, vagy megpróbálják megtalálni a módját, hogy elhagyják a hadsereget” – mondta egyikük.
Ellentétben azokkal, akik korábban önként jelentkeztek a hadseregbe, sok újoncot Ukrajna új mozgósítási törvényének tavaszi életbe lépése után hívtak be, és csak azután távozhatnak legálisan, ha egyszer majd leszerelik őket, vagy külön engedélyt kapnak rá.

Ukrainian Conscripts Wait In Queues To Update Their Data In Kyiv
Ukrán hadkötelesek sorban állnak egy kijevi Adminisztratív Szolgáltatási Központ előtt, hogy frissítsék regisztrációs adataikat - Fotó: Global Images Ukraine / Getty Images

Egy tiszt a CNN-nek elmondta, hogy az egysége katonáit három-négy naponként megpróbálják rotálni, de a drónok támadása miatt ez túl veszélyes lehet, és arra kényszeríti a katonákat, hogy hosszabb ideig a helyükön maradjanak. „A rekord 20 nap” – tette hozzá.
A harctéri helyzet romlásával egyre több katona fejében fordul meg a szökés gondolata. Az ukrán parlament szerint 2024 első négy hónapjában az ügyészség csaknem 19 ezer katona ellen indított büntetőeljárást, akik vagy feladták állásukat, vagy dezertáltak. Ez egy megdöbbentő és – nagy valószínűséggel – hiányos szám. Több parancsnok azt mondta a CNN-nek, hogy sok tiszt nem jelenti be a dezertálást és az engedély nélküli távollétet, ehelyett abban reménykedik, hogy meggyőzi a katonáit, hogy önként, büntetés nélkül térjenek vissza. Ez a megközelítés annyira elterjedtté vált, hogy Ukrajna megváltoztatta a törvényt, és nem büntetik a dezertálást és a szabadság nélküli távollétet, ha először követik el.
Pokrovszk az Ukrajna keleti részéért folytatott harc epicentrumává vált. Az orosz erők előnyomulása felgyorsult az ukrán védelem összeomlásával párhuzamosan. A város egy kulcsfontosságú közlekedési csomópontban található. A térségben van az utolsó nagy, Kijev ellenőrzése alatt álló kőszénbánya, ami kokszot biztosít a háborúban nélkülözhetetlen acélgyártáshoz.
A környéken tartózkodó ukrán katonák komor képet festenek a helyzetről. Az orosz erők egyértelműen túlerőben vannak, ukrán oldalon pedig nincs összehangolva az egyes csapatok közötti kommunikáció. Az egyik észak-donyecki zászlóaljparancsnok azt mondta, hogy nemrégiben orosz támadásoknak volt kitéve, miután a szomszédos egységek katonái bejelentés nélkül elhagyták állásukat. 
A CNN találkozott egy csoport utásszal, akiket a kurszki régióból helyeztek át Pokrovszktól délre.
Kijev a múlt hónapban indította el meglepetésszerű behatolását Kurszkba, és gyorsan mintegy 30 kilométert nyomult előre orosz területen. Ukrajna vezetői, köztük Volodimir Zelenszkij elnök, kijelentették, hogy a hadművelet egyik célja az volt, hogy megakadályozzák a további Észak-Ukrajna elleni támadásokat, ugyanakkor megmutassák Kijev nyugati szövetségeseinek, hogy megfelelő támogatással az ukrán hadsereg képes visszavágni, és végül megnyerni a háborút. Ám a Kurszkból átvezényelt utászok nem voltak túl biztosak a stratégiában. Miután befejezték a határon túli hosszú küldetést, egy bezárt étterem egyik asztalánál ültek a határ közelében. Dohányoztak, próbáltak ébren maradni, miközben várták az autójukat. Megkérdőjelezték, hogy miért küldték őket Kurszkba, amikor a keleti frontvonalon zűrzavaros a helyzet.
„Furcsa érzés volt belépni Oroszországba, mert ebben a háborúban a földünket és az országunkat kellett volna megvédenünk, most pedig a másik ország területén harcolunk” – mondta egyikük. A négy utász több mint két és fél éve van a frontvonalon, támadás előtt aknamezőket tisztítanak meg, védekezéskor aknát telepítenek, irányított robbantásokat hajtanak végre. Folyamatos lőnek rájuk, miközben 40 kilogramm felszerelést és négy páncéltörő aknát vonszolnak magukkal, amelyek mindegyike körülbelül 10 kilogramm.
A CNN szerint az utászok teljesen kimerültnek tűntek. Nem volt pihenőidejük a pokrovszki küldetés és a kurszki küldetésük között.
„Arra a kérdésre, hogy a kurszki előrelépés ugyanolyan lendületet adott-e nekik, mint a nemzet többi tagjának, az egyikük azt mondta, három év háború után már nincs benne nagy lelkesedés.
A Dima nevű zászlóaljparancsnokban sem ég a harci vágy. Dima mintegy 800 embert irányított, akik a háború leghevesebb, legvéresebb csatáiban harcoltak, legutóbb Pokrovszk közelében. De mivel katonái többsége már meghalt vagy súlyosan megsérült, Dima úgy döntött, elege van. Felmondott, és újabb állást vállalt a katonaságnál, egy kijevi irodában. Azt mondta a CNN-nek, hogy nem bírja tovább nézni az emberei halálát. Hozzátette, hogy visszatér majd a frontvonalba, de megfogadta, hogy nem fog érzelmileg kötődni az emberekhez. "Ez egy rohadt megközelítés, de ez a legészszerűbb” – mondta.
 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek