Orbán Viktor: A hazai szakemberek felkészültek az árvíz elleni védekezésre, van elegendő ember, pénz és megfelelő technika

POLITIK
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.09.10.

Mélypontra csökkent az infláció augusztusban

Hatásosak a kormányzati intézkedések.

Augusztusban az egy évvel korábbiakat átlagosan 3,4 százalékkal meghaladták, júliushoz viszonyítva átlagosan nem változtak a fogyasztói árak – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

– A kormány már a múlt évben sikeresen letörte, majd tartósan alacsony szintre szorította vissza a háborús helyzet és a szankciók miatt megugrott inflációt, amelynek mintegy nyolcvan százaléka kínálat oldali volt – nyilatkozta Nagy Márton. A nemzetgazdasági miniszter jelezte: az infláció alacsony szinten tartása érdekében a kormány továbbra is fenntartja az olyan célzott és hatékony intézkedéseket, mint az online árfigyelő rendszer, amely
2023. július 1-je óta jelentős mértékben hozzájárul a kiskereskedelmi verseny élénkítéséhez és az infláció ellenőrzés alatt tartásához.

A tárcavezető felhívta a figyelmet arra, hogy a tartósan alacsony infláció kiszámíthatóságot és a magas bérnövekedésnek köszönhetően reálbér-növekedést jelent, így az egyaránt jó a családoknak és a vállalkozásoknak  is. 

– A fizetések vásárlóerejének tavaly szeptember óta tartó növekedése érdemben hozzájárul az óvatossági motívum fokozatos oldódásához, a fogyasztói bizalom erősödéséhez, ezáltal a fogyasztás bővüléséhez – tette hozzá Nagy Márton. 

 

Augusztusban éves összevetésben az élelmiszerek ára 2,4 százalékkal nőtt. Ezen belül

a liszté 27,7,

a csokoládé és kakaóé 10,6, 

az éttermi étkezésé 8,0, 

a gyümölcs- és zöldségléé 6,7, 

az étolajé 5,5, 

a tejé 4,8, 

az alkoholmentes üdítőitaloké 4,4, 

a sertéshúsé 3,4 százalékkal

A termékcsoporton belül ezt látni:

a száraztészta ára 8,1, 

a tojásé 7,9, 

a tejtermékeké 5,7, 

a cukoré 4,6, 

a kenyéré 1,7 százalékkal csökkent

A szolgáltatások 9,5 százalékkal drágultak. Ezen belül 

a lakbér és a testápolási szolgáltatások 10,6–10,6, 

az autópályadíj, gépjárműkölcsönzés, parkolás 10,5, 

a járműjavítás és -karbantartás 9,6, 

a sport- és múzeumi belépők 8,8,

a lakásjavítás és -karbantartás 8,5, 

az üdülési szolgáltatás 6,2 százalékkal

A ruházkodási cikkek ára 4,5, a szeszes italok, dohányáruké 3,9 százalékkal emelkedett, utóbbin belül a dohányáruké 3,8 százalékkal. 

A háztartási energia 4,3, ezen belül a vezetékes gáz 9,4, az elektromos energia 1,7 százalékkal olcsóbb lett. A tartós fogyasztási cikkekért 0,2 százalékkal kevesebbet kellett fizetni, ezen belül a használt személygépkocsik ára 6,7 százalékkal csökkent, az ékszereké 9,2, az új személygépkocsiké 6,6, a szobabútoroké 2,3, a konyha- és egyéb bútoroké 1,7 százalékkal nőtt. A gyógyszer, gyógyáruk 5,9 százalékkal drágultak, az üzemanyagok 2,9 százalékkal olcsóbbak lettek.

Kedvezően alakultak augusztusban a magyar üzemanyagárak

A benzin esetében 7, a gázolaj esetében 10 forintos mérséklődés következett be az előző hónaphoz képest.

 

üzemanyagárcsökkenés

Illusztráció Fotó: MTI/Mohai Balázs

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai alapján augusztusban Magyarországon a benzin átlagára hét forinttal volt kedvezőbb a szomszédos országok átlagáránál, míg a gázolaj ára megegyezett azok átlagával.

Az EU Weekly Oil Bulletin kimutatásai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin augusztusi átlagára 605 forint volt, ami hét forinttal, 1,1 százalékkal volt alacsonyabb a szomszédos országok 612 forintos átlagértékénél. A dízel augusztusi átlagára hazánkban 611 forint volt, ami megegyezett a környező országokban augusztusban mért átlagárral. 

A KSH adatai szerint mind a benzin, mind pedig a dízel üzemanyag esetében érdemi csökkenés ment végbe a júliusi havi átlagárhoz képest: a benzin esetében hét, a gázolaj esetében tíz forintos mérséklődés következett be.

Augusztusban Magyarországhoz képest a szomszédos országok közül Ausztriában, Horvátországban, Szerbiában, Szlovéniában és Szlovákiában is magasabb benzinár volt megfigyelhető, míg a dízelolaj átlagára Ausztriában, Horvátországban, Szerbiában és Szlovéniában meghaladta a magyar értéket.

A mai napon a nagykereskedelmi üzemanyagárak tovább csökkentek, így a háború okozta magas üzemanyagárak letörésével, a kormány intézkedéseinek köszönhetően a lakosság jelenleg 57 forinttal olcsóbban tankolhat benzint valamint 61 forinttal olcsóbban dízelt azok áprilisi és februári csúcsértékeihez képest

– olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében.

Az üzemanyagkereskedők felelősségteljes árpolitikája és az általuk tanúsított együttműködés jelentős szerepet játszik abban, hogy a családok védelme biztosított, és nem alakul ki az az igazságtalan helyzet, hogy a magyar családok többet fizessenek az üzemanyagért, mint a szomszédos országokban.

A Magyar Ásványolaj-szövetség és a Független Benzinkutasok Szövetségének javaslata nyomán, a Nemzetgazdasági Minisztérium egyetértésével, júliusban sor került az üzemanyagárak statisztikai elemzési módszerének finomítására. Ennek eredményeként az árak nyomon követése a korábbi heti összehasonlítások helyett havi adatközlések alapján valósul meg, amely kiszűri az egyes országok sajátosságaiból adódó eltérések túlzott hatását.A KSH jelentése alapján a tárca megállapította, hogy a magyar üzemanyagárak továbbra is kedvezőbbek a szomszédos országok átlagárainál, ami megfelel a kormány célkitűzéseinek. A kormány továbbra is bízik az üzemanyagkereskedők együttműködésében – zárja szombati közleményét az NGM.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek