KÜLFÖLD

Szerző WM

Létrehozva: 2023.10.18.

Terrortámadások és erőszak Nyugat-Európában: megint a félelem karácsonya jön?

Kiélezett a helyzet Nyugat-Európában. A hétfő esti brüsszeli terrortámadás csak a kezdet lehet. A migránsok között megbúvó iszlamisták súlyos vérengzéseket rendezhetnek az ünnepi időszakban.

Újabb terrortámadás rázta meg hétfő este Nyugat-Európát. A Belgium-Svédország focimeccs előtt egy magát az Iszlám Állam katonájának valló iszlamista lelőtt több embert Brüsszelben. Az áldozatok közül ketten életüket vesztették, mindketten svéd állampolgárok és fociszurkolók voltak.  

Újabb iszlamista terrortámdás történt Brüsszelben Fotó: Olivier Hoslet

A vérengzést szervező migránsról több amatőr felvétel is terjedt a közösségi médiában, a belga rendőségnek azonban mégis több mint fél napra volt szüksége ahhoz, hogy el tudja fogni. A 45 éves tunéziai illegális bevándorlót, Abdesalem Lassouedot kedden reggel találták meg.

A letartóztatásra Brüsszel Schaerbeek negyedében került sor. A belga ügyészség közlése szerint a hatóságok tüzet is nyitottak az elkövetőre.

Néhány nappal korábban egy muszlim bevándorló késsel lefejezett egy tanárt Franciaországban... Megint a félelem időszaka jön?

 

Párhuzamos társadalmakat alakítanak ki a migránsok

A nyugati vezetők nem garantálják a saját népük biztonságát. Mára egyértelműen kijelenthető, hogy a több millió beengedett muszlim bevándorló túlnyomó többsége nem hajlandó beilleszkedni. Új hazájuk törvényei helyett a magukkal hozott szabályok és kultúra az, ami szerint élnek. Így alakulnak ki egy országon belül a párhuzamos társadalmak. 

Muslim,Women,Walking,In,A,Park
A migránsok a saját törvényeik és kultúrájuk alapján akarnak Európában is élni. Fotó: freevideophotoagency / Shutterstock

Miután a több éve húzódó migrációs válság nemhogy enyhülne, inkább még fokozódik, Európában megbecsülhetetlen mennyiségben lehetnek olyan iszlamisták, akik a hétfő esti terrorcselekményhez hasonlóan hitbéli meggyőződésből hajlandók terrortámadást végrehajtani civil európai emberek ellen. 

A kontinensünk nyugati része sajnos az elmúlt években is már jópár iszlamista indíttatású terrortámadás elszenvedője volt. A mostani izraeli-palesztin konfliktus pedig újabb oka lehet egy esetleges terrorhullámnak.

Külön nyugtalanító, hogy a legfontosabb keresztény ünnep, a közelgő karácsonyi időszak a terroristák egyik legfőbb célpontjává válhat. 

Kísért a múlt

A legtragikusabb karácsonyi terrortámadás 2016-ban történt Németországban. Az elkövető egy lopott kamionnal nagy sebességgel behajtott a német főváros egyik karácsonyi vásárának helyszínére, az árusok és a vásárlók közé, 12 fő halálát és több tucatnyi ember sérülését okozva. Az elkövetőt alig 24 órával a támadást követően azonosították a hatóságok, de az illetőnek sikerült megszöknie Németországból. A támadás feltételezett végrehajtóját a terrorakciót követő ötödik nap hajnalán olasz rendőrök lőtték le Milánó egyik elővárosában , miután az egy rutin jellegű igazoltatás során tüzet nyitott rájuk.

Terror attack on Christmas market in Berlin
A berlini terrortámadás sokkolta az egész kontinenst. Fotó: MICHAEL KAPPELER / AFP

Három életet követelt 2018 decemberében Strasbourgban, egy karácsonyi vásár közelében történt lövöldözés. A terrortámadás elkövetőjét és annak fivérét, a Chekatt testvéreket a strasbourgi iszlamista közeghez tartozó, radikalizálódott személyként tartották nyilván a francia hatóságok. 

Cherif Chekatt 2016. január és 2017. február között Németországban volt börtönben lopás miatt. 2017 februárban toloncolták vissza Franciaországba, ahol terrorista fenyegetésként tartották nyilván.

A Bild című német napilap számolt be róla tavaly decemberben, hogy  egy névtelen telefonáló azzal fenyegetőzött, hogy teherautóval belehajt a tömegbe a düsseldorfi városháza előtti vásárban. A rendőrség délután zárta le a területet és a környező utcákat. Veszélyre utaló jeleket nem tártak fel, így este feloldották a közlekedési korlátozásokat, de a standok, az óriáskerék és a jégpálya zárva maradtak hétfőn.

Szintén tavaly november végén Berlinben is történt hasonló eset: az egyik legnagyobb belvárosi téren, az Alexanderplatzon működő adventi vásárt kellett kiüríteni több órára, mert egy telefonáló tömeges gázolással fenyegetőzött.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kubatov Gábor: Kiejtenénk az Újpestet

origo.hu

Újabb drámai részleteket árult el kapcsolatukról Marics Peti új barátnője

borsonline.hu

Öröm és bánat egyszerre: megszülettek a két gyermekét eltemető nagymama ikerunokái, de egyikük már az angyalok közt van

magyarnemzet.hu

Marco Rossi elárulta, miért hagyná el a magyar válogatottat

ripost.hu

Ezt nem látták jönni: ledöbbentek Majka legújabb dalán a rajongói

vg.hu

Óriási bejelentés van készülőben: új autógyár épülhet Magyarországon

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

ripost.hu

Most kaptuk: brutális tömegkarambol történt az M7-esen, zajlik a mentés

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Rejtélyes haláleset egy kollégiumban: 17 éves diák vesztette életét

KÜLFÖLD

Dagadtnak bélyegezték: halálra futotta magát a 6 éves fiú

KÜLFÖLD

Iszonyú tévedés: intenzív osztályra került a kisbaba, akit borral kevert tejporral etettek meg

KÜLFÖLD

Beismerték a britek: az Oroszország elleni szankciók hatástalanok