POLITIK

Szerző t.t.

Létrehozva: 2024.09.12.

Az embercsempészek már léptek a német kormány döntésére, a kancellár tehetetlen

Németország 183 ezer migránst évek óta nem tud kiutasítani.

Egyre nagyobb nyomás nehezedik a német politikusokra, hogy csökkentsék az illegális migrációt. A német belügyminiszter hétfőn be is jelentette, hogy 6 hónapra visszaállítják az ellenőrzéseket az ország külső határain, és visszafordítják azokat a migránsokat, akiket már regisztráltak vagy regisztrálhattak volna egy másik uniós országban.

183 ezer migránsnak kellene elhagynia Németországot - Fotó: AFP / AFP

Ausztria azonnal közölte, hogy nem kíván befogadni egyetlen, Németország által elutasított migránst sem. Donald Tusk lengyel kormányfő is éles kritikát fogalmazott meg a német lépéssel szemben. 

A magyar miniszterelnök pedig azt írta az X-en: „Németország úgy döntött, hogy szigorú határellenőrzést vezet be az illegális migráció megállítása érdekében. Scholz kancellár, üdv a klubban!”

Kedden az is kiderült, hogy kudarcot vallott a kormány és az ellenzéki uniós pártok képviselői közötti migrációs csúcstalálkozó. A vita leginkább a migránsok határon történő visszatoloncolásáról szólt.

A kormány migránsok visszaküldésére vonatkozó üzenete gyorsan elterjed az embercsempészek körében. A menekülteknek szánt WhatsApp-csoportokban azt javasolják, hogy aki Németországba akar menni, a jövőben semmilyen körülmények között ne regisztráljon máshol.

A Focus a témához kapcsolód cikkében azt írta, hogy 2024. június végén Németországban 226 882 embernek kellett volna elhagynia az országot. Azonban a kötelezettek több mint 80 százaléka – mintegy 183 000 nő, férfi és gyermek, köztük 111 000 elutasított menedékkérő – rendelkezik úgynevezett „toleranciával”. A hatóságok arra kérték őket, hogy hagyják el Németországot, de „ténybeli vagy jogi okok miatt” nem toloncolhatják ki őket.
Alexander Throm, a CDU/CSU parlamenti frakció belpolitikai szóvivője elmondta: Több százezer elutasított menedékkérő él Németországban évek óta megtűrt státuszban. Amit a vitában mindig elfelejtenek kimondani: ezek az emberek illegálisan tartózkodnak itt! A megtűrt tartózkodás továbbra is illegális marad, és az érintettek továbbra is kötelesek elhagyni az országot. Ennek ellenére dolgozhatnak és szociális ellátásban részesülhetnek Németországban.” 

Azok, akiket „tűrnek” a hatóságok, a menedékkérők ellátásáról szóló törvény értelmében ellátásban részesülnek. Az egyedülállóknak jelenleg havi 460 euró jár, a gyerekeknek életkoruktól függően 312-408 euró. Ennek a csoportnak általában szállást is biztosítanak.

Ha valakit 18 hónapnál tovább "tolerálnak", akkor az állampolgári segélyben részesülőkhöz hasonló 563 eurós ellátásra lesz jogosult.

Hogy valójában mennyi pénzt kell a német államnak előteremteni a „tűrt emberek” számára, arról nincs részletes adat, de az egyéb költségeket nyilvántartják. 2023-ban a szövetségi államok mintegy 6,3 milliárd eurót költöttek a migránsok ellátására. A szövetségi és a tartományi kormányok migrációval kapcsolatos összkiadása pedig tavaly 48 milliárd eurót tett ki.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek