POLITIK

Szerző t.t.

Létrehozva: 2024.07.03.

Amerikai F-16-os és orosz gépek csapnak össze Ukrajna egén

Célkeresztbe kerülnek a NATO-repterek, ha azok befogadják az Ukrajnában használt F-16-os gépeket.

A holland hatóságok 24 darab  F-16-os vadászrepülőgép szállítására adtak ki engedélyt, amelyek közül az elsőt hamarosan Ukrajnába küldik – közölte Kaisa Ollongren, az ország leköszönő védelmi minisztere. Az Orosz Állami Duma védelmi bizottságának vezetője, Andrej Kartapolov kijelentette, ha az F-16-osok harci küldetésekben vesznek részt, akkor azok, és a gépeket befogadó repterek is az orosz hadsereg legitim célpontjai lesznek.

F-16-os lengyel repülő egy hadgyakorlaton. Az ukrán hadsereg hasonló repülőket kap -Fotó: Jakub Kaczmarczyk

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az F-16-osok leszállítását NATO-jelzésnek tekinti, ugyanis ezek a repülők nukleáris fegyverekkel is felszerelhetőek. Szerinte azonban az F-16-osok megjelenése nem változtat a háború menetén, a repülőgépek más típusú fegyverekhez hasonlóan megsemmisülnek – hangsúlyozta Lavrov.
Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban arra figyelmeztetett, hogy Moszkva fontolóra veheti csapások indítását a NATO-országok létesítményei ellen, ha azok befogadják az Ukrajnában használt harci gépeket. „Ha az F-16-osok ukrán határokon kívüli légitámaszpontokon állomásoznak, és harcra használják őket, akkor meg kell néznünk, hogyan és hová csapjunk le ezekre az eszközökre. Az F-16-osok képesek nukleáris fegyverek hordozására, és ezt nekünk is figyelembe kell vennünk harci műveleteink megszervezése során” – jelentette ki Putyin.
Az orosz hadsereg komolyan veszi az ukrán fenyegetést, mert az F-16-osok modernebb radarrendszerrel, hatékonyabb fegyverekkel vannak felszerelve, mint az orosz időkből még rendelkezésre álló repülőgépeik, vagy amiket a háború alatt az Ukrajnát támogató országok átadtak nekik.
Ha az F-16-osok valóban hadrendbe állnak, akkor az orosz légi fölényt csökkenteni tudják, és az ukrán szárazföldi erők ellentámadásait is támogathatják.
Korábban arról írtunk, hogy Belgium, Dánia, Hollandia és Norvégia több mint 60 amerikai gyártmányú F-16-os vadászgépet szállít Ukrajnának
Az orosz hadsereg folyamatosan támadja azokat az ukrán repülőtereket, amelyeket az 50 millió dolláros F-16-osok fogadására készítenek fel. Például a nyugat-ukrajnai Hmelnickij megyében lévő sztarokosztyantinyivi katonai repülőteret. Ez a bázis  2,5 km hosszúságú betonozott kifutóval, valamint védett repülőgép-fedezékekkel rendelkezik. 35 nagyméretű és 30 kisebb repülőgép kiszolgálására képes.  
Az ukrán tisztségviselők nem árulták el, hogy az F-16-osok hol fognak állomásozni, de Moszkva a múlt csütörtöki Sztarokonsztyantinyiv elleni csapást követően azt közölte, hogy olyan repülőtereket vett célba, amelyekről úgy gondolta, hogy ezeknek otthont adnak.
A légitámaszpontot Oroszország 2022. februári inváziójának első napjai óta gyakran támadták, többek között drónokkal és hiperszonikus rakétákkal - írja a Reuters. Az ukrán légierő szóvivője azt mondta, hogy a csapások "bizonyos nehézségeket" jelentenek, de nem ássák alá az F-16-osok szállítását vagy harci alkalmazásukat.

Red Square Military Parade Rehearsals
Su-35S orosz vadászgép - Fotó: Anadolu via AFP

Kedden az orosz védelmi minisztérium külön közölte, hogy megsemmisített öt ukrán SU-27-es vadászgépet a poltavai régióban található mirgorodi repülőtéren. Ukrajna szerint az állítás eltúlzott. Katonai elemzők szerint az oroszok valószínűleg a légibázis infrastruktúráját, például a kifutópályákat és a tároló létesítményeket vették célba, hogy megnehezítsék az F-16-osok felszállását. A repülőtéren van egy pilótaképző központ, a közelben pedig raktárak és egy teherfuvarozó cég. Az ukrán légierő ezt a bázist használja a Zaporozsje régió és a krími irányú támadásokhoz.

Patriot rakétarendszereket telepít Ukrajna a repülőterei védelmére - Fotó: Pawel Supernak

.A légvédelmi lőszerekben szegény ukrán hadsereg valószínűleg arra kényszerül majd, hogy repülőterek között mozgassa a drága gépeket, hogy nehezebben legyenek támadhatóak" – mondta Justin Bronk, a Royal United Services Institute munkatársa a Reutersnek.
"Bármilyen földi légvédelmi rendszer áttörhető, ha az oroszok elegendően sok rakétát lőnek ki egy célpontra" - mondta.

Az F-16-os repülőterek elleni lehetséges orosz ballisztikus támadásokra válaszul Ukrajna további amerikai Patriot  rendszereket kíván beszerezni.
 

 

origo.hu

Megbüntethetik Ronaldót, mert megsértette az UEFA egyik legszigorúbb szabályát

ripost.hu

Rád fog kacsintani a szerencse, ha ez a csillagjegyed

borsonline.hu

Krausz Gábor 30 percig esett-kelt, de nagyon élvezte

vg.hu

Horror péntek: szinte minden autópályánk elesett

ripost.hu

Lenyűgöző IQ-d van, ha legalább 7 kérdésre helyesen válaszolsz

vg.hu

Életbe lépett a KRESZ-módosítás – erre kell figyelni

ripost.hu

Ez a 3 csillagjegy egyszerűen sikerre van ítélve

mindmegette.hu

Ide menj a friss barackért, itt az országos Szedd magad lista

ripost.hu

Zseniális IQ-d van, ha meg tudod fejteni ezt a matekfeladványt

ripost.hu

Ezzel el is dőlt Szoboszlai jövője? Súlyos döntést hozott a Liverpool új edzője

ripost.hu

17 éves fiú tragédiájába fulladt az osztálykirándulás, társai sokkot kaptak

ripost.hu

Hátborzongató fantom tartja rettegésben a 8-as főúton közlekedőket - nem hiszed el, mit művel!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor: A béke érdekében lépéseket kell tenni

POLITIK

Egyre pesszimistábban az európaiak Ukrajnával kapcsolatban

POLITIK

Háborús készülődés Németországban

POLITIK

Zavargások Törökországban, szíriai üzleteket támadott meg a tömeg

POLITIK

Békemisszió. Így nevezték el Orbán moszkvai útját

POLITIK

Lemondott a brit miniszterelnök, jön a Munkáspárt

POLITIK

Kiadták a legmagasabb fokú riasztást, kegyetlen hőség jön

POLITIK

A Városháza fantomja, ő Magyar Péter tanácsadója