POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.08.18.
Módosítva: 2024.08.18.

Már 700 ezer ukrán menekült el a sorozás elől

Egyre nehezebb újabb katonákat állítani az elesettek vagy sebesültek helyébe Ukrajnában. Szöknek a férfiak.

Ismét egy hadköteles férfi holttestét találták meg a Tiszában – közölte szombaton az ukrán határőrszolgálat a Telegram-oldalán.

„Újabb emberi holttestre bukkantak a Tiszában a Romániával közös határon. A vízbefúltról az ukrán kollégáktól jött értesítés, a sodrás a holttestet az ukrán part felé vitte” – ismertette az ukrán határőrség, hozzátéve, hogy a holttestet a vízből emelték ki.

„A halott egy középkorú férfi volt. Nem találtak nála iratokat, most igyekeznek megállapítani a személyazonosságát”

– közölte a hatóság.

Az Oroszországgal háborúban álló Ukrajnában a hadiállapot kihirdetése óta a 18-60 éves, hadköteles korú férfiaknak csak kivételes esetekben engedélyezik, hogy elhagyják az ország területét. Ennek ellenére sokan próbálkoznak átjutni a zöldhatáron, mindenekelőtt a környező európai uniós tagországokba.

A kijevi vezetés az utóbbi időben egy sor intézkedést is hozott, így például megtiltotta turistáknak a határ menti kárpátaljai térség látogatását, megerősítette a határőrök járőrözését a régióban és július elejével szögesdrót akadályt létesítettek a Tisza ukrajnai partvonala mentén.

Az ukrán határőrség elfogott Kárpátalján egy szlovák férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy ukrán állampolgárokat csempészett át Szlovákiába.

Az ukrán határőrség nyugati regionális parancsnokságának Facebookon közzétett szombati közlése szerint a 29 éves, terepruhás férfit háromszáz méterre a határtól fogták el.

Nem találtak nála semmilyen iratot, és azt állította, hogy gombát szedni ment az erdőbe.

Személyazonossága megállapításakor azonban kiderült, hogy 2022 végén egyszer már őrizetbe vette az ukrán határrendészet, akkor két ukrán állampolgár Szlovákiába történt átcsempészése miatt. Idén márciusban egy bíróság két év próbaidőre felfüggesztett öt évi szabadságvesztésre ítélte. Mostani őrizetbe vételekor a férfi ellenállást tanúsított, így az illegális határátlépésen túl hatósági intézkedésnek való ellenállás miatt is eljárás indul ellene.

Augusztus 2-án Matus Sutaj Estok szlovák belügyminiszter az illegális migrációra és a csempészetre összpontosító, megelőző jellegű akciót jelentett be. Az ukrajnai háború miatt megnövekedett az illegális határátlépési kísérletek száma – mondta akkor a miniszter. Hozzátette: az akció célja a migrációs nyomás csökkentése a Schengen-övezet külső határán, az embercsempészek elfogása és elriasztása, valamint a csempészet – leginkább a fegyver-, drog- és cigarettacsempészet – elleni fellépés.

Az év eleje óta Szlovákiában mintegy 700 illegális határátlépőt tartóztattak fel, túlnyomó többségük ukrán férfi volt.

Ukrajnában a hadiállapot kihirdetése óta a 18-60 éves, hadköteles korú férfiaknak csak kivételes esetekben engedélyezik, hogy elhagyják az ország területét. Ennek ellenére sokan próbálkoznak átjutni a zöldhatáron, mindenekelőtt a szomszédos európai uniós tagországokba. Menekülés közben már több tucat ember vesztette életét, többségük a határfolyókon történő átkelés közben.

Az ukrajnai háború kezdete óta százezrek menekültek külföldre a frontszolgálat elől, és tízezer számra szöknek át az életüket is kockáztatva a férfiak a határon az Ukrajnával szomszédos országokba. Egyre nehezebb katonákat állítani az elesettek vagy a sebesültek helyébe. A gazdaságot is emberhiány sújtja. A munkaerő nagy része egyszerűen eltűnt. A Kyiv Independent arról írt, hogy az ukrán nemzeti bank becslése szerint 2024-ben és 2025-ben további 700 ezer ember fogja elhagyni az országot.

Egyre nehezebb pótolni a fronton a katonákat Ukrajnában. Sok hadköteles korú férfi szökik át a határon - Fotó: Sovastock /  Shutterstock

Az Eurostat szerint 2023 novemberében 650 ezer hadköteles korú 18 és 60 év közötti ukrán menekült férfi élt Európában. Számuk azóta is folyamatosan nő. Az orosz támadást követő nagy menekülthullám óta Ukrajna fokozatosan szigorította a hadköteles korú férfiak külföldre utazását, ezzel párhuzamosan pedig nő az illegálisan külföldre menekülők száma. A háború kezdete óta Romániába és Moldovába már vagy 40 ezren szöktek át.
A HotNews riportja szerint idén július közepéig csaknem 6300, a sorozás elől menekülő ukrán férfi lépte át illegálisan Románia északi határát, a háború kezdete óta pedig 15 ezren. Hasonló a helyzet Moldovában is. A moldovai hatóságok szerint 23 ezer ukrán férfi érkezett illegálisan az országba az Ukrajna elleni orosz invázió kezdete óta. A tendencia jelentősen felgyorsult, miután az ukrán hatóságok áprilisban 27-ről 25 évre csökkentették a mozgósítási korhatárt, mert a háborús emberveszteséget egyre nehezebb pótolni. Vasyl, egy ukrán férfi, aki áprilisban érkezett Moldovába, és Lengyelországba tart, azt mondta az RFE/RL-nek, hogy 10 ezer dollárt fizetett azoknak az emberkereskedőknek, akik motorcsónakkal vitték át a Dnyeszter folyón Moldovába.

Nekik nem sikerült átlépni a határt. Az Ukrán határőrök már több mint 20 ezer szökni próbáló embert fogtak el - Fotó: Facebook

 

"Nem azért menekülök, mert nem szeretem Ukrajnát. A halál elől menekülök. Fáj látni, hogy emberek halnak meg az országomban, és nem akarok a következő lenni" – mondta.

Romániában – a máramarosi határrendészet HotNews-nak adott hivatalos tájékoztatása szerint – július 23-ig pontosan 14 652 volt azoknak az ukrán férfiaknak a száma, akik az északi határon keresztül illegálisan léptek be Romániába. Naponta 20-50 ukránt találnak a rendőrök, akik valamilyen formában átlépték a román határt.
A szám hónapról hónapra nő, mivel Ukrajnának egyre nagyobb szüksége van a frontvonalon katonákra. A sorozás és a háború elől Romániába menekülő ukránok többsége a Máramaros megyei 163 kilométeres határszakaszon próbálnak bejutni az országba. A régióban a 2000 méteres magasságot is elérő Máramarosi-havasok képezik az országhatárt, 63 kilométeren pedig a gyors folyású, örvénylő Tisza. Egyik természetes akadályon sem veszélytelen átkelni: csak a román oldalon eddig 24 ukrán határsértő holttestét találták meg a hegyekben vagy a Tisza partján, de az ukrán sajtó szerint csak a Tiszába 29 szökevény fulladt bele. A Romániában keringő információk 4 ezer és 6 ezer euró közötti összegeket fizetnek az embercsempészeknek a háború elől menekülő férfiak azért, hogy segítsék őket Romániába jutni. 

Idén már 29-en fulladtak bele a Tiszába az ukrán határőrség szerint - Fotó: Facebook

A lapnak nyilatkozó egyik román hegyimentő elmondta, egy fiú, akit több napi keresés után mentettek meg, könnyes szemmel mondta neki, hogy "inkább velünk hal meg a hegyekben, mint velük a fronton, a háborúban".
A német belügyminisztérium tavaly novemberi jelentése szerint 2022. február 24-e óta pontosan 221 ezer 18 és 60 év közötti ukrán férfi érkezett Németországba. Ezek a számok csak a hivatalosan regisztrált személyekre vonatkoznak. A német belügyminisztérium úgy véli, hogy további 100 ezren nincsenek regisztrálva, és illegálisan tartózkodnak az országban. Hasonló a helyzet Ausztriában, ahol a hírek szerint legalább 14 ezer ukrán férfi érkezett hamisított okmányokkal vagy csempészek "szolgáltatásait" igénybe véve.
 Az ukrán-magyar határszakaszon 8112-en léptek be Magyarországra pénteken, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 12006-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatott szombaton az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

A beléptetettek közül a rendőrség 60 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes.

Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek