POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.11.04.

Ukrajnában egyre nagyobb gond a katonák hiánya

Iszonyatos emberveszteségeket szenvedtek el.

Ukrajnában egyre nagyobb problémát jelent, hogy fáradnak a katonák – írja a lengyel Keleti Tanulmányok Központja (OSW) nemrég közölt felmérésére hivatkozva a Mandiner. Az emberhiány egyre nagyobb fejfájást okoz az ukrán vezetésnek, emiatt könnyen elképzelhető, hogy az ukránok kénytelenek lesznek besorozni a fiatalabb, 27 év alattiakat is.

Az OSW hozzáteszi: az emberhiányról már nem csak médiában hallani, de az ukrán hadsereg parancsnokai is egyre inkább hangsúlyozzák ezt az állapotot.

Előnyösebb állásokat foglalt el a kupjanszki frontszakaszon az elmúlt héten az orosz hadsereg, miközben a herszoni régióban megakadályozta, hogy az ukrán erők megvessék lábukat a Dnyeper bal partján – közölte az orosz védelmi minisztérium pénteken kiadott, az október 28. és november 3. közötti időszakra vonatkozó hadijelentésében.

Az összesítés szerint az orosz fél tizenöt csoportos csapást hajtott végre a hét folyamán precíziós fegyverekkel és drónokkal ukrán katonai fegyver- és hadianyag-raktárakra, valamint ukrán katonák és külföldi zsoldosok állomáshelyére. A támadások egyebek között az ukrán repülőgépek felkészítésére szolgáló hangárokat, valamint légi és tengeri drónokat összeszerelő műhelyeket semmisítettek meg.

A heti jelentés szerint

orosz erők öt ukrajnai frontszakaszon 62 rohamot vertek vissza, amelyekben 5435 ukrán katona esett el vagy sebesült meg.

A tájékoztatás a megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök között említett meg egyebek mellett 28 harckocsit és 81 páncélozott harcjárművet, öt MiG-29-es, három Szu-27-es, egy Szu-25-ös és egy L-39-es repülőgépet, egy Mi-8-as helikoptert, négy ATACMS harcászati rakétát, három JDAM irányított légibombát, három HARM lokátorelhárító rakétát, 51 HIMARS-rakétát és 274 drónt.

Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek pénteken a helyi hatóságok ukrán tüzérségi és dróntámadást.

A Herszon megyei Csaplinkában egy nő életét vesztette, hárman pedig súlyos sérüléseket szenvedtek, amikor két amerikai rakéta csapódott a szociális ellátó- és munkaügyi központ épületébe.

További négy rakétát a légvédelem lelőtt.

Ukrajnában egyre nagyobb problémát jelent, hogy fáradnak a katonák – írja a lengyel Keleti Tanulmányok Központja (OSW) nemrég közölt felmérésben. Az emberhiány egyre nagyobb fejfájást okoz az ukrán vezetésnek, emiatt könnyen elképzelhető, hogy az ukránok kénytelenek lesznek besorozni a fiatalabb, 27 év alattiakat is. 

Az OSW hozzáteszi: az emberhiányról már nem csak médiában hallani, de az ukrán hadsereg parancsnokai is egyre inkább hangsúlyozzák ezt az állapotot. 

Ez arra fogja kényszeríteni Ukrajna katonai és politikai vezetését, hogy igen népszerűtlen döntéseket hozzanak meg az elkövetkező hónapokban”

– írja az OSW, hozzátéve: bár erre utaló jel idáig még nincs, ettől függetlenül azonban nem lehet kizárni, hogy az elhunyt katonák hozzátartozói tüntetésekkel fogják kinyilvánítani nemtetszésüket. Ennek egyébként valószínűleg nem nagyon örülne Zelenszkij, akinek népszerűsége óriásit zuhant a háború kitörése óta. 

Érzékeny veszteségeket volt kénytelen elkönyvelni Oroszország, amely nagy jelentőséget tulajdonít csúcstechnológiás, nagy hatótávolságú légvédelmi rakétarendszerinek – számoltak be a brit védelmi minisztérium szakértői.

A hírszerzési jelentésből kiderül, hogy az orosz hadsereg

legalább négy nagy hatótávolságú felszíni légvédelmi rakéta indítóállást veszített el az ukrán légicsapások miatt az elmúlt héten.

Ezek vélhetően a fejlett technikájú Sz–400-as (NATO kód: SA-21) rendszerek részei voltak. Az eszközök a csapások következtében használhatatlanná váltak.

A veszteségek azért is érinthetik kellemetlenül Moszkvát, mert orosz katonai stratégiában fontos szerepet játszanak a nagy hatótávolságú high-tech légvédelmi rendszerek.

A közelmúltbeli veszteségek azonban rávilágítanak arra, hogy

az orosz integrált légvédelmi rendszer továbbra is küszködik a modern precíziós csapásmérő fegyverekkel szemben,

ami egyre nagyobb terhet róhat a rendszer többi elemére is.

A jelentés szerint reális esély van arra, hogy miközben Oroszország Ukrajnában lecseréli a megsemmisített rendszereket, más műveleti területeken gyengülni fog a légvédelme.

Az Egyesült Államok újabb 125 millió dollár (mintegy 45 milliárd forint) értékű katonai támogatást jelentett be pénteken Ukrajna számára saját készleteiből azonnal lehívható módon.

A védelmi minisztérium közleménye szerint ez az 50. alkalom, hogy az Egyesült Államok saját raktárkészletéből juttat katonai eszközöket Ukrajnának, amit egy 2021-es elnöki rendelet tesz lehetővé.

Az újabb katonai csomag is tartalmaz rakétákat és irányítható rakétákat többek között NASAMS és HIMARS eszközökbe,

emellett a harctéren legsűrűbben használt 105 és 155 milliméteres lövedékeket, valamint több millió kisebb, kézifegyverhez használható lőszert, és további katonai eszközöket.

A Pentagon egyúttal bejelentett 300 millió dollár további katonai támogatást is Ukrajna számára az Ukrajnai Biztonsági Támogatás Kezdeményezés (Ukraine Security Assistance Initiative) részeként. Ez nem azonnal eljuttatható készletekre vonatkozik, hanem Washington közbeszerzés alapján az amerikai ipartól rendeli meg az ígért eszközöket.

A közlemény szerint az Egyesült Államok a 300 millió dolláros keretből az ukrán légvédelem hosszú távú megerősítését kívánja segíteni.

Az amerikai kormány

legutóbb múlt csütörtökön jelentett be – akkor 150 millió dolláros – támogatási csomagot Ukrajna számára saját készletekből azonnal lehívható módon.

A Pentagon összesítése szerint mióta Oroszország 2022 februárjában támadást indított Ukrajna ellen, az Egyesült Államok több, mint 44 milliárd dollár (mintegy 15 ezer milliárd forint) értékű katonai eszközt küldött saját készleteiből Ukrajnának a védekezéshez. Az Sz–400 Triumf légvédelmi rakétarendszert a kilencvenes években fejlesztettek ki, és 2007 óta áll hadrendben az orosz fegyveres erőknél. Hadászati és taktikai repülőgépek, ballisztikus rakéták, hiperszonikus célpontok, különféle légi eszközök elsősorban elektronikus úton való megsemmisítésére szolgál.

Korábban élénk vitákat váltott ki, hogy Moszkva és Ankara 2017-ben szerződést írt alá két ilyen rakétarendszer szállításáról. Az Egyesült Államok többször aggodalmát fejezte ki az ügylet miatt, attól tartva, hogy Oroszország a rendszereket a legújabb generációs amerikai F–35-ös vadászbombázókról való információgyűjtésre használhatja fel.

Orosz drónok civil célpontokat támadtak és tüzet okoztak pénteken kora reggel Ukrajna második legnagyobb városában, Harkivban és annak közelében - közölték ukrán tisztségviselők, áldozatról egyelőre nem szóltak.

Oleh Szinehubov, Harkiv megye kormányzója a Telegramon azt írta: a támadások a civil infrastruktúrát célozták az Ukrajna északkeleti részén fekvő városban, és egy másik települést is támadtak a régióban.

Ihor Tyerehov, Harkiv polgármestere azt mondta, hogy a keletkezett tűzet megfékezték.

A támadások miatt légiriadót rendeltek el Harkivban és a központi régiókban, majd ezt 90 perccel később visszavonták. A nyugati régiókban továbbra is érvényben maradt a riasztás, és az ukrán légierő szerint három régióban orosz drónokat észleltek.

Makszim Kozickij, a megyei közigazgatási hivatal vezetője a Lengyelországgal határos Lviv megyében arról számolt be, hogy működésbe lépett az ottani légvédelem.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Szerhij Lupancsuk ezredes személyében új parancsnokot nevezett ki az ukrán különleges erők élére. Esti videoüzenetében Zelenszkij tapasztalt, harcedzett tisztként jellemezte az ezredest, akinek segítségével hatékonyabbá válhatnak a különleges erők.

A tájékoztatás szerint az alakulat korábbi vezetőjét, Viktor Horenkót az ukrán katonai hírszerzés (GUR) állományába helyezték át, ahol „különleges feladatokkal” bízták meg. Horenko 2022 júliusában került az ukrán különleges erők élére.
 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek