POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.09.12.
Módosítva: 2024.09.12.

Gulyás Gergely: Megvédjük a határokat!

A kormány kész pert indítani, ha az EU nem téríti meg a határrendészeti költségeket, mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

A szerdai kormányülés legújabb döntéseit ismertette csütörtökön Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő. 

GULYÁS Gergely; VITÁLYOS Eszter
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszél a Kormányinfó sajtótájékoztatón, mellette Vitályos Eszter kormányszóvivő.-Fotó: Máthé Zoltán /  MTI

Megvédjük a határokat!

Gulyás Gergely bejelentette, hogy a kormány mandátumot adott Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszternek az Európai Bizottsággal való tárgyalásra a migrációról szóló bírság kapcsán. A magyar népszavazás ebben a kérdésben világos volt, illegális bevándorlók nem fognak bejutni, akik politikai menedékjogot kapnak, azoknak egyirányú, ingyenes brüsszeli utat ajánlunk fel. A büntetéssel kapcsolatban készek vagyunk pert is indítani az Európai Bizottság ellen. 

Orbán Viktor már 2015-ben elmondta, hogy ha az EU nem szerez érvényt az EU-s jognak, a schengeni rendszer összeomlik. Most azt látjuk, hogy Németország valamennyi határán bevezeti a határellenőrzést, ezzel Németország épp szétveri a schengeni rendszert. A határmentes belső piac márpedig az EU egyik komoly vívmánya. Örülünk azért annak, ha a németek ráébredtek a külső határok védelmének fontosságára, ha ez korábban megtörtént volna, nem áll elő az, ami van ma. A magyar emberek akarata ellenére senkit sem lehet betelepíteni, és erről a magyarok a népszavazáson is döntöttek. A határokat továbbra is megvédjük – szögezte le a miniszter.

 

Többéves bérmegállapodás, és minél nagyobb béremelés a célok közt

A kormány tárgyalt a jövő évi költségvetés célkitűzéseiről is. Gulyás Gergely elmondta: Nagy Márton folyamatosan tárgyal a munkaadókkal és munkavállalókkal, hogy minél nagyobb béremelést lehessen elérni. „A kormány nem dönt a minimálbér összegéről” – szögezte le, hozzátéve: többéves bérmegállapodást szeretne a felek között a kormány.  Gulyás Gergely kiemelte: Magyarországon általában minimálbérről beszélünk, és ezt használjuk összehasonlítási alapként is, de garantált bérminimum is létezik, miközben az európai uniós országok többségében garantált bérminimum nincsen. Minimálbért nálunk 250 ezren keresnek, a garantált bérminimum pedig mintegy 700 ezer embernek határozza meg a fizetését. Ezért Magyarországon a minimálbérnél lényegesen nagyobb jelentősége van a garantált bérminimumnak – tette hozzá.

A szakmunkáshitel nemcsak a szakmunkások számára lesz elérhető

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy október végéig döntenek majd a szakmunkáshitelről is. Kifejtette ennek kapcsán: olyan munkáshitelt szeretnének, ami nemcsak a szakmunkások számára érhető majd el. 

Emlékeztetett, hogy a diákhitel az első Orbán-kormány rendkívül sikeres terméke volt. "Úgy gondoljuk, hogy a munkáshitelre most van szükség, és ez tenné teljessé a fiatalok számára a kedvezményes hitelhez jutás lehetőségét. A következő vagy az azt követő kormányülésen fogjuk a részleteket megtárgyalni, de a cél az, hogy egyszerűen gyorsan juthassanak kedvezményes hitelhez azok, akik már 17-18 éves koruktól dolgoznak – közölte a miniszter.

A beruházások kapcsán Vitályos Eszter elmondta: 84 milliárd forint értékben valósultak meg beruházások az utóbbi hetekben, ez 32 projektet jelent. A kormány több mint kétmilliárd forintnyi összeget fordítottak óvodákra és bölcsődékre, 6,6 milliárd forintnyi összegben valósultak meg útfelújítások, a településfejlesztés területén öt projekt valósult meg összesen 750 millió forintnyi összegből, gazdaságfejlesztésre 8,3 milliárdot, oktatásra pedig több mint 64 milliárd forintot fordítottak.

Kérdésekre válaszolva Gulyás Gergely a Spar a magyar állam ellen az  árstoppal kapcsolatban indított peréről elmondta, az Európai Bíróság az áruházláncnak adott igazat, a döntésen nem lepődtek meg, ha Brüsszelen és a Sparon múlik, akkor árcsökkentő akcióra sem nyílt volna lehetőség. A tárcavezető a kormányátalakítással foglalkozó híreszteléseket hírlapi kacsának minősítette. A Magyar Nemzeti Bank következő elnökét pedig időben be fogja majd jelenti Orbán Viktor – közölte.

 

Orbán Viktor jövő héten az Európai Parlamenten mutatja be a magyar soros elnökség a programját

Gulyás Gergely a Magyar Nemzet kérdésére kitért arra is, hogy jövő héten mutatja be a magyar soros elnökség a programját az Európai Parlamentben. Feltehetőleg elnökségi programot mutat be a miniszterelnök, ami miatt kevésbé fog a határvédelemmel és a bírsággal foglalkozni, de ennek van egy olyan része, ami nem magyar ügy, hanem európai ügy, és ilyen értelemben ezzel foglalkozni kell. – Ez pedig az, amit már tíz éve mondunk, hogy az európai külső határok hatékony védelme nélkül a schengeni belső határmentes térség összeomlik. Most ennek vagyunk tanúi. A németek először rákényszerítették Európára a migrációt, majd most szétverik Schengent – mutatott rá.

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek