Ilyet még nem látott: Magyar Péter rászólt egy árvízi önkéntesre, hogy ne lapátoljon

POLITIK
POLITIK

Szerző t.t.

Létrehozva: 2024.08.29.

Terrorcunamira figyelmeztetnek Nyugat-Európában, ijesztő fejlemény történt

Életveszélyes helyzetre figyelmeztetnek terrorszakértők. A szerencsén múlt, hogy nem történt tömegeket érintő támadás.

A három halálos áldozatot követelő solingeni támadás után Ahmad Mansour iszlámszakértő új terrorhullám kialakulására figyelmeztet Európában. „Ez a történet nem Solingenben kezdődött és nem áll meg ott. A biztonsági szolgálatok évek óta hangoztatják, hogy az Iszlám Állam (IS) és mások a menekültútvonalakat arra használják, hogy terrorista struktúrákat építsenek ki Európában és Németországban, de ami most történik a közösségi médiában, az egy cunamit indíthat el!" – idézik Mansourt a német nyelvű lapok, köztük a Bild is.

After Solingen Stabbing Attack In Solingen
Rendőrök a solingeni késes támadás helyszínén - Fotó: NurPhoto via AFP

Életveszélyes a helyzet!

A növekvő terrorveszély fő okának a közel-keleti helyzet Európára is kiterjedő hatását látja Mansour. A Hamász terrorszervezet Izrael elleni támadása motiválja az iszlamistákat, hogy támadásokat hajtsanak végre a "hitetlenek" ellen. Mansour, más szakértőkkel együtt úgy véli, hogy az iszlamizmus mára az ifjúsági kultúra részévé vált Nyugat-Európában, és ez „rendkívül ijesztő fejlemény”.
Szigorúbb menekültügyi politikát követel a kormányoktól, mert, mint mondja: 

"Nem tudunk különbséget tenni azok között, akik védelmet keresnek, akik a háború elől menekülnek, és azok között, akik azért érkeznek Európába, hogy itt támadásokat hajtsanak végre.”

A terrorizmus új hulláma éri el Európát

Az interneten radikalizálódott a Taylor Swift-koncert elleni támaásra készülő fiatal - Fotó: AFP

Peter Neumann terrorszakértő is a terror új hullámára figyelmeztet. Elemzése szerint a dzsihadisták tevékenysége drámaian nő Európában. Tavaly október óta 22 támadást sikerült megakadályozni az EU-ban, beleértve a Taylor Swift- koncert ellen tervezett merénylet is. „Észre kell venni, hogy a dzsihadizmus terjedése ismét a legnagyobb fenyegetés” – mondja Neumann. Az ellene való harchoz több pénzre van szükségük a biztonsági hatóságoknak, hogy megakadályozzák az olyan nagy támadások megismétlődését, mint amilyenek Párizsban, Madridban, Londonban, Berlinben történtek.

A terrorgyanús személyek kétharmada tinédzser

Federal police seize migrants who entered the country without permission
A solingeni késes támadó 2022-ben érkezett Szíriából Európába - Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Solingenben hárman meghaltak, nyolcan pedig megsebesültek egy késes támadásban. Azóta a fegyvertartási törvények szigorításáról beszélnek, de Neumann szerint ez csak egy kis építőeleme lehet a biztonsági helyzet erősítésének. „Nagyobb figyelmet kell fordítanunk a radikalizálódási folyamatokra, mert a nyugati társadalmakban többnyire a fiatal férfiak radikalizálódnak, és terveznek vagy követnek el merényleteket.” Ma a terrorgyanús személyek kétharmada tinédzser, akiknek radikalizálódása szinte kizárólag online történt" – mondja Neumann, és hozzáteszi, a most induló társadalmi vitának arról kell szólnia, hogy "növeljük-e az integrációs erőfeszítéseinket, képesek vagyunk-e erre, vagy kevesebb embert kell beengedünk az országba, mert túlterheltek vagyunk.”

Egyre több a terrorista projekt Ausztriában

Nicolas Stockhammer, a kremsi Duna Egyetem kutatója szerint Ausztria már nem a béke szigete. „Szerencsénk volt – mondja Stockhammer a heute.at-nek. Legalábbis eddig. Több olyan támadást sikerült megakadályozni, amelyek sok áldozatot követeltek volna. Köztük a bécsi Pride-felvonulás,  a főpályaudvar, a Szent István-székesegyház és a Taylor Swift-koncertek elleni támadásokat. Stockhammer  úgy véli, a veszély egyre nagyobb. „Folyamatos növekedésre kell számítanunk. A Németországban ismétlődő események egyik tanulsága az, hogy egyre több olyan ember követ el támadásokat, akikről korábban alig érkeztek biztonsági szempontból releváns jelzések a terrorelhárítókhoz”. A szakértő azt feltételezi, hogy biztonsági szempontból körülbelül 70 magas kockázatúnak minősíthető személy van Ausztriában. Aztán van egy körülbelül 300 fős csoport is, "akik idővel az előbbiek szűkebb körébe is bekerülhetnek".
 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek